Главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка "Джи Пи Морган Чейс" Джейми Даймън предупреди, че тъй като дългът на САЩ продължава да расте, икономиката на страната може да потъне в тежка и непреодолима криза, която да има глобални измерения.

На въпрос как ще се отрази това, ако правителството не успее да се справи с проблема, Даймън даде за пример икономиката на САЩ през 1982 година, когато инфлацията е била около 12%, основният лихвен процент - 21,5%, безработицата - около 10%, а дългът - около 35% от брутния вътрешен продукт.

"Днес съотношението на дълга към БВП е над 100%", отбеляза той и заяви, че до 2035 г. се очаква дългът да достигне невероятните 130% от БВП.

Според Даймън ситуацията прилича на "хокеен стик", до който САЩ все още не са достигнали, но когато играта с него започне, чуждите пазари ще се разбунуват, тъй като те притежават 7 трилиона от държавния дълг на Америка. 

"Това е скала, която се намира на около 10 години разстояние от нас, а ние се движим към нея с близо 100 км/ч", каза Даймън. 

Освен това той определи нарастващия дълг като най-предвидимата криза в историята на страната до момента, като се съгласи с мнението на колегата си и бивш председател на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън.

Икономистите все по-често бият тревога за главоломното темпо, с което Конгреса и Белия дом харчат пари, съобщи FOX Business. Според тях това заплашва федералния дълг, а перспективите за него стават по-мрачни и по-мрачни. 

Последните данни на Бюджетната служба на Конгреса не са по-оптимистчини. Прогнозите сочат, че през следващите три десетилетия държавният дълг ще нарасне почти двойно. При сега действащото законодателство се очаква той да нарасне до 181% в края на 2053 г. На практика, ако този дълг се материалзира, това ще представлява най-тежкото дългово бреме, на САЩ до момента, което също така заплашва да срине икономическото положение на страната в целия свят.