• В това от "Продължаваме промяната" видяха политическа атака с цел той да не бъде повече финансов министър

Дефицит от 1 млрд. лева в енергетиката трябва да покрие финансовият министър Асен Василев - такава задача му възложи парламентът, който прие проект на решение за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да изпълнява законовите си задължения.

Така Василев трябва да покрие оперативния дефицит на Фонда в срок до 31 март 2024 г. 

Предложението беше внесно миналата седмица от  Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Станислав Анастасов и беше вкарано в дневния ред на депутатите извънредно днес. То получи подкрепата на всички партии, с изключение на "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Темата предизвика близо 4-часови дебати с елементи на политически нападки и критики към финансовият министър Асен Василев от всички парламентарни партии. 

В това от "Продължаваме промяната" видяха политическа атака с цел той да не бъде повече финансов министър. 

5,411 млрд. лв. за последните три години били взети от бюджета и похарчени незнайно за какво, посочи шефът на бюджетната комисия Делян Добрев. 

Енергийният сектор беше обезкървен и сега е момента да платим задълженията. Това се случи за да поддържаме измамата, че имаме добър бюджет. Другата причина е, че Асен Василев трябваше да се преоблече и да поддържа дясна политика, посочи Красимир Вълчев от ГЕРБ. Тепърва ще плащаме неговата ляво-популистка политика, посочи още той.

Според Искрен Митев от ПП-ДБ темата за покриване на дефицита във фонда както и играенето със страха на хората, че цената на тока щяла да се вдигне с 20% от лятото, била с цел дискредитирането на Василев. 

Средства във фонда за капиталов буфер за компенсиране на бъдещо такова увеличение нямало и това можело да доведе до пряко увеличение на цените на тока за домакинствата при излизането им на свободния пазар лятото.

Затова от БСП поискаха отлагане с една година на либерализацията на пазара ток за битовите потребители, съобщи в кулоарите на парламента лидерката Корнелия Нинова.

Те предлагат излизането на свободния пазар за битовите клиенти да влезе в сила от 1 юли 2025 година, вместо тази година.

Причината е, че това би оскъпило тока за домакинствата с до 20 %. Това от своя страна криело риск за икономиката и за еврозоната, защото би повишило и инфлацията.

Инфлационният криетерии е именно този, който страната ни все още не покрива за влизането ни в Еврозоната.

Нинова посочи, че ангажиментът за пълната либерализация на пазара на ток е записан в ПВУ, но там нямало конкретна дата, в която да бъде изпълнено и отлагането на реформата с 1 година нямало да бъде фатално за средствата, които страната ни трябва да получи по механизма.

В Закона за енергетиката сега е записано, че през 2026 г. всички битови потребители трябва да излязат на енергийния свободен пазар. Законът предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик на електроенергия.

Регулираните цени за крайните битови потребители трябва се прилагат до 31 декември 2025 г. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

Електроразпределителните дружества нямали средства, за са компенсират семействата за увеличението на цените, посочи Драгомир Стойнев.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС Асен Василев еднолично е вкарал изискване в ПВУ битовите потребители да излядат на свободния пазар.