Теофил, който търси таланти

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Теофил, който търси таланти

Най-голямата студентска организация в света – AIESEC, скоро ще навърши 70 години от създаването си. Макар че идеята за съществуването на подобно обединение е от по-рано, формалното регистриране е през 1948 г. в Стокхолм. Досега през стажовеге и обменните програми на AIESEC са преминали над 1 милион души от 110 различни държави. Те са получили не само лидерски и бизнес умения – за мнозина от тях организацията е истински трамплин за кариерата. Достатъчно е да се спомене, че AIESEC активисти са били Кофи Анан, Хелмут Кол, Тони Блеър и много други.

България не е изключение от правилото. Например Трайчо Трайков или бившият управител на БНБ Иван Искров също са активисти на AIESEC.

През организацията и то в качеството си на неин национален председател за периода 2012-2013 г. преминава и събеседникът ми Теофил Шиков. Той е може би един от малкото, ако не и единствен в България head hunter, който в продължение на малко над една година набира по цял свят желаещи да работят в индийската TCS – огромна ИТ компания с над 300 000 служители по света, част от Tata Group. И който е създал наскоро компания, също единствена у нас в сферата си на действие. Начинание, за което е все още рано да се каже дали ще е успешно.

Но както твърди самият той – в България цената на провала е сравнително ниска. Тук има доста добра територия за развитие на хората на неговата възраст и поне докато е млад, човек може да експериментира.

Трамплинът AIESEC

Теофил е роден през 1989 г. в Разлог и завършва местната гимназия с английски и информатика. Постъпва в журналистическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и завършва специалността „ПР и реклама“. Работи известно време като журналист и в ПР агенция, но бързо решава, че това не е за него.

По време на следването а и след това обаче Теофил става активист на AIESEC. Организацията му дава възможността да се занимава с организиране на различни проекти, с младежки политики. Стига до председателското място през периода 2012-2013 година.

Именно в това му качество го намират представителите на TCS. Индийската компания подобно на „Майкрософт“, „Електролукс“, „Ди Ейч Ел“ и редица други световни компании са отдавнашни партньори на организацията и осигуряват така необходимите стажове на завършващите студенти от икономическите и технически специалности.

„Индийците търсеха човек точно с моя профил – да е бил председател на AIESEC в някоя държава. Преди това бях кандидатствал за работа в Хонконг и в Австралия. На първото място предпочетоха момиче, което знае китайски, а на второто просто търсеха човек от Западна Европа, а не от Източна“, доверява Теофил Шиков.

Индия от своя страна също го привлича. Още като ученик Теофил е обиколил повечето европейски държави, а след завършването на гимназията работи една година в младежки център във Финландия. „Това беше, както казва баща ми, казармата за мен. Дотогава не знаех как да се грижа за себе си, дори елементарни неща не умеех, примерно да се пера или да си готвя“, спомня си Теофил.

Сега оценява като безценен едногодишния си престой в Индия. Азия по принцип не е лесен континент, а специално Индия е в състояние да изненада европееца, дори когато си е помислил, че е видял вече всичко. Социалният живот в Делхи и Мумбай, където е стоял през повечето време, е по-скъп отколкото в София. Но на пазарите никъде няма етикети с цени и както се изразява той „трябва да се пазариш за всяко кило картофи“. Така че храната излизала евтина, а и заплатата му била повече от прилична.

В TCS Теофил върши това, което в САЩ и в Европа биха нарекли “head hunter” - човек, който се опитва да намери най-правилните хора, които да бъдат поканени да работят за компанията.

„Бях под прякото ръководство на един от вицепрезидентите на компанията. TCS има офиси навсякъде из Индия и аз често прелитах разстояния от над 2500 километра, за да се срещам с местни мениджъри. Те ми разказваха за проектите, над които работят, а аз се опитвах заедно с тях да съставя изискванията за всяко конкретно място. След това отлитах за Китай, Мексико, Бразилия или другаде, за да търся подходящите хора, които да поканим на стаж в компанията, за да свикнат с даден процес“, разказва Теофил.
Индия не е страна, която особено се нуждае от внос на работна ръка. Целта на поканата в случая е след като стажът приключи, младежите да се връщат в своята държава и да започнат работа в местния клон на TCS. Затова полетите на Теофил са били само до държави, в които индийската компания вече има офиси. България не е сред тях. Най-близката държава, до която е пътувал често, е Полша.

В процеса по набирането на стажанти огромна роля изиграва именно AIESEC. Само че сега Теофил бил от другата страна – тази на работодателя. Всички презентации на TCS се правели по време на AIESEC конференции в съответната държава.

„За една година направихме 80% ръст в привлечените стажанти. Процентът на хората, които след това продължаваха да работят в компанията, стигна 50%“, казва Шиков.

В родината

След една година работа за TCS от компанията предлагат на Теофил работа в лондонския им офис. Но той отказва и се прибира в България. „Прецених, че не искам да ходя да работя в Лондон и три четвърти от дохода ми да отива за плащане на наем. Тук междувременно предприемаческата екосистема се беше развила, а и исках да работя нещо още по-близо до технологиите“, казва Шиков.

У хората, които се занимават с ИТ, го привлича креативността. Това са логични и подредени хора и Теофил смята, че са пълната му противоположност, което още повече го привлича. Разбира, че е по своему ценен, дори само заради това, че е способен да види практически на кого би могло да послужи едно приложение или технологична новост. Нещо, което често не се осъзнава и от самите му създатели.

Започва работа в компания, която предлага уеб хостинг, облачни услуги и сървъри под наем. Работата му се състои в това да търси нови клиенти за фирмата във и извън България. Така лека полека започва да работи още по-тясно с програмисти и с ИТ администратори, започва да се учи в движение и осъзнава, че този пазар има нужда и от хора като него - не толкова тясно свързани с техниката, но осъзнаващи какво точно се случва в тази сфера.

„В един момент клиентите, с които се срещах, започваха все по-често да ми предлагат работа в техните компании. Аз бях чувал, че това се случва само с програмистите. Така ми хрумна, че вместо да им отказвам непрекъснато, мога да правя нещо за тези хора“, разказва Теофил Шиков.

Така постепенно започва да прави малки проекти за различни фирми, докато се избистря идеята да създаде собствена фирма. Нарича я Out2Bound.

Във фирмата работят 5 човека заедно с Теофил.С всички останали той се познава от AIESEC. Всеки от колегите му е завършил различни специалности, но ги обединява това, че са се занимавали с продажби. Имат човек, който е продавал хардуер, колега, който е продавал ток, друг, който е продавал бижутерия. Също така програмист, който иска да опита какво е да продава технологични услуги. Всеки от тях е живял някъде в чужбина – в Китай, Украйна, Унгария. Но всички са се върнали в България.

По същество Out2Bound се превръща в екип за продажби на своите клиенти, които до една са ИТ компании, търсещи пазар извън България. Засега клиентите са петнайсетина, но целта е скоро да станат двайсет. Работят в сферите на дигиталните и криейтив агенции, казино и гейминг, леки и тежки индустрии и в много други области и най-често си търсят клиенти от Западна Европа, САЩ и Канада.

Теофил не казва имената на клиентите си, защото е подписал клауза за конфиденциалност с тях, но твърди, че между тях има както български ИТ фирми, така и компании с чуждо участие, чиито български екипи разработват собствени проекти. Някои представляват малки екипи от програмисти, които никога не са правили продажби и не знаят как става това. Но други са големи, с около 120 души персонал, с развити отдели за продажби и просто желаят да постигнат повече.

Заплащането е на комисионна плюс постоянна месечна такса за услугата. Бизнесът, който развива Теофил Шиков, се казва „sales as services“. По света има много такива фирми, но доколкото са правили предварително маркетингово проучване, в България няма друга такава компания. Наемането на фирмата става от месец за месец. Обикновено три месеца са напълно достатъчни, за да се види дали клиентът им ще има полза от тях.
Out2Bound до известна степен не е типичен стартъп, доколкото няма външно финансиране, нито от фонд, нито от банка.

„Започнахме с личните си спестявания. Засега е твърде рано да говорим за печалба, но определено имаме приходи и балансът ни е позитивен. Въпросът е да привлечем до двайсетина клиенти, които да ни плащат редовно. Така ще можем да си фокусираме усилията и да правим възможно най-доброто за тях“, казва Теофил Шиков.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

В Пловдив живеят и работят много богати хора - повече отколкото в София, сочи анкета на marica.bg. В топ 10 на всеки от основните 25 стопански отрасъла на българската икономика има най-малко две компании с пловдивски корени. На първо място е кметът на града Иван Тотев. Така смята всеки трети участник в анкетата,

"Юнион Ивкони" -  продадена

"Юнион Ивкони" - продадена

"Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса. Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Кой не е слушал за легендарния мавруд? А тези, опитали го веднъж, питат за още. Тракийската низина е известна и като район на мавруда, с който страната ни се е прославила. “Около Асеновград вирее най-добре, защото през лятото температурите са високи и така този сорт трупа захари”, казва Ламбрин Топузлиев,

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

Регистрираните по закона за данък върху добавената стойност лица, които не използват софтуер за управление на продажбите, а отчитат продажбите си само на фискално устройство, имат 2 седмици, за да ги сменят или модифицират, напомнят от НАП. Лицата, които не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност и не използват софтуер за

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Оферта от него се чака през април, “Инерком” и “Индия пауър” също остават в сделката ЧЕЗ е започнала преговори с трети купувач за придобиване на българските ѝ активи. Това потвърдиха пред “24 часа” от централата на компанията в Прага. Новината е съобщил вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач, цитиран от чешкото издание “Лидове новини”.

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Завършващата връзка, съединяваща морската и наземната част на газопровода Турски поток, беше заварена днес в Турция, съобщи операторът на проекта Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.), цитиран от ТАСС и БТА. В съобщението е посочено, че това "символизира завършването на целия комплекс от дейности по създаването на газопроводната

Завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция

Завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция

Проектната компания ICGB завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България, съобщиха от компанията. След открита процедура, комисията, сформирана от възложителя, консорциум "ТИБЕИ" е избран за изпълнител на проекта, допълниха от ICGB.

Най-коментирани

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

20-ят китайски форум за развитието, който е ежегодно международно събитие, ще се проведе от 23 до 25 март в Пекин, съобщава "Радио Китай". Тазгодишната му тема ще бъде „По-широко отваряне за взаимноизгодно сътрудничество". Участниците във форума ще се фокусират върху ключови въпроси като структурната реформа,

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

В Министерство на земеделието, храните и горите се проведе среща с Управителния съвет на Български ветеринарен съюз и областните колегии, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Тя е във връзка с извършени проверки в страната от екипи на Министерството за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор,

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Промените в изчисляването на пенсията са въведени, за да се спестят пари, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била 4,5 млрд. лв., докато сега е 3,8 млрд. "Това означава, че 700 млн. лв. държавата е "спестила" и плаща по-малко на НОИ днес.

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

През 2018 г. са извършени инвестиции за въвеждане в действие на две нови регионални дирекции включващи два нови командни пункта и 63 нови ракетни площадки при с. Тъжа, област Стара Загора и Хасково. Това заяви в отговор министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо равнище на европейската стартъп общност в румънския град Клуж-Напока. Пред ръководителите на най-големите стартъп компании, инвеститори, институции и журналисти тя представи европейската визия за развитието на този стратегически сектор на икономиката.

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Вчера стартира конкурсът за изграждането на честотния спектър за 5G мрежата в Германия. В отговор на въпрос дали китайската компания „Хуауей" ще участва в него, канцлерът Ангела Меркел заяви, че няма да изключи нито един кандидат в надпреварата, информира bulgarian.cri.cn. Вашингтон предупреди, че ако Германия използва технологиите на „Хуауей",

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Поръчка за подмяна на магистрален газопровод за 67 млн. лв. е спряна, след като италианската фирма “Салп Сочиета Апалто Лавори Публичи Спа” АД обжалва в КЗК. Тя е за подмяна на 45 км тръби от преносната система - от Беглеж до Дерманци и от Дерманци до Батулци. Предвижда се демонтаж на съществуващите газопроводни тръби и монтаж на нови.

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

Програмата се осъществява от Фондация “Бикоуз” и “Филип Морис България” Близо 2000 деца, 5000 възрастни хора и над 200 местни предприемачи са взели участие в програмата “Забавно лято, грижовна есен” от началото ѝ през 2015 г. Тя подпомага местното население в тютюнопроизводителните региони в България.

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, сме принудени да искаме от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото сме го купили. Това заявиха от трите електроразпределителни дружества по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

КЗК разреши сделката за най-голямата медийна група, за която Кирил и Георги Домусчиеви платиха 185 млн. евро Истинска техническа революция в Нова телевизия ще е първата стъпка на новите собственици на най-голямата медийна група в България. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на Нова тв,

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

Със 73% намалял приемът за администрация, с 60 на сто - за психология В 16 професионални направления в различни университети ще има нулев прием през следващата академична година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По този начин министерството иска да спре нерационалното търсене на висше образование.

Заличават регистрацията на 18 туроператора заради застраховки

Заличават регистрацията на 18 туроператора заради застраховки

Министерство на туризма започва процедура по заличаване на регистрацията на 18 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че дружествата не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, уточниха от Министерството на туризма.

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Петролните фючърси се понижават с над 1,5% по време на търговията в петък, отстъпвайки от техните вчерашните 4-месечни върхове с оглед на подновени притеснения относно забавящата се глобална икономика и преди новите търговски преговори между САЩ и Китай, които се очакват да стартират през следващата седмица в Пекин, предава БНР.

Половин милион българи и румънци работят в Германия

Половин милион българи и румънци работят в Германия

Половин милион българи и румънци работят в Германия пет години след отварянето на пазара на труда. Това е четири пъти повече в сравнение с 2013 година. Успоредно с това тройно е нараснал броят на българи и румънци, взимащи социални помощи – те са общо 150 000. В края на 2013 година само 2,6% от българите и румънците са били на помощи,

До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента

До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента

През изминалата 2018 година броят на регистрираните в страната патенти е достигнал 1,6 милиона, което представлява увеличение с 20% на годишна база. „И през настоящата година Китай ще продължи да подобрява законодателството в областта на защитата на интелектуалната собственост, като в същото време разширява международното сътрудничество",

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни