Теофил, който търси таланти

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Теофил, който търси таланти

Най-голямата студентска организация в света – AIESEC, скоро ще навърши 70 години от създаването си. Макар че идеята за съществуването на подобно обединение е от по-рано, формалното регистриране е през 1948 г. в Стокхолм. Досега през стажовеге и обменните програми на AIESEC са преминали над 1 милион души от 110 различни държави. Те са получили не само лидерски и бизнес умения – за мнозина от тях организацията е истински трамплин за кариерата. Достатъчно е да се спомене, че AIESEC активисти са били Кофи Анан, Хелмут Кол, Тони Блеър и много други.

България не е изключение от правилото. Например Трайчо Трайков или бившият управител на БНБ Иван Искров също са активисти на AIESEC.

През организацията и то в качеството си на неин национален председател за периода 2012-2013 г. преминава и събеседникът ми Теофил Шиков. Той е може би един от малкото, ако не и единствен в България head hunter, който в продължение на малко над една година набира по цял свят желаещи да работят в индийската TCS – огромна ИТ компания с над 300 000 служители по света, част от Tata Group. И който е създал наскоро компания, също единствена у нас в сферата си на действие. Начинание, за което е все още рано да се каже дали ще е успешно.

Но както твърди самият той – в България цената на провала е сравнително ниска. Тук има доста добра територия за развитие на хората на неговата възраст и поне докато е млад, човек може да експериментира.

Трамплинът AIESEC

Теофил е роден през 1989 г. в Разлог и завършва местната гимназия с английски и информатика. Постъпва в журналистическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и завършва специалността „ПР и реклама“. Работи известно време като журналист и в ПР агенция, но бързо решава, че това не е за него.

По време на следването а и след това обаче Теофил става активист на AIESEC. Организацията му дава възможността да се занимава с организиране на различни проекти, с младежки политики. Стига до председателското място през периода 2012-2013 година.

Именно в това му качество го намират представителите на TCS. Индийската компания подобно на „Майкрософт“, „Електролукс“, „Ди Ейч Ел“ и редица други световни компании са отдавнашни партньори на организацията и осигуряват така необходимите стажове на завършващите студенти от икономическите и технически специалности.

„Индийците търсеха човек точно с моя профил – да е бил председател на AIESEC в някоя държава. Преди това бях кандидатствал за работа в Хонконг и в Австралия. На първото място предпочетоха момиче, което знае китайски, а на второто просто търсеха човек от Западна Европа, а не от Източна“, доверява Теофил Шиков.

Индия от своя страна също го привлича. Още като ученик Теофил е обиколил повечето европейски държави, а след завършването на гимназията работи една година в младежки център във Финландия. „Това беше, както казва баща ми, казармата за мен. Дотогава не знаех как да се грижа за себе си, дори елементарни неща не умеех, примерно да се пера или да си готвя“, спомня си Теофил.

Сега оценява като безценен едногодишния си престой в Индия. Азия по принцип не е лесен континент, а специално Индия е в състояние да изненада европееца, дори когато си е помислил, че е видял вече всичко. Социалният живот в Делхи и Мумбай, където е стоял през повечето време, е по-скъп отколкото в София. Но на пазарите никъде няма етикети с цени и както се изразява той „трябва да се пазариш за всяко кило картофи“. Така че храната излизала евтина, а и заплатата му била повече от прилична.

В TCS Теофил върши това, което в САЩ и в Европа биха нарекли “head hunter” - човек, който се опитва да намери най-правилните хора, които да бъдат поканени да работят за компанията.

„Бях под прякото ръководство на един от вицепрезидентите на компанията. TCS има офиси навсякъде из Индия и аз често прелитах разстояния от над 2500 километра, за да се срещам с местни мениджъри. Те ми разказваха за проектите, над които работят, а аз се опитвах заедно с тях да съставя изискванията за всяко конкретно място. След това отлитах за Китай, Мексико, Бразилия или другаде, за да търся подходящите хора, които да поканим на стаж в компанията, за да свикнат с даден процес“, разказва Теофил.
Индия не е страна, която особено се нуждае от внос на работна ръка. Целта на поканата в случая е след като стажът приключи, младежите да се връщат в своята държава и да започнат работа в местния клон на TCS. Затова полетите на Теофил са били само до държави, в които индийската компания вече има офиси. България не е сред тях. Най-близката държава, до която е пътувал често, е Полша.

В процеса по набирането на стажанти огромна роля изиграва именно AIESEC. Само че сега Теофил бил от другата страна – тази на работодателя. Всички презентации на TCS се правели по време на AIESEC конференции в съответната държава.

„За една година направихме 80% ръст в привлечените стажанти. Процентът на хората, които след това продължаваха да работят в компанията, стигна 50%“, казва Шиков.

В родината

След една година работа за TCS от компанията предлагат на Теофил работа в лондонския им офис. Но той отказва и се прибира в България. „Прецених, че не искам да ходя да работя в Лондон и три четвърти от дохода ми да отива за плащане на наем. Тук междувременно предприемаческата екосистема се беше развила, а и исках да работя нещо още по-близо до технологиите“, казва Шиков.

У хората, които се занимават с ИТ, го привлича креативността. Това са логични и подредени хора и Теофил смята, че са пълната му противоположност, което още повече го привлича. Разбира, че е по своему ценен, дори само заради това, че е способен да види практически на кого би могло да послужи едно приложение или технологична новост. Нещо, което често не се осъзнава и от самите му създатели.

Започва работа в компания, която предлага уеб хостинг, облачни услуги и сървъри под наем. Работата му се състои в това да търси нови клиенти за фирмата във и извън България. Така лека полека започва да работи още по-тясно с програмисти и с ИТ администратори, започва да се учи в движение и осъзнава, че този пазар има нужда и от хора като него - не толкова тясно свързани с техниката, но осъзнаващи какво точно се случва в тази сфера.

„В един момент клиентите, с които се срещах, започваха все по-често да ми предлагат работа в техните компании. Аз бях чувал, че това се случва само с програмистите. Така ми хрумна, че вместо да им отказвам непрекъснато, мога да правя нещо за тези хора“, разказва Теофил Шиков.

Така постепенно започва да прави малки проекти за различни фирми, докато се избистря идеята да създаде собствена фирма. Нарича я Out2Bound.

Във фирмата работят 5 човека заедно с Теофил.С всички останали той се познава от AIESEC. Всеки от колегите му е завършил различни специалности, но ги обединява това, че са се занимавали с продажби. Имат човек, който е продавал хардуер, колега, който е продавал ток, друг, който е продавал бижутерия. Също така програмист, който иска да опита какво е да продава технологични услуги. Всеки от тях е живял някъде в чужбина – в Китай, Украйна, Унгария. Но всички са се върнали в България.

По същество Out2Bound се превръща в екип за продажби на своите клиенти, които до една са ИТ компании, търсещи пазар извън България. Засега клиентите са петнайсетина, но целта е скоро да станат двайсет. Работят в сферите на дигиталните и криейтив агенции, казино и гейминг, леки и тежки индустрии и в много други области и най-често си търсят клиенти от Западна Европа, САЩ и Канада.

Теофил не казва имената на клиентите си, защото е подписал клауза за конфиденциалност с тях, но твърди, че между тях има както български ИТ фирми, така и компании с чуждо участие, чиито български екипи разработват собствени проекти. Някои представляват малки екипи от програмисти, които никога не са правили продажби и не знаят как става това. Но други са големи, с около 120 души персонал, с развити отдели за продажби и просто желаят да постигнат повече.

Заплащането е на комисионна плюс постоянна месечна такса за услугата. Бизнесът, който развива Теофил Шиков, се казва „sales as services“. По света има много такива фирми, но доколкото са правили предварително маркетингово проучване, в България няма друга такава компания. Наемането на фирмата става от месец за месец. Обикновено три месеца са напълно достатъчни, за да се види дали клиентът им ще има полза от тях.
Out2Bound до известна степен не е типичен стартъп, доколкото няма външно финансиране, нито от фонд, нито от банка.

„Започнахме с личните си спестявания. Засега е твърде рано да говорим за печалба, но определено имаме приходи и балансът ни е позитивен. Въпросът е да привлечем до двайсетина клиенти, които да ни плащат редовно. Така ще можем да си фокусираме усилията и да правим възможно най-доброто за тях“, казва Теофил Шиков.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Мтел” полека и без много шум става А1

“Мтел” полека и без много шум става А1

Българският оператор вече добави към името си, че е част от международната телеком група Шест месеца след като бе обявено, че “Мтел” ще смени логото и името с това на австрийския бранд А1, първият български мобилен оператор вече го прави, но полека, негласно и без да вдига много шум. Пример за това е,

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Най-коментирани

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

Не високата скорост, а незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, каза на пресконференция зам.- управителят на “Булмаркет” Светослав Първанов. Той цитира експертиза, поръчана от фирмата в чужбина и правена от немски и румънски експерти. От нея ставало ясно, че проблемът възникнал при преминаването на шести вагон,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Добрият туризъм без добрата храна, не върви. Всеки който пътува някъде иска да опита местната кухня. Идята за винени маршрути е добра и за българите едва ли е подходящо да рекламираме страната си, без да знаем какво има в нея. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на кръглата маса за обсъждането на проекта „Сподели България“.

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, цитирани от БТА.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Без български праскови тази година

Без български праскови тази година

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета. Долината на прасковите тази година ще остане без праскови. В Сливенско не са виждали подобно поголовно измръзване на овошките повече 30 години. „Поражението е 100%.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 лица са участвали в организирани схеми за данъчни или осигурителни измами през 2017 г. Това показва отчет на финансовото министерство за предходната година. Щетите са на стойност над 23 млн. лв. Проверени са общо 55 732 души в 386 проверки и 168 ревизии. Допълнително начисленият данък е около 11,2 млн. лв.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Избираме с конкурс името на плавателния съд, чието изграждане е сред приоритетните проекти на Дунавската стратегия Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа строителството на български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър