Във Великобритания при същия експеримент болничните намалели с 65 процента, а текучеството на служителите се понижило с 57 процента

Учени в Бостън и Кеймбридж установяват, че с 1,4% се е повишила ефективността  

От февруари до декември 45 компании в Германия стартират проекта за 4-дневна работна седмица. 

Целта е да се подложи на тест идеята дали могат да се намалят часовете срещу същото заплащане. Координатор е базираната в Берлин консултантска фирма Intraprenör.

Предприятията в експеримента се стремят към 100% ефективност през 80% от времето с пълно възнаграждение.

Въпреки че имало спорове да се повишат часовете, това не е било прието заради настояването на немския синдикат IG Metall. Мотивът е, че когато служителите работят само 4 дни, те са по-фокусирани, по-мотивирани и ефективни. 

Заедно с това проучване на фондация Hans Böckler, близка до синдикатите, установява, че идеята намира силна подкрепа сред трудещите се - 73% предпочитат именно този вариант. 

Основните причини за огромното желание за по-кратка работна седмица са „повече лично време" - така са посочили 96,5% от участниците в проучването и „повече време за семейството" - смятат 89 процента. 

Освен това 82% смятат, че промяната на графика няма да повлияе на работата им.

Немският проект се позовава и на резултатите във Великобритания, където участващите компании са отчели положителни резултати (56 от 61 работодатели са заявили желание за продължаване на проекта за четиридневната работна седмица).

По този начин болничните намалели с 65 процента, а текучеството на служителите се понижило с 57 процента. Но освен това оборотите на работа средно се повишили с 1,4% по време на тестовия период.

Анализът бил поверен на учени от университетите в Бостън и Кеймбридж, които провели задълбочени интервюта с участниците.

Интересно е да се отбележи, че там в експеримента участвали фирми от различни сектори - финанси, информационни технологии, строителство, хотелиерство и здравеопазване.