Samsung – как се рестартира галактика

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Samsung – как се рестартира галактика

Южнокорейският гигант Samsung понесе много тежък удар през 2016 г. с пълното изтегляне от пазара на едно от своите най-силни устройства – Galaxy Note 7. Причината е, че няколкостотин смартфона от този модел, продадени на крайни клиенти, се възпламениха поради дефект в батериите. Въпреки опитите на компанията да отстрани проблема, се наложи да изтегли напълно модела от продажба. Ситуацията беше доста неприятна за фирмата, като по оценки на експерти случаят може да й коства около 18 млрд. долара в разходи по рециклиране на устройствата и пропуснати ползи.

Предвид мащабите на компанията, финансовите затруднения обаче ще са просто временна пречка. По-важното е дали тя ще загуби лидерската си позиция на пазара за смартфони, както и дали ще успее да си върне доверието на потребителите. Защото имиджът й на производител на качествени устройства беше сериозно разклатен и сега до голяма степен всичко ще зависи от продуктите, които ще пусне на пазара през 2017 г. Samsung няма право на грешки най-вече във високия клас, където загуби позиции след историята с Galaxy Note 7.

Ефектът на пожара...

Реалността поне в началото се оказа жестока. Компанията отчете понижение от 7% на приходите до 42 млрд. долара, а оперативната печалба се сви с 30% до 4,6 млрд. долара през третото тримесечие на 2016 г. Това са добрите новини, така да се каже. Лошите са, че мобилното звено отчита само около 88 млн. долара оперативна печалба, което означава понижение от 96% на годишна база. Въпреки това компанията успява все още да запази добрите си позиции на смартфон пазара.

За третото тримесечие на 2016 г. Samsung е загубила 3% пазарен дял на този пазар. По данни на изследователската фирма IDC южнокорейският гигант продължава да е лидер със 72,5 млн. продадени смартфона през периода юли-септември или 20% дял. Това означава понижение на продажбите от 13,5% на годишна база. През третото тримесечие на 2015 г. компанията е реализирала на пазара 83,8 млн. умни телефона. В известна степен за това понижение роля има изтеглянето на Galaxy Note 7 от пазара и проблемите с устройството, които настъпиха с пълна сила през септември.

Всъщност представянето на Samsung през този период се дължи на доста по-комплексни фактори. От една страна, компанията започна промоциите на успешния флагман Galaxy S7 и S7 Edge, а от друга - устройствата от серията J също неутрализираха значително ефектите от изтеглянето на провалилия се модел.

...и на пазара

Има и друг фактор, който оказва натиск и върху двата водещи производителя на смартфони – Samsung и Apple. Това е скоростният растеж на китайските производители Oppo и Vivo. Двете компании превземат четвъртото и петото място като доставчици на смартфони през третото тримесечие на 2016 г. Oppo продава през този период на едро 25,3 млн. устройства, докато Vivo – 21,2 млн. Първата компания отчита 121% ръст, а втората - 102% спрямо предходната година. Това доведе до свиване на пазарния дял най-вече на производителите, които се фокусират в средния сегмент. Важно уточнение е, че основният успех на Oppo и на Vivo е най-вече на вътрешния пазар в Китай. Двете фирми се опитват да навлязат агресивно на международните пазари, но успехът им там не е гарантиран, тъй като всеки има своите особености.

Така че от чисто пазарна гледна точка Samsung за момента съумява да удържи лидерската си позиция, макар че може да отчете още едно слабо тримесечие. За периода на коледните и новогодишни празници Samsung не разполага с нови устройства и ще трябва да разчита на значителни промоции и намаления, за да може да държи продажбите на високо ниво. Затова всичко зависи от представянето на новото портфолио за 2017 г.

Навлизането на доста нови играчи, които предлагат евтини модели с достатъчно функции води и до следващата тенденция. Едно от предизвикателствата, с които водещите компании трябва да се справят, е обезценяването на технологията. Разликите между флагманските модели и тези от среден клас започнаха доста да се размиват особено през последната година. Сензорите за пръстови отпечатъци например вече не са запазена функция за премиум устройствата. Същото важи за големите 5-инчови и нагоре екрани с висока резолюция (full HD), металните корпуси и др. Samsung реагира на тези тенденции (както и на изтеглянето на Note 7) с понижаване на цените на S7 и особено на Edge версията с леко извития екран – екстра, която все още се използва рядко от производителите.

Затова е наложително компаниите да предложат нови и нови екстри и технологии, с които да оборудват своите флагмански модели. В противен случай те ще бъдат буквално изядени от конкуренцията в средния клас, която ще предложи същите или леко занижени възможности, но на двойно по-ниска цена.

В търсене на новото

Ситуацията с Galaxy Note 7 буквално изяде печалбата на Samsung, затова за компанията е от ключово значение представянето на нейните флагмански модели. Което поставя южнокорейския гигант на изпитание, защото следващият модел от премиум класа трябва да разполага с иновации, които да върнат доверието на потребителите. Поради тази причина, се засилиха слуховете, че Samsung подготвя своя проект Galaxy X за дебют през 2017 г.

Първата информация за него се появи през 2014 г. и според нея това трябва да бъде революционен смартфон, който да може да промени напълно представите ни за подобен род устройства. Това е умна джаджа със сгъваем екран, която разчита на технологията FFOLED (от Folding Flexible OLED) – гъвкави екрани. които могат да се огъват по различни начини. Според непотвърдена информация Samsung разработва хибридно устройство, което разполага с 8-инчов екран и това го прави компактен таблет. В сгънато положение формата се редуцира до стандартен 5-инчов смартфон. Друга неофициална информация загатва за сгъваем 5-инчов смартфон, който ще се разтваря по модела на старите мобилни телефони, като едновремешния Motorola Razr.

Концепцията не е нова – през 2007 г., Nokia показа своя проект Morph, който разполагаше с подобни характеристики. Но тогава финландците не разполагаха с готови устройства, показаното беше по-скоро визия за развитието на технологиите. Големите производители доста предпазливо работят с извити екрани. Самият Samsung например пое по-смела стъпка в тази насока, като огъна краищата на Galaxy S6 и така създаде модела Edge. Тази форма беше приета със смесени чувства от потребителите. Едни харесваха новия дизайн, за други той е неудобен, а и изтъкват, че той не предоставя кой знае колко много допълнителни функционалности.

Изцяло сгъваеми устройства обаче ще променят напълно ситуацията, като това ще е в състояние да промени напълно представата ни за смартфони и компактни таблети.
Огъваемите екрани съществуват от години, основният проблем при техническото реализиране на подобни джаджи обаче са другите компоненти. Процесор, платки, памети, батерии – всички те не могат и не бива да се огъват поради опасност от деформация. Решението е тези части да бъдат разпределени в двете крайни половини, които не се огъват, а само централната да служи като ръкав с меки връзки.

Да избързаш с иновациите

Пускането на прекалено революционни продукти в повечето случаи може да отблъсне потребителите. Затова и пътят към пазарното налагане на новите технологии обикновено е бавен и трънлив. Поради тази причина, почти сигурно Samsung, ако пусне сгъваемо устройство, то ще бъде отделно от традиционната линия флагмани на компанията. Ако изобщо технологичният гигант се реши на подобен ход. Защото, първо, са ограничени възможностите за производство на подобен хибрид, което означава, че няма как да се превърне в хитов модел. Второ, той ще бъде с доста висока цена поради факта, че за да поевтинее технологията, тя трябва да стане масова. Третият фактор са потребителите и тяхната реакция. Експертите са скептични относно навлизането на подобен смартфон през 2017 г., но Samsung може и да се опита да тества водите с модел с много ограничен тираж.

Очакванията са, че все пак компанията ще се фокусира върху изчистването и оборудването на новия флагман Galaxy S8 преди пазарния му дебют. За момента информацията сочи, че той ще разполага с нов гласов асистент, който е вътрешна разработка на Samsung, ще има промени в извития екран за Edge варианта, две основни задни камери и технология за разпознаване силата на натиска (подобна на 3D Touch в iPhone 7 и Apple Watch).

Дали това ще е достатъчно за да върне южнокорейската компания в играта или все пак тя ще се опита да въведе истинска иновация на пазара през 2017 г., тепърва ще разберем.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Война на кафетата в Китай

Война на кафетата в Китай

Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да отваря в страната едно кафене на всеки 15 часа. Смел местен конкурент, Luckin Coffee, днес иска да детронира американската компания като открива едно . . . на всеки три часа и половина. Динамиката на стартъпа успя да привлече потребители с неговите многобройни купони за намаления.

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения, предава БНР. За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори,