Изследват 5 групи стоки, произвеждани в страни от Западна Европа

Агенцията по храните започва проверка дали в България се предлагат храни с по-ниско качество от тези в Западна Европа.

Ще бъдат изследвани шоколадови продукти, безалкохолни напитки и плодови сокове, млечни и месни продукти, детски храни, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов по време на парламентарния контрол в петък.

Петте групи продукти, които ще бъдат изследвани, са произведени в Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Дания, Холандия, Франция. Проби от българския пазар и от старите страни- членки на ЕС, ще се вземат от 22 май до 30 юни.

Отговорът на Порожанов бе във връзка с питане на депутата Георги Гьоков. Той посочи Словакия, която е обвинила международни компании в неетични действия и ползване на съставки на храните за Централна и Източна Европа с по-ниско качество. Гърков попита дали агенцията по храните е правила сравнителен анализ за качеството на храните, продавани в България и в Централна Европа. Порожанов отговори, че през последните години в рамките на свободната търговия страховете от двойнственото качество на храните нарастват.

Министърът уточни, че на 13 март е създадена работна група към агенцията, която ще проучи пазара и ще изготви анализ за определяне на групите храни и показатели, които да бъдат лабораторно изпитани.

Трябва да се изгради ефикасен метод за изграждането на унифициран контрол, за да се избегне двойният стандарт, смята министър Порожанов.