БНБ издаде предварително одобрение за прякото придобиване от белгийската КВС Банк НВ на 99.91% от капитала на ОББ. В резултат на сделката ОББ става дъщерно дружество на КВС в България, второто след СИБАНК. Предварителното одобрение е издадено при условията на поетите от белгийците ангажименти да осигурят стабилно и надеждно развитие на ОББ, да запазят нейния бизнес модел, в който ще въведат и груповите политики, прилагани от КВС Банк, мотивират решението си централните банкери. След приключването на сделката, новата мегабанка ще излезе на трета позиция по големина на активите с 5,1 млрд.лв.

Намерението за придобиване КВС обяви в последния работен ден на 2016 г. На 30 декември белгийските собственици на СИБАНК обявиха, че са договорили покупката на ОББ с гръцкия собственик NBG. Цената на придобиването бе определена на 610 млн. евро, като в нея влиза покупката както на банката, така и на лизинговото дружество “Интерлийз”. От общата пресконференция на КВС и ОББ стана ясно, че обект на сделката е и 30%-ия дял на ОББ в животозастрахователната компания “ОББ-Метлайф”.

Според първоначалните планове формално сделката трябва да приключи до края на 2017 г. след като получи разрешение от регулаторите.

На пресконференцията за намеренията си от КВС заявиха, че новата мегабанка ще има българско име. Белгийците посочиха още, че изпълнителният директор на СИБАНК Петър Андронов ще ръководи и новата банка. В интервю за “24 часа” тогава Андронов заяви, че сигурността на клиентите на ОББ се гарантира допълнително и от мощната финансова група.