Икономиката е сред най-бързо растящите - с 90% ръст на добавената стойност за 10 години

Икономическият център около Велико Търново се отличава с една от най-бързо растящите икономики в страната, като добавената стойност се е повишила с 90% в рамките на последните 10 години. В това отношение по-бързо се развиват единствено хъбовете около Пловдив, София и Кърджали.

Местната икономика е доминирана от областния център със 7,8 хил. лева добавена стойност на човек от населението, но по този показател най-развитата община е близката Лясковец с 11 хил. лева на човек от населението. Основна роля за това има дейността на оръжейния завод, който осигурява заетост на над 1800 души.

Стойността на произведената продукция на икономическия център Велико Търново достига 2,93 млрд. лв., или средно 21 хил. лв. на човек от населението.

Каквито и икономически показатели да има Велико Търново – инвестиции, произведена продукция, заплати, едно нещо по неоспорим начин доминира над всичко останало - неговата трудова сила.

Търново е единственият след столицата икономически център на страната, в който с висше образование е над една четвърт от трудоспособното население.

Образователната структура е една от най-благоприятните в страната: с много висшисти, малко хора с основно образование и съвсем малко неграмотни.

А това е залог за доброто бъдеще на местната икономика

Според данните от последното преброяване на населението с висше образование са 27,5% от трудоспособното население.

Същевременно делът на хората с основно и по-ниско образование е сред най-ниските - 21,4%, а неграмотните също са много малко – 0,6%. Във Велико Търново се обучават близо 12 хил. студенти - 9,2 хил. от тях във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и над 2 хил. в Националния военен университет "Васил Левски".

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" покрива почти всички професионални направления. Висшето училище се класира на четвърто място в направление "Информатика и компютърни науки", което е особено релевантно към иновационния му потенциал, а класирането му в тази категория постепенно се подобрява. Затова и градът

има много благоприятна среда за развитие на стартъпи

и ръст в дигиталната сфера. Годишният доклад на Българската асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) представя Велико Търново като общината с най-високообразована трудова сила. Градът неслучайно се разглежда като петата аутсорсинг дестинация в страната – след София, Пловдив, Варна и Бургас.  

Характерното за него и за другите дестинации извън топ 3 на страната е преобладаващото присъствие на компании, чийто централен офис е в София. На практика това са компании, които

разрастват  присъствието си в България

и поглеждат към други градове за втори и трети офиси.

На този етап в община Велико Търново повечето аутсорсинг компании са в сферата на бизнес услугите спрямо тези в информационните технологии.
Това обяснява и големия ръст в административните услуги, които отчитат най-голям брой на нови работни места в общината.

Разбира се, колкото и да се развива добре, секторът на информационните технологии все още не създава толкова много нови работни места, тъй като процесът на преориентиране на технологичните компании към вторичните центрове тепърва започва.

Но поне е започнал и това, както и доброто представяне на преработващата промишленост може би са причините местната икономика

да понесе относително по-леко икономическите щети

от ковид кризата и ограничителните мерки.
Северна България обикновено е описвана като територия на несвързани помежду си острови на относително добро икономическо развитие, заобиколени от многобройни по-слаборазвити райони, а икономическите центрове са с относително малък обхват.

Велико Търново обаче прави изключение от това правило - повечето общини в тази област имат относително високи нива на икономическо развитие, а разликите между тях са много малки.

Същото се отнася и до средното образование: обикновено в България нивото му, ако се съди по резултатите от изпитите по български език и математика, са такива, че са най-високи в областния център, а се влошават в общините извън него.

Във Велико Търново дори малките общини постигат относително високи резултати

на външните оценявания и зрелостните изпити в хода на училищното образование (виж инфографиката).