Защо са го наричали Мойсей?

“Румен Радев. Петият президент” е неофициалната и нецензурирана биография на новия държавен глава. Написана е и е издадена без съдействието и съгласието на Румен Радев. Нейни автори са опитните журналисти от в. “24 часа Лиляна Клисурова и Любомир Денов. В текста освен личните си впечатления от генерала, те са използвали откъси от негови интервюта, както тези и позиции, които новият държавен глава е развивал в първите си публични изяви. В “Петият президент” говорят и хора, които го познават от армията.

Основният аргумент да се появи точно сега книга за Румен Радев, е за да научат българите кого избраха за президент. Тези, които гласуваха за него, и тези, които не го припознаха и бяха против него, дори не предполагат как го наричат американските му колеги авиатори.

Преди 15 години Радев се връща освен с отлична диплома от военно-въздушния колеж в Алабама, и с новата си позивна - Мойсей. Това е идентификационното име, с което в САЩ колегите му пилоти се обръщат към него във въздуха заради впечатляващи въздушни боеве. “Тази позивна - с името на библейската личност, която води народа си през пустинята и накрая му показва Обетованата земя, ти отива особено, ще бъдеш лидер”, му предрича един от американските преподаватели през 2003 г.

Как върви животът на пилота до 2016 г. Защо оттегля подадената оставка през 2015 г. и защо напуска армията година по-късно? Защо убедено защитава пронатовската ориентация на България, но оценява високо маневреността на руския изтребител МиГ-29? Как се прави Кобрата на Пугачов и Камбана – суперсложни фигури от висшия пилотаж? И как Корнелия Нинова намери телефона на Румен Радев, а БСП – своя печеливш генерал?

Това ще узнаете, ако отворите тази книга. В нея двама журналисти проследяват жизнения му път от Димитровград, където се е родил, до категоричната му победа на изборите през ноември 2016 г. В нея се разказва за Радев - ученика, курсанта, бойния пилот и военачалника.

“Мога да решавам проблеми - правил съм го във Военно-въздушните сили. Ще го приложа и в политиката - в рамките на възможностите на президентската институция” е веруюто на новия държавен глава от кандидат- президентската кампания.

Книгата излиза в меки корици на 20 януари - два дни преди официалната церемония по встъпване в длъжност, а с твърди корици - седмица по-късно.