Samsung – как се рестартира галактика

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Samsung – как се рестартира галактика

Южнокорейският гигант Samsung понесе много тежък удар през 2016 г. с пълното изтегляне от пазара на едно от своите най-силни устройства – Galaxy Note 7. Причината е, че няколкостотин смартфона от този модел, продадени на крайни клиенти, се възпламениха поради дефект в батериите. Въпреки опитите на компанията да отстрани проблема, се наложи да изтегли напълно модела от продажба. Ситуацията беше доста неприятна за фирмата, като по оценки на експерти случаят може да й коства около 18 млрд. долара в разходи по рециклиране на устройствата и пропуснати ползи.

Предвид мащабите на компанията, финансовите затруднения обаче ще са просто временна пречка. По-важното е дали тя ще загуби лидерската си позиция на пазара за смартфони, както и дали ще успее да си върне доверието на потребителите. Защото имиджът й на производител на качествени устройства беше сериозно разклатен и сега до голяма степен всичко ще зависи от продуктите, които ще пусне на пазара през 2017 г. Samsung няма право на грешки най-вече във високия клас, където загуби позиции след историята с Galaxy Note 7.

Ефектът на пожара...

Реалността поне в началото се оказа жестока. Компанията отчете понижение от 7% на приходите до 42 млрд. долара, а оперативната печалба се сви с 30% до 4,6 млрд. долара през третото тримесечие на 2016 г. Това са добрите новини, така да се каже. Лошите са, че мобилното звено отчита само около 88 млн. долара оперативна печалба, което означава понижение от 96% на годишна база. Въпреки това компанията успява все още да запази добрите си позиции на смартфон пазара.

За третото тримесечие на 2016 г. Samsung е загубила 3% пазарен дял на този пазар. По данни на изследователската фирма IDC южнокорейският гигант продължава да е лидер със 72,5 млн. продадени смартфона през периода юли-септември или 20% дял. Това означава понижение на продажбите от 13,5% на годишна база. През третото тримесечие на 2015 г. компанията е реализирала на пазара 83,8 млн. умни телефона. В известна степен за това понижение роля има изтеглянето на Galaxy Note 7 от пазара и проблемите с устройството, които настъпиха с пълна сила през септември.

Всъщност представянето на Samsung през този период се дължи на доста по-комплексни фактори. От една страна, компанията започна промоциите на успешния флагман Galaxy S7 и S7 Edge, а от друга - устройствата от серията J също неутрализираха значително ефектите от изтеглянето на провалилия се модел.

...и на пазара

Има и друг фактор, който оказва натиск и върху двата водещи производителя на смартфони – Samsung и Apple. Това е скоростният растеж на китайските производители Oppo и Vivo. Двете компании превземат четвъртото и петото място като доставчици на смартфони през третото тримесечие на 2016 г. Oppo продава през този период на едро 25,3 млн. устройства, докато Vivo – 21,2 млн. Първата компания отчита 121% ръст, а втората - 102% спрямо предходната година. Това доведе до свиване на пазарния дял най-вече на производителите, които се фокусират в средния сегмент. Важно уточнение е, че основният успех на Oppo и на Vivo е най-вече на вътрешния пазар в Китай. Двете фирми се опитват да навлязат агресивно на международните пазари, но успехът им там не е гарантиран, тъй като всеки има своите особености.

Така че от чисто пазарна гледна точка Samsung за момента съумява да удържи лидерската си позиция, макар че може да отчете още едно слабо тримесечие. За периода на коледните и новогодишни празници Samsung не разполага с нови устройства и ще трябва да разчита на значителни промоции и намаления, за да може да държи продажбите на високо ниво. Затова всичко зависи от представянето на новото портфолио за 2017 г.

Навлизането на доста нови играчи, които предлагат евтини модели с достатъчно функции води и до следващата тенденция. Едно от предизвикателствата, с които водещите компании трябва да се справят, е обезценяването на технологията. Разликите между флагманските модели и тези от среден клас започнаха доста да се размиват особено през последната година. Сензорите за пръстови отпечатъци например вече не са запазена функция за премиум устройствата. Същото важи за големите 5-инчови и нагоре екрани с висока резолюция (full HD), металните корпуси и др. Samsung реагира на тези тенденции (както и на изтеглянето на Note 7) с понижаване на цените на S7 и особено на Edge версията с леко извития екран – екстра, която все още се използва рядко от производителите.

Затова е наложително компаниите да предложат нови и нови екстри и технологии, с които да оборудват своите флагмански модели. В противен случай те ще бъдат буквално изядени от конкуренцията в средния клас, която ще предложи същите или леко занижени възможности, но на двойно по-ниска цена.

В търсене на новото

Ситуацията с Galaxy Note 7 буквално изяде печалбата на Samsung, затова за компанията е от ключово значение представянето на нейните флагмански модели. Което поставя южнокорейския гигант на изпитание, защото следващият модел от премиум класа трябва да разполага с иновации, които да върнат доверието на потребителите. Поради тази причина, се засилиха слуховете, че Samsung подготвя своя проект Galaxy X за дебют през 2017 г.

Първата информация за него се появи през 2014 г. и според нея това трябва да бъде революционен смартфон, който да може да промени напълно представите ни за подобен род устройства. Това е умна джаджа със сгъваем екран, която разчита на технологията FFOLED (от Folding Flexible OLED) – гъвкави екрани. които могат да се огъват по различни начини. Според непотвърдена информация Samsung разработва хибридно устройство, което разполага с 8-инчов екран и това го прави компактен таблет. В сгънато положение формата се редуцира до стандартен 5-инчов смартфон. Друга неофициална информация загатва за сгъваем 5-инчов смартфон, който ще се разтваря по модела на старите мобилни телефони, като едновремешния Motorola Razr.

Концепцията не е нова – през 2007 г., Nokia показа своя проект Morph, който разполагаше с подобни характеристики. Но тогава финландците не разполагаха с готови устройства, показаното беше по-скоро визия за развитието на технологиите. Големите производители доста предпазливо работят с извити екрани. Самият Samsung например пое по-смела стъпка в тази насока, като огъна краищата на Galaxy S6 и така създаде модела Edge. Тази форма беше приета със смесени чувства от потребителите. Едни харесваха новия дизайн, за други той е неудобен, а и изтъкват, че той не предоставя кой знае колко много допълнителни функционалности.

Изцяло сгъваеми устройства обаче ще променят напълно ситуацията, като това ще е в състояние да промени напълно представата ни за смартфони и компактни таблети.
Огъваемите екрани съществуват от години, основният проблем при техническото реализиране на подобни джаджи обаче са другите компоненти. Процесор, платки, памети, батерии – всички те не могат и не бива да се огъват поради опасност от деформация. Решението е тези части да бъдат разпределени в двете крайни половини, които не се огъват, а само централната да служи като ръкав с меки връзки.

Да избързаш с иновациите

Пускането на прекалено революционни продукти в повечето случаи може да отблъсне потребителите. Затова и пътят към пазарното налагане на новите технологии обикновено е бавен и трънлив. Поради тази причина, почти сигурно Samsung, ако пусне сгъваемо устройство, то ще бъде отделно от традиционната линия флагмани на компанията. Ако изобщо технологичният гигант се реши на подобен ход. Защото, първо, са ограничени възможностите за производство на подобен хибрид, което означава, че няма как да се превърне в хитов модел. Второ, той ще бъде с доста висока цена поради факта, че за да поевтинее технологията, тя трябва да стане масова. Третият фактор са потребителите и тяхната реакция. Експертите са скептични относно навлизането на подобен смартфон през 2017 г., но Samsung може и да се опита да тества водите с модел с много ограничен тираж.

Очакванията са, че все пак компанията ще се фокусира върху изчистването и оборудването на новия флагман Galaxy S8 преди пазарния му дебют. За момента информацията сочи, че той ще разполага с нов гласов асистент, който е вътрешна разработка на Samsung, ще има промени в извития екран за Edge варианта, две основни задни камери и технология за разпознаване силата на натиска (подобна на 3D Touch в iPhone 7 и Apple Watch).

Дали това ще е достатъчно за да върне южнокорейската компания в играта или все пак тя ще се опита да въведе истинска иновация на пазара през 2017 г., тепърва ще разберем.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Имитиращите продукти - на отделни щандове и само пакетирани Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

“Виваком” пуска с намалени цени различни модели смартфони в магазините си до 21 май. По време на инициативата, наречена “Оранжев уикенд”, телефоните ще се продават в пакет с план SMART L+. Сред намалените апарати са модели на “Моторола”, “Нокиа”, “Самсунг”, HTC и други. Смартфоните се предлагат на цени от 0,98 до 29,98 лв.

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

Китайските концесионери първо ще удължат пистата, правят и жп връзка Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Най-коментирани

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев. Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон,

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Златен век - въпрос на бъдеще

Златен век - въпрос на бъдеще

“Златен век” е необходима сграда, защото отговаря на такива критерии за жилищното строителство, че след нея няма как да се приеме за качествено това, което не гарантира свеж въздух, ниски енергийни разходи, невидимо сметосъбиране Всяка сграда се превръща в страница от общата ни история: на мястото, на времената, на хората.

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес призна, че за приемането на България в еврозоната се поставят нови, допълнителни изисквания. Той направи този коментар на пресконференция в отговор на въпрос, цитиран от БТА. Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Поне до края на годината е срокът за производители да спасят популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене. Те ще останат без национална закрила и трябва незабавно да бъдат защитени с европейска. Това следва от приети днес на първо четене промени в Закона за за марките и географските означения.

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Първите три са готови, целта е да доставят за армията Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват,

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Чешкият милиардер Петр Келнер купува “Нова броудкастинг груп” чрез инвестиционната си компания PPF Group. За сделката бе съобщено през февруари и за нея е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката оценява 100% от бизнеса на медията на 185 милиона евро. Ако регулаторът разреши,