Ноланд Арбау получи импланта през януари

Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск показа първия си пациент - парализиран 29-годишен мъж, който, освен че движи курсора на компютъра със силата на мисълта си, но играе и шах онлайн. На живо в социалната мрежа Х мъжът и инженерът на компанията обясниха, че това е възможно благодарение на имплантирано устройство в главата му.

Видеото продължава 9 минути и на него ясно се вижда как първият пациент на компанията Ноланд Арбау играе шах онлайн.

Мъжът е парализиран под раменете след инцидент с гмуркане, а през януари получи имплант с чип.

Целта на Neuralink е да свърже човешкия мозък с компютър,за да помогне за справяне със сложни неврологични състояния.

“Той е получил имплант от компанията през януари и може да управлява компютърна мишка с помощта на мислите си”, обяви Илон Мъск миналия месец. Самият Арбау коментира в Х, че операцията е била изключително лесна. “Буквално ден по-късно ме изписаха от болницата. Нямам когнитивни увреждания”, разкри младият мъж.

Арбау каза още, че мозъчният имплант му е дал възможност отново да играе любима видеоигра и сега може да го прави с часове. “Дори не мога да опиша колко готино е да можеш да правиш това”, признава пациентът във видеото.

Той добавя, че технологията не е перфектна и че са срещнали някои проблеми. “Не искам хората да мислят, че това е краят на пътуването. Има още много работа за вършене, но тя вече промени живота ми”, категоричен е Арбау.

Мъск, който е съосновател на Neuralink през 2016 г., каза в X, че неговата компания е демонстрирала “телепатия”, като е позволила на човек да контролира компютър “само докато си мисли”.

Видеото на Арбау идва почти 3 г. след като Neuralink публикува как маймуна играе компютърна игра с ума си. По повод на откритието сп. Nature обясни, че човешкият мозък е дом на около 86 милиарда неврона - нервни клетки, свързани една с друга чрез синапси.

Всеки път, когато искаме да се движим, чувстваме или мислим, се генерира малък електрически импулс, който светкавично бързо се изпраща от един неврон към друг.

Учените са разработили устройства, които могат да открият някои от тези сигнали - или с помощта на неинвазивен шлем, поставен на главата, или чрез жици, имплантирани в самия мозък. Това е научна сфера, към която през последните години се насочват милиони долари за изследвания.

Според Кип Лудвиг, бивш програмен директор за невронно инженерство в Националния здравен институт на САЩ, показаното от стартъпа на Мъск все още е в много начален етап и не може да се нарече пробив. По негови думи е минало прекалено малко време, откакто чипът е бил имплантиран в мозъка на Арбау - съответно няма достатъчно информация, за да се изследват ползите или вредите.

Миналия месец Ройтерс съобщи, че инспекторите на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ са открили проблеми с воденето на записи и контрола на качеството за експерименти с животни в Neuralink на Илон Мъск по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил разрешение да тества своите мозъчни импланти при хора.