България може да въведе еврото през 2025 г., но не бих се фиксирала на датата. Това прогнозира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София във вторник.

Правителството си е поставило за цел това да стане на 1 януари догодина.

Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, тъй като това е начин, по който да се подобри конкурентоспособността на икономиката, да се намалят разходите по трансакции в търговията и финансовата сфера, да се увеличи привлекателността за инвеститорите, коментира още Георгиева. Тя смята, че се прави всичко възможно до края на тази година страната ни да покрие всички изисквания за членство в еврозоната: Има добри условия това да се случи, което ще рече, че догодина по някое време може да се въведе еврото.

Шефката на МВФ препоръча на правителството внимателно да използва инструментите, с които може да влияе на цените, не само заради влизането в еврозоната, а и защото инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедните.

Разбирам като българка - за мен това, че

няма да имам лев в портфейла си, а ще бъде евро, ще има елемент на носталгия,

коментира Георгиева страховете в част от обществото от приемането на еврото.

Но когато гледаме напред, искаме България да бъде конкурентоспособна и да има място на масата за вземане на решения, добави тя.

Кристалина Георгиева отбеляза още, че днес страната ни е в уникално положение - поради валутния борд нашата парична политика се определя от Европейската централна банка, но не можем да ѝ влияем, както влияят останалите членове на еврозоната.

Когато си говорим с българи, при мой въпрос “Искате ли да излезем от валутния борд” досега не съм чула един човек да каже: “Да, искам”. А когато сме в борда, когато сме закачени за еврото, ние сме потребители на парична политика, която се формулира от някой друг, описа ситуацията шефката на Международния валутен фонд.

Да влизаме в еврозоната, да вървим напред, това е отговорното решение за България, категорична е тя.

В отговор на въпрос как се вижда икономиката на страната отвън, Кристалина Георгиева каза, че на фона на света България изглежда добре.

Съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата, и тази година. За 2024-а прогнозите са около 2,7%, посочи тя и добави, че повече подробности ще има на 19 март при приключването на експертната мисия на МВФ у нас. Георгиева обясни, че

се очаква до края на годината инфлацията у нас да падне до под 4 процента

Но и подчерта, че не България е създала тази инфлация, а тя е резултат от “двата последователни шока” - пандемията, която удари по движението на стоките и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която силно повлия на цените на енергоносителите.

Благодаря на България и на европейците, че виждат в мен човек, който може да продължи да носи отговорността за Международния валутен фонд, каза Кристалина Георгиева. Преди дни стана ясно, че тя ще се кандидатира за втори мандат като управляващ директор на МВФ. Българката вече получи подкрепата на Франция и Германия, а номинацията ѝ е сред темите в дневния ред на срещата на финансовите министри от ЕС в Брюксел.