Социалните разходи на фирмите обложени или с данък уикенд, или с плащания към НОИ за пенсия, болнични и безработица

Върху социалните разходи на фирмите, които се правят за работниците и служителите, вече ще се дължат осигуровки за пенсия, болнични и майчинство, безработица и трудова злополука.

Това предвижда промяна в Наредбата за елементите от доходите, върху които се правят осигурителни плащания, приета в сряда от служебното правителство.

С осигуровки ще бъдат обложени автомобилите, които служители и работници ползват и през личното си време, мобилните телефони, парите за дрехи, очила, почивка, спорт и пр., които фирмите ползват за допълнителни облаги на служителите си.

23,7% е общата осигурителна тежест, която ще се плаща върху стойността на разхода.

Осигуровките ще се дължат, ако фирмата намалява данъка си печалба със социалните разходи или не плаща данък уикенд, предвижда поправката в наредбата.

Безработните вече ще могат да подават заявленията си за безработица по електронен път, вместо да ходят до офис на Националния осигурителен институт, предвижда пък поправка в Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица. За да бъде пуснато по имейл заявлението обаче, безработният трябва да има електронен подпис или издаден от НОИ персонален идентификационен код. Тази промяна е заради нововъведението, че обезщетението за безработица вече ще се изчислява само върху осигуровките, платени след 2001 г., за които в НОИ има електронен архив.

Възрастните хора, които кандидатстват за отпускане на социална пенсия за старост, вече няма да подават декларация за имотното си състояние. Това пък предвижда промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Без да се носи уверение от училище, ще се отпускат наследствените пенсии на деца сираци, защото НОИ вече ще получава информация за учениците директно от Министерството на образованието и науката.

Хора, които искат изплащане на болнични или майчинство, но работодателят им е фалирал, вече ще могат да доказват правата си с документи на хартиен носител.