Променя се и редът за имотите - дават се

първо за тези, които имат биоземеделие

Държавните земи да се отдават под наем или аренда само на търг, но фермерите да могат да наддават за тях само ако са местни.

Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от председателя на земеделската комисия Десислава Танева и група народни представители.

Направените предложения идват от браншовите организации, участвали в Консултативния съвет по поземлените отношения и комасация, и са във връзка с констатирани в практиката проблеми.

От внесените предложения става ясно, че до търга е предвидено да се допускат тези, които са регистрирани на територията на общината, в която се намират имотите.

Предимство ще имат земеделски стопани, които развиват дейност в чувствителни сектори

като отглеждане на зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски култури, многогодишни фуражни култури, както и фермери, занимаващи се с биоземеделие.

Търговете ще се провеждат на две сесии. В първата ще участват фермерите, които попадат в чувствителните сектори, а във втората сесия вече ще могат да се включват всички останали, които произвеждат на територията на общината.

В срок до 30 юни ползвателите на земи ще трябва да предоставят за регистриране в общинските служби по земеделие договорите за наем и аренда, с които ще участват в процудерите по уедряване на площите, с които разполагат.

В мотивите на законопроекта е уточнено, че по този начин ще могат да се регистрират договорите преди изтичането на сроковете за подаване на заявления.

Освен това се предлага и изменение, чрез което да се промени начинът на одобряване на споразуменията за ползване на обработваеми земи и трайни насаждения. Действащата нормативна уредба изисква доброволно споразумение да влезе в сила при подписване от всички участници в него. Практиката от последните години обаче показва, че това става все по-невъзможно поради различни причини, пише още в мотивите.

Ето защо в закона се предлага доброволното споразумение за ползване да влиза в сила, когато е подписано от не по-малко от 2/3 от участниците в него и обхваща площ, която е не по-малка от 2/3 от масивите за ползване. За останалата 1/3 се извършва разпределение по действащите към момента правила.

С направените промени ще се измени и редът, по който ще се разпределят земи от държавния и общинския поземлен фонд. С приоритет ще бъдат собственици на животновъдни обекти, сертифицирани като био. След това ще бъдат собствениците на обекти, които до датата на разпределението са ползвали имота по договор с изтекъл срок, и накрая тези, чиито обекти са регистрирани в съответното землище.

С това ще се занимава съвместна комисия, назначена със заповед на кмета на общината и директора на областната дирекция по земеделие.

Кое е окончателното разпределение, ще се става ясно до 20 май, където резултатите ще бъдат разпространени на общината, в областната дирекция по земеделие, както и на интернет страниците на институциите.

Минималният срок на договорите ще бъде 5 години

Тези пасища, ливади и мери, които са останали свободни след разпределението, ще може да се отдават под наем за една година само на собственици на пасища, регистрирани в информационната система на Българската агенция по безопасност на храните. В мотивите е уточнено, че това се прави с цел земите да се ползват от животновъди за задоволяване нуждите на сектора.