Украйна се надява да подпише сделка през юни за закупуване на два ядрени реактора от България, тъй като се опитва да компенсира загубата на огромната си окупирана от Русия шестреакторна централа в Запорожие. Това е заявил пред Ройтерс директорът на  на  ядрената компания "Енергоатом" Петро Котин.
Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с проектирано от Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, казва Котин.

Русия получи контрол над АЕЦ "Запорожие", най-голямата ядрена централа в Европа, хслед като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожие вече не работят

„Преговорите между правителството на Украйна и България продължават и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", казва шефът на "Енергоатом".

„Поставих (задача) пред нашата строителна организация и Хмелницката АЕЦ тя да бъде готова за инсталиране до юни", каза той, имайки предвид първия от двата реактора, които ще бъдат готови за инсталиране веднага.

Ако бъде доставен навреме и изцяло "Енергоатом" ще бъде готов да започне пускови работи по новия реактор след две-три години, период, който е необходим и за производството на турбината за блока. Украинската компания е в предварителни преговори с General Electric (GE.N) за турбината.
Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно.

В началото България е обявила цена за двата реактора 600 милиона долара, но София има желание да я увеличи. Освен от България това оборудване може да се купи само от Русия.

„От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени те огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара", каза Котин.