СИБАНК в сътрудничество с „Мастеркард“ започва да инсталира банкомати с безконтактна технология за извършване на операции с банкови карти. Първият такъв банкомат бе демонстриран вчера в новооткрития офис на банката в сградата на „Уолтопия“ на територията на „София тех парк“.

От иновативния метод засега могат да се възползват само притежатели на безконтактни карти на „Мастеркард“, без значение коя банка е издала картата.
Няма лимит за касовата операция, освен онзи, който е зададен по подразбиране на притежателя на картата. С безконтактната карта освен теглене на пари могат да се извършват и всички останали операции: заплащане на битови сметки, смяна на код, справка за наличност по сметки и т.нат.

Когато потребителят не притежава безконтактна карта, той може да бъде обслужен от банкомата по традиционния начин. Безконтанктната технология обаче свежда до минимум възможността за прихващане на данните от картата и така вероятността от кражба става минимална.

„Все повече хора по целия свят да използват безконтактната технология: в България през 2016 г. 32% заявяват, че използват безконтактни плащания, в сравенение с 14% през 2015 г. Но, въпреки значителния прогрес, който отчитаме в безкасовото разплащане в България, все още броят на хората, които използват пари в брой, е голям“, каза пре представянето генералният мениджър на „Мастеркард“ за Балканите Артур Туремка.

СИБАНК ще инсталира 21 безконтактни банкомата в офисите си в 13 града у нас, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Русе и Самоков. Предвижда се броят на устройствата да се увеличи до 45 в края на 2017 година. Всеки един от банкоматите от ново поколение ще бъде обозначен със специален символ и ще съдържа инструкции за използване на иновативната технология.