Ако й вземат замразените средства, Русия е способна да предизвика световен финансов шок като отмъщение. 

"Руските активи, замразени в Европейския съюз след нахлуването на Москва в Украйна, вероятно ще генерират до 2027 г. между 15 и 20 млрд. евро печалби след облагане с данъци в зависимост от нивото на световните лихвени проценти", каза високопоставен служител на ЕС.

"Част от печалбите, както и данъкът върху брутната сума, вероятно ще бъдат прехвърляни редовно от ЕС към Киев, но част от парите ще трябва да останат на Запад, за да изградят буфер срещу очакваното руско отмъщение на подобен ход, което може да дестабилизира глобалната финансова система", каза служителят, цитиран от чуждестранни агенции.

Около 70% от всички руски активи, блокирани на Запад, се държат в белгийския централен депозитар за ценни книжа Euroclear, който притежава различни ценни книжа и пари в брой на руската централна банка на стойност 190 милиарда евро.

"Искаме да помогнем на Украйна, но и ще трябва да гарантираме, че няма нарушаване на финансовата стабилност.
В момента, в който войната приключи и всички уреждания на сметки могат да бъдат извършени, всички средства, които бяха временно задържани, също ще бъдат прехвърлени в Украйна.
Но се нуждаем от значителна сума в Euroclear... защото Euroclear ще бъде изправена пред много искове", поясни служителят на ЕС, който е запознат с преговори за използването на активите.

Исковете трябва да дойдат от Руската централна банка, която чрез руски съдилища, които не признават западните санкции, вероятно ще сложи ръка върху 33 млрд. евро пари от Euroclear в националния депозитар за ценни книжа в Москва.

"Русия може също така да предприеме правни действия за изземване на паричните средства на Euroclear в депозитарите за ценни книжа в Хонконг и Дубай и вероятно още повече съдебни дела, заведени от западни банки, които са загубили парите си, инвестирани в Русия", обясни той. 

"Това е механизъм, по който Euroclear може да бъде напълно изпразнен", заяви високопоставеният служител на ЕС.

По думите му, ако Euroclear остане без капитал, белгийската централна банка ще трябва да отнеме лиценза му, което вероятно ще предизвика глобална финансова криза, тъй като Euroclear държи под попечителство активи за 37 трилиона евро.

Комисията трябва да представи предложение следващата седмица каква част от печалбите през следващите четири години могат незабавно да отидат в Украйна и под каква форма, както и каква част трябва да се запази, за да се създаде защитен буфер. "Трябва да има и механизъм за спешни случаи, ако Euroclear изпадне в затруднение", допълни служителят.

Белгия, която облага с 25% печалбите, които Euroclear получава от руски пари в брой, очаква да получи 1.7 млрд. евро такъв данък през 2024 г., от които 1.5 милиарда ще бъдат изпратени в Киев тази година, а останалите - през 2025 г.

От началото на войната до миналия февруари печалбите, генерирани от руските активи, възлизат на 5.2 млрд. евро.

Но тъй като ЕС реши да изясни правното положение на парите едва на 12 февруари, печалбите, натрупани дотогава, ще трябва да изчакат до окончателното разплащане в края на войната, за да бъдат прехвърлени на Украйна. Причината е, че би било много трудно да се оправдае достъп до тях със задна дата.