Тя е с герба на столицата, уникална е и е с нумизматичен тираж от 500 броя

Вече е факт и третата монета от специалната лимитирана серия на Общинска банка, посветена на столицата, наречена „София през вековете“. Последната монета е достоен завършек на монетната програма на Общинска банка за 2015 – 2016 г. Монетата пресъздава облика на съвременна София, изобразявайки герба на столицата.

Гербът на София е създаден през 1900 г. по повод участието на града във Всемирно изложение, организирано в Париж. От тогава до днешния му вариант той търпи художествено развитие, върху него работят различни творци. През 1991 г. гербът на столицата е възстановен в първоначалния му вид от 1928 година.

„Символиката на герба на столицата е свързана с природните богатства и културно-историческото развитие на града. Направихме третата монета с неговото изображение, тъй като той отлично допълва серията ни с монети, посветени на антична, средновековна и съвременна София”, коментира Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Общинска банка.

Монетата впечатлява с прецизност и високо качество на изработка. Тя е отсечена от сребро с проба 999/1000, има частично златно покритие, тегло 1 Oz или 31.1035 г, диаметър 40 мм. Тиражът е нумизматичен, пуснати са едва 500 броя за цялия свят.
Интересен факт, че в самия герб е изобразена богинята Тюхе, която е смятана за богиня на благополучието и носи рога на изобилието. Монети с нейния образ винаги са смятани като късметлийски и са били високо ценени и търсени.

„Първите две монети от колекцията се радваха на огромен интерес на нумизматите и са почти изчерпани”, казва Николай Колев, изпълнителен директор на Общинска банка. „Надяваме се и с тази последна за лимитираната серия монета да доставим удоволствие на ценителите, а също така да направим един скромен реверанс към великата история на София”, допълва Николай Колев.

Първата монета от специалната лимитирана серия „София през вековете“ изобразява богинята Тюхе – покровителката на Сердика, и е препратка към античния период от развитието на града. Тя е от сребро с частично златно покритие и тираж от 1000 броя.

Втората монета е посветена на средновековна София и е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Тя е уникална за България със своята правоъгълна форма и цветно покритие. Емитирана е в нумизматичен тираж от 500 броя.

Третата монета с герба на София е последна за специалната колекция.

Трите монети се предлагат както поединично в ръчно изработени дървени кутии, така и заедно в изключителен луксозен комплект. Освен в клоновете на банката те могат да бъдат купени в Националния исторически музей и в Музея за история на София.