Министърът на транспорта Фолкер Висинг (FDP) изплаши милиони германци с възможност за забрана за шофиране през почивните дни. Според него това може да се наложи, защото само драстичните мерки ще бъдат достатъчни, за да може Германия да изпълни климатичните си цели в областта на транспорта.

"Казах на гражданите истината", потвърди Висинг пред радио Deutschlandfunk във връзка с изявлението си в писмо до представители на правителствената коалиция, която от месеци води неуспешни преговори за приемане на реформи в закона за опазване на климата.

Според германски журналисти целта на 5-годишния политик е била да окаже натиск върху коалиционното правителство на Социалдемократите (SPD), Свободните демократи (FDP) и Зелените, така че най-накрая да настъпи промяна.

Германия се ангажира да намали емисиите на парникови газове с 65 процента до 2030 г. в сравнение с 1990 г. Максималните годишни емисии са определени за отделни сектори като промишленост, енергетика, жилищно строителство или транспорт. Но транспортният сектор го надхвърли миналата година и германското законодателство предвижда, че в такъв случай отговорните държавни органи трябва да предприемат незабавни коригиращи мерки.

В понеделник трябва да бъде представена точна оценка на данните от миналата година от група експерти по въпросите на климата, след което съответните министерства имат три месеца да представят незабавни програми. В този контекст дойде изявлението на министъра на транспорта, според който емисиите в неговото ведомство могат да бъдат достатъчно намалени само "чрез ограничителни мерки, които трудно могат да бъдат обяснени на хората, като забрани за шофиране в събота и неделя".

Само по този начин, според Висинг, ще бъде възможно да се намалят вредните емисии с още 22 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид (CO 2) тази година, което съответства на 15 процента от изминатите километри с леки автомобили или повече от 10 процента от изминатите километри с камиони.

Думите на министъра събудиха спомени за петролната криза през 70-те години, когато 4 пъти в месеца бе забранено движението по аутобаните в Германия.

Сег аобаче едва ли ще се стигне до драстични мерки. Коалицията обмисля промяна на закона за климата, който ще следи спазването на климатичните цели като цяло, а не по отделни сектори. Промяната обаче все още не е одобрена.