Samsung – как се рестартира галактика

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Samsung – как се рестартира галактика

Южнокорейският гигант Samsung понесе много тежък удар през 2016 г. с пълното изтегляне от пазара на едно от своите най-силни устройства – Galaxy Note 7. Причината е, че няколкостотин смартфона от този модел, продадени на крайни клиенти, се възпламениха поради дефект в батериите. Въпреки опитите на компанията да отстрани проблема, се наложи да изтегли напълно модела от продажба. Ситуацията беше доста неприятна за фирмата, като по оценки на експерти случаят може да й коства около 18 млрд. долара в разходи по рециклиране на устройствата и пропуснати ползи.

Предвид мащабите на компанията, финансовите затруднения обаче ще са просто временна пречка. По-важното е дали тя ще загуби лидерската си позиция на пазара за смартфони, както и дали ще успее да си върне доверието на потребителите. Защото имиджът й на производител на качествени устройства беше сериозно разклатен и сега до голяма степен всичко ще зависи от продуктите, които ще пусне на пазара през 2017 г. Samsung няма право на грешки най-вече във високия клас, където загуби позиции след историята с Galaxy Note 7.

Ефектът на пожара...

Реалността поне в началото се оказа жестока. Компанията отчете понижение от 7% на приходите до 42 млрд. долара, а оперативната печалба се сви с 30% до 4,6 млрд. долара през третото тримесечие на 2016 г. Това са добрите новини, така да се каже. Лошите са, че мобилното звено отчита само около 88 млн. долара оперативна печалба, което означава понижение от 96% на годишна база. Въпреки това компанията успява все още да запази добрите си позиции на смартфон пазара.

За третото тримесечие на 2016 г. Samsung е загубила 3% пазарен дял на този пазар. По данни на изследователската фирма IDC южнокорейският гигант продължава да е лидер със 72,5 млн. продадени смартфона през периода юли-септември или 20% дял. Това означава понижение на продажбите от 13,5% на годишна база. През третото тримесечие на 2015 г. компанията е реализирала на пазара 83,8 млн. умни телефона. В известна степен за това понижение роля има изтеглянето на Galaxy Note 7 от пазара и проблемите с устройството, които настъпиха с пълна сила през септември.

Всъщност представянето на Samsung през този период се дължи на доста по-комплексни фактори. От една страна, компанията започна промоциите на успешния флагман Galaxy S7 и S7 Edge, а от друга - устройствата от серията J също неутрализираха значително ефектите от изтеглянето на провалилия се модел.

...и на пазара

Има и друг фактор, който оказва натиск и върху двата водещи производителя на смартфони – Samsung и Apple. Това е скоростният растеж на китайските производители Oppo и Vivo. Двете компании превземат четвъртото и петото място като доставчици на смартфони през третото тримесечие на 2016 г. Oppo продава през този период на едро 25,3 млн. устройства, докато Vivo – 21,2 млн. Първата компания отчита 121% ръст, а втората - 102% спрямо предходната година. Това доведе до свиване на пазарния дял най-вече на производителите, които се фокусират в средния сегмент. Важно уточнение е, че основният успех на Oppo и на Vivo е най-вече на вътрешния пазар в Китай. Двете фирми се опитват да навлязат агресивно на международните пазари, но успехът им там не е гарантиран, тъй като всеки има своите особености.

Така че от чисто пазарна гледна точка Samsung за момента съумява да удържи лидерската си позиция, макар че може да отчете още едно слабо тримесечие. За периода на коледните и новогодишни празници Samsung не разполага с нови устройства и ще трябва да разчита на значителни промоции и намаления, за да може да държи продажбите на високо ниво. Затова всичко зависи от представянето на новото портфолио за 2017 г.

Навлизането на доста нови играчи, които предлагат евтини модели с достатъчно функции води и до следващата тенденция. Едно от предизвикателствата, с които водещите компании трябва да се справят, е обезценяването на технологията. Разликите между флагманските модели и тези от среден клас започнаха доста да се размиват особено през последната година. Сензорите за пръстови отпечатъци например вече не са запазена функция за премиум устройствата. Същото важи за големите 5-инчови и нагоре екрани с висока резолюция (full HD), металните корпуси и др. Samsung реагира на тези тенденции (както и на изтеглянето на Note 7) с понижаване на цените на S7 и особено на Edge версията с леко извития екран – екстра, която все още се използва рядко от производителите.

Затова е наложително компаниите да предложат нови и нови екстри и технологии, с които да оборудват своите флагмански модели. В противен случай те ще бъдат буквално изядени от конкуренцията в средния клас, която ще предложи същите или леко занижени възможности, но на двойно по-ниска цена.

В търсене на новото

Ситуацията с Galaxy Note 7 буквално изяде печалбата на Samsung, затова за компанията е от ключово значение представянето на нейните флагмански модели. Което поставя южнокорейския гигант на изпитание, защото следващият модел от премиум класа трябва да разполага с иновации, които да върнат доверието на потребителите. Поради тази причина, се засилиха слуховете, че Samsung подготвя своя проект Galaxy X за дебют през 2017 г.

Първата информация за него се появи през 2014 г. и според нея това трябва да бъде революционен смартфон, който да може да промени напълно представите ни за подобен род устройства. Това е умна джаджа със сгъваем екран, която разчита на технологията FFOLED (от Folding Flexible OLED) – гъвкави екрани. които могат да се огъват по различни начини. Според непотвърдена информация Samsung разработва хибридно устройство, което разполага с 8-инчов екран и това го прави компактен таблет. В сгънато положение формата се редуцира до стандартен 5-инчов смартфон. Друга неофициална информация загатва за сгъваем 5-инчов смартфон, който ще се разтваря по модела на старите мобилни телефони, като едновремешния Motorola Razr.

Концепцията не е нова – през 2007 г., Nokia показа своя проект Morph, който разполагаше с подобни характеристики. Но тогава финландците не разполагаха с готови устройства, показаното беше по-скоро визия за развитието на технологиите. Големите производители доста предпазливо работят с извити екрани. Самият Samsung например пое по-смела стъпка в тази насока, като огъна краищата на Galaxy S6 и така създаде модела Edge. Тази форма беше приета със смесени чувства от потребителите. Едни харесваха новия дизайн, за други той е неудобен, а и изтъкват, че той не предоставя кой знае колко много допълнителни функционалности.

Изцяло сгъваеми устройства обаче ще променят напълно ситуацията, като това ще е в състояние да промени напълно представата ни за смартфони и компактни таблети.
Огъваемите екрани съществуват от години, основният проблем при техническото реализиране на подобни джаджи обаче са другите компоненти. Процесор, платки, памети, батерии – всички те не могат и не бива да се огъват поради опасност от деформация. Решението е тези части да бъдат разпределени в двете крайни половини, които не се огъват, а само централната да служи като ръкав с меки връзки.

Да избързаш с иновациите

Пускането на прекалено революционни продукти в повечето случаи може да отблъсне потребителите. Затова и пътят към пазарното налагане на новите технологии обикновено е бавен и трънлив. Поради тази причина, почти сигурно Samsung, ако пусне сгъваемо устройство, то ще бъде отделно от традиционната линия флагмани на компанията. Ако изобщо технологичният гигант се реши на подобен ход. Защото, първо, са ограничени възможностите за производство на подобен хибрид, което означава, че няма как да се превърне в хитов модел. Второ, той ще бъде с доста висока цена поради факта, че за да поевтинее технологията, тя трябва да стане масова. Третият фактор са потребителите и тяхната реакция. Експертите са скептични относно навлизането на подобен смартфон през 2017 г., но Samsung може и да се опита да тества водите с модел с много ограничен тираж.

Очакванията са, че все пак компанията ще се фокусира върху изчистването и оборудването на новия флагман Galaxy S8 преди пазарния му дебют. За момента информацията сочи, че той ще разполага с нов гласов асистент, който е вътрешна разработка на Samsung, ще има промени в извития екран за Edge варианта, две основни задни камери и технология за разпознаване силата на натиска (подобна на 3D Touch в iPhone 7 и Apple Watch).

Дали това ще е достатъчно за да върне южнокорейската компания в играта или все пак тя ще се опита да въведе истинска иновация на пазара през 2017 г., тепърва ще разберем.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, 
защото "не си мият зъбите"

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, защото "не си мият зъбите"

Вечерта на 6 февруари 1999 г., по време на първата визита в Унгария на румънски министър-председател след 1989 г., тогавашният унгарски премиер Виктор Орбан покани своя румънски колега Раду Василе на вечеря в един прочут ресторант в Будапеща. По време на гощавката с вкусни унгарски специалитети Орбан предложи на Раду Василе да осъществят заедно

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двете най-големи фирми за превоз на пътници у нас - "Юнион Ивкони" и "Груп плюс" се сливат в ново дружество "Транспект". Това става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.  Двете компании са подали уведомление до регулатора, който трябва да анализира пазара, на който оперират и да се произнесе как сделката ще се отрази на

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България продължава да е най-евтин в Европейския съюз, сочат актуализирани данни на Евростат за 2017 година. За първи път статистическата агенция сравнява средните цени в отделните държави, за които има налични данни, което прави изследването по-представително. 0,097 евро е средната стойност на електроенергията за киловатчас в България

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

l От 34% през 2014 г. сега делът на нелегалните изделия е 5,8%  l Трафикантите вече използвали деца  l България е сред страните в ЕС с най-ниска контрабанда През първото тримесечие на 2018 г. делът на незаконните цигари, продавани в България, е паднал за първи път под 6%, откакто “Инициатива срещу незаконната търговия” изследва празните

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Проблемите в икономиката на Турция по никакъв начин не се отразяват на двустранните проекти с Русия и засега всичко върви както трябва, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков подчерта също, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с руския си колега Владимир Путин в петък и по време на разговора не

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 милиарда долара и да увеличи доверието в националната валута, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който днес представи в Истанбул новия икономически план на Турция, съобщават ТАСС и "Дейли сабах". Турция ще приеме нов икономически подход при президентската

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира отбеляза днес невероятен спад от 19 процента спрямо долара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести двойно увеличение на вносните мита върху стоманата и алуминия от Турция за САЩ, предава БТА. Турската лира се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 13:35 часа по Гринуич (16:35 часа българско време).