С две години трябва да се увеличи трудовият стаж на работниците. В Европа се казва, че ако средната продължителност на живота нарасне с три години, трудовият стаж трябва да се удължи с две. Имаме остър дефицит на работници. Това заяви проф. Григор Димитров от Надзорния съвет на НЗОК пред NOVA NEWS.

Думите му са по повод съвета от МВФ да премахнем плоския данък. Според проф. Димитров сега харчим като богата държава, а е нужно да сме разумни. „МВФ ни съветва да взимаме повече пари от богатите и по-малко от бедните", поясни проф. Димитров.

Професорът се мотивира с цифри. „Дефицитът в нашата пенсионна система е голям. ДОО е 24 млрд., от които 11 млрд. лева са субсидия от държавата за социалните плащания. Пенсиите за година са около 21 млрд. лева – около 1,7 млрд. лева месечно. На всеки лев пенсия от данъците се покриват около 48 стотинки, а останалите са от субсидия", каза проф. Димитров.

Относно решението 52 лекарства за сърдечносъдови заболявания да станат безплатни от 1 април, той каза, че идеята е била на Министерството на финансите. Това ще засегне между 600-700 000 души, обясни той.

Професорът каза, че се разширява обхвата на заболяванията, за които се ползват тези безплатни медикаменти – артериалната хипертония, исхемичната болест на сърцето и ритъмните отклонения. Парите, които ще бъдат дадени за тези лекарства, ще бъдат за сметка на отчисленията от фармацевтичната индустрия, поясни проф. Григоров.

„Ще се отвори и списъкът с реинбурсираните лекарства, който обхваща около 490 медикамента. За някои от тях Националният съвет ще повиши нивото на заплащане от Здравната каса – доплащането за пациентите ще бъде намалено", поясни проф. Григоров.