По предложение на депутати от ГЕРБ, подкрепено от ДПС, БСП, ИТН и „Възраждане", парламентът всеки момент ще реши дали да забрани на финансовия министър да ползва 425 млн. лв. от дивидента от печалбата на БЕХ за миналата година. Проектът за решение е бил подкрепен с 14 гласа „за" по време на заседание на енергийната комисия и само 6 „против" – гласовете на ПП-ДБ.

В пленарната зала решението ще се гласува след почивката от 15 минута, която бе дадена преди малко.
Решението БЕХ да не разпределя 425 млн. лв. от дивидента е взето във връзка с решението от онзи ден на кабинета 1 млрд. лв. от дивидента на енергийния холдинг да се прехвърли във фонда за сигурност на енергийната система. Преди това парламентът възложи на финансовия министър Асен Василев да намери 1 млрд. лв., с които да компенсира липсата на тези пари във фонда, иззети преди това от финансовото министерство.

Очакваната печалба на БЕХ за 2023 г. ще е около 2 млрд. лв., т.е. с днешното решение отделянетои на 1 млрд. лв. става проблематично.

„С това решение ГЕРБ казва „не, няма да пипате дивидента". Лошото е, че ГЕРБ не предлагат решение – миналата седмица НС натовари Асен Василев да намери 1 млрд. лв. за фонда, той намери парите, а сега му казвате „не". Това решение е излишно. Другата седмица ще кажете „Асен Василев не можа да намери 1 млрд. лв.", каза депутатът от ПП-ДБ Васил Стефанов.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ видя в решението сговор между ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане" срещу приемането на България в еврозоната. Причината била, че единственият вариант, който остава, е с теглене на нов дълг или с цената на повишение на дефицита в бюджета. „Т.е. да не ни пуснат в еврозоната и да стане това, което „Възраждане" иска", каза Рибарски.

Самият финансов министър в оставка Асен Василев, който присъства на дебатите, описа накратко усилията на ПП-ДБ за присъединяване към еврозоната, след което по искане на депутати бе дадена 15 минути почивка.