Тихоокеанските градове са много по-стари, отколкото се смяташе досега, установи ново изследване на специалисти от Австралийския национален университет, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Учените са открили нови доказателства за един от първите тихоокеански градове, които дават основание да се смята, че населените места в района са създадени много по-рано, отколкото се предполагаше.

В изследването е използвано въздушно лазерно сканиране за картографиране на археологически обекти на остров Тонгатапу в Тонга.

Събраните данни показват, че урбанизацията в района на Тихия океан се дължи на местното население и се е развила преди западното влияние, твърди водещият автор на изследването Филип Партън.

"Строежи в земята са правени още от около трети век в Тонгатапу, а това е 700 години по-рано, отколкото се смяташе досега", казва специалистът. "С разрастването на селищата е трябвало да се измислят нови начини за поддържане на увеличаващото се население. Устройство, което наричаме урбанизация с ниска плътност, поставя началото на огромни социални и икономически промени. Хората си взаимодействат повече и извършват различни видове работа", допълва Партън.

Според него изучаването на урбанизацията в Тихоокеанския регион е сложно заради множество трудности при събирането на данни, но новите технологии променят това.

"Успяхме да съчетаем високотехнологично картографиране с работа на археолози на терен, за да разберем какво се е случвало в Тонгатапу", обясни Филип Партън. Според него "тази информация допринася за разбирането ни за ранните тихоокеански общества".

"Урбанизацията е сфера, която досега не е много изследвана. Когато хората си мислят за ранни селища, те обикновено се сещат за традиционните стари европейски градове с компактни жилища и калдъръмени улици. Сега става въпрос за доста различен вид град", казва изследователят.

Партън отбелязва, че населеното място показва приноса на Тихоокеанския регион към науката за градовете. "Можем да видим следи, че влиянието на Тонгатапу се е разпространило в югозападната част на Тихия океан векове по-късно", твърди той.

Партън е на мнение, че крахът на урбанизацията с ниска плътност в Тонга се дължи до голяма степен на пристигането на европейците. "Тя не се е сринала, защото системата е имала дефекти, а по-скоро това е свързано с пристигането на европейците и внесените болести", казва той. Изследователят твърди, че това е само началото на дейностите за изследване на ранните тихоокеански селища и вероятно има още много неща, които да бъдат открити.

Данните от проучването са публикувани в специализираното издание Journal of Archaeological Method and Theory.