Най-малкият сегмент от автомобилния пазар остана без още един модел. Smart ForTwo спря да се произвежда без да остави засега естествен наследник.

Малките градски автомобили в Европа винаги са били жизнената сила на пазара, но когато Smart се появи преди повече от 25 години, картината се промени драстично.

Въпреки че разработването му започва в началото на 90-те години, Smart ForTwo дебютира на автомобилното изложение в Париж през 1998 г. и нямаше как да остане незабелязан. Въпреки размерите си, с дължина само 2,5 метра, той представляваше концепция, изпълнена с логика, практичност и функционалност. Роди се автомобил, който обещаваше да превърне задръстванията и проблемите с паркирането в миналото.

Първото поколение на модела ForTwo беше повече от успешно, така че Smart, който тогава беше контролиран от Daimler Group, реши да предложи втори модел, Smart ForFour. Беше същата концепция, само с повече врати и повече места.

През тези повече от 25 години търговски живот, ForTwo беше представен в три различни поколения, като последното от тях бе пуснато през 2014 г. със значителни промени в дизайна и размера, като порасна до 2,69 метра.

Бъдещето на Smart е китайско с изцяло еелектрически варианти.