По-късно през годината ще пуснат и ДЦК, които всеки може да купи

Държавата пуска емисия ДЦК, като на аукцион на 15 април ще бъдат продадени тригодишни книжа за 200 млн. лв. Това става ясно от емисионния календар на финансовото министерство. Така дълг от вътрешния пазар ще бъде взет след близо година и половина прекъсване.

На аукционите купувачи на ДЦК са банките, инвестиционните и пенсионните фондове и застрахователите. Това означва, че държавата ще търси от тях 200 млн. лв. заем през април. По-нататък през годината финансовото министерство има планове да потърси финансиране за държавната хазна и от домакинствата. В емисионния календар е отбелязано, че през 2024 година ще се предложат и стандартизирани дългови инструменти с фиксиран лихвен процент, предназначени за професионални и непрофесионални инвеститори. Което означава, че тези ДЦК ще могат да се купят от всеки. Дали книжата ще бъдат пуснати през аукцион, провеждан от БНБ, или на фондовата борса, тепърва ще се уточнява. Целта на държавата е да се възползва от натрупаните от домакинствата средства в банките, които вече са почти 81 млрд. лева. С пускането на ДЦК за всички правителството ще се опита да вземе евтин заем с лихва в рамките на 2-3%. Такава доходност обаче е актрактивна на фона на депозитите, при които тя стига едва до 2%, и то в редки случаи и при по-малките банки.

През тази година най-вероятно ще бъдат пуснати и еврооблигации. За 2024 г. е предвиден таван за нов дълг от 11,7 млрд. лв. Тази сума трудно би могла да се събере само от вътрешния пазар. Парите ще се използват за покриване на предвидения дефицит в бюджета от 5,8 млрд. лв. Освен това през тази година трябва да се платят и близо 3,5 млрд. лева по вече пуснати емисии ДЦК и еврооблигации.

От финансовото министерство отбелязват, че занапред ще има по-голяма прозрачност при пускането на нов дълг и предстоящите аукциони ще се обявяват по-рано. Така инвеститорите щели да са наясно какви книжа и на каква стойност могат да купят.