Samsung – как се рестартира галактика

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Samsung – как се рестартира галактика

Южнокорейският гигант Samsung понесе много тежък удар през 2016 г. с пълното изтегляне от пазара на едно от своите най-силни устройства – Galaxy Note 7. Причината е, че няколкостотин смартфона от този модел, продадени на крайни клиенти, се възпламениха поради дефект в батериите. Въпреки опитите на компанията да отстрани проблема, се наложи да изтегли напълно модела от продажба. Ситуацията беше доста неприятна за фирмата, като по оценки на експерти случаят може да й коства около 18 млрд. долара в разходи по рециклиране на устройствата и пропуснати ползи.

Предвид мащабите на компанията, финансовите затруднения обаче ще са просто временна пречка. По-важното е дали тя ще загуби лидерската си позиция на пазара за смартфони, както и дали ще успее да си върне доверието на потребителите. Защото имиджът й на производител на качествени устройства беше сериозно разклатен и сега до голяма степен всичко ще зависи от продуктите, които ще пусне на пазара през 2017 г. Samsung няма право на грешки най-вече във високия клас, където загуби позиции след историята с Galaxy Note 7.

Ефектът на пожара...

Реалността поне в началото се оказа жестока. Компанията отчете понижение от 7% на приходите до 42 млрд. долара, а оперативната печалба се сви с 30% до 4,6 млрд. долара през третото тримесечие на 2016 г. Това са добрите новини, така да се каже. Лошите са, че мобилното звено отчита само около 88 млн. долара оперативна печалба, което означава понижение от 96% на годишна база. Въпреки това компанията успява все още да запази добрите си позиции на смартфон пазара.

За третото тримесечие на 2016 г. Samsung е загубила 3% пазарен дял на този пазар. По данни на изследователската фирма IDC южнокорейският гигант продължава да е лидер със 72,5 млн. продадени смартфона през периода юли-септември или 20% дял. Това означава понижение на продажбите от 13,5% на годишна база. През третото тримесечие на 2015 г. компанията е реализирала на пазара 83,8 млн. умни телефона. В известна степен за това понижение роля има изтеглянето на Galaxy Note 7 от пазара и проблемите с устройството, които настъпиха с пълна сила през септември.

Всъщност представянето на Samsung през този период се дължи на доста по-комплексни фактори. От една страна, компанията започна промоциите на успешния флагман Galaxy S7 и S7 Edge, а от друга - устройствата от серията J също неутрализираха значително ефектите от изтеглянето на провалилия се модел.

...и на пазара

Има и друг фактор, който оказва натиск и върху двата водещи производителя на смартфони – Samsung и Apple. Това е скоростният растеж на китайските производители Oppo и Vivo. Двете компании превземат четвъртото и петото място като доставчици на смартфони през третото тримесечие на 2016 г. Oppo продава през този период на едро 25,3 млн. устройства, докато Vivo – 21,2 млн. Първата компания отчита 121% ръст, а втората - 102% спрямо предходната година. Това доведе до свиване на пазарния дял най-вече на производителите, които се фокусират в средния сегмент. Важно уточнение е, че основният успех на Oppo и на Vivo е най-вече на вътрешния пазар в Китай. Двете фирми се опитват да навлязат агресивно на международните пазари, но успехът им там не е гарантиран, тъй като всеки има своите особености.

Така че от чисто пазарна гледна точка Samsung за момента съумява да удържи лидерската си позиция, макар че може да отчете още едно слабо тримесечие. За периода на коледните и новогодишни празници Samsung не разполага с нови устройства и ще трябва да разчита на значителни промоции и намаления, за да може да държи продажбите на високо ниво. Затова всичко зависи от представянето на новото портфолио за 2017 г.

Навлизането на доста нови играчи, които предлагат евтини модели с достатъчно функции води и до следващата тенденция. Едно от предизвикателствата, с които водещите компании трябва да се справят, е обезценяването на технологията. Разликите между флагманските модели и тези от среден клас започнаха доста да се размиват особено през последната година. Сензорите за пръстови отпечатъци например вече не са запазена функция за премиум устройствата. Същото важи за големите 5-инчови и нагоре екрани с висока резолюция (full HD), металните корпуси и др. Samsung реагира на тези тенденции (както и на изтеглянето на Note 7) с понижаване на цените на S7 и особено на Edge версията с леко извития екран – екстра, която все още се използва рядко от производителите.

Затова е наложително компаниите да предложат нови и нови екстри и технологии, с които да оборудват своите флагмански модели. В противен случай те ще бъдат буквално изядени от конкуренцията в средния клас, която ще предложи същите или леко занижени възможности, но на двойно по-ниска цена.

В търсене на новото

Ситуацията с Galaxy Note 7 буквално изяде печалбата на Samsung, затова за компанията е от ключово значение представянето на нейните флагмански модели. Което поставя южнокорейския гигант на изпитание, защото следващият модел от премиум класа трябва да разполага с иновации, които да върнат доверието на потребителите. Поради тази причина, се засилиха слуховете, че Samsung подготвя своя проект Galaxy X за дебют през 2017 г.

Първата информация за него се появи през 2014 г. и според нея това трябва да бъде революционен смартфон, който да може да промени напълно представите ни за подобен род устройства. Това е умна джаджа със сгъваем екран, която разчита на технологията FFOLED (от Folding Flexible OLED) – гъвкави екрани. които могат да се огъват по различни начини. Според непотвърдена информация Samsung разработва хибридно устройство, което разполага с 8-инчов екран и това го прави компактен таблет. В сгънато положение формата се редуцира до стандартен 5-инчов смартфон. Друга неофициална информация загатва за сгъваем 5-инчов смартфон, който ще се разтваря по модела на старите мобилни телефони, като едновремешния Motorola Razr.

Концепцията не е нова – през 2007 г., Nokia показа своя проект Morph, който разполагаше с подобни характеристики. Но тогава финландците не разполагаха с готови устройства, показаното беше по-скоро визия за развитието на технологиите. Големите производители доста предпазливо работят с извити екрани. Самият Samsung например пое по-смела стъпка в тази насока, като огъна краищата на Galaxy S6 и така създаде модела Edge. Тази форма беше приета със смесени чувства от потребителите. Едни харесваха новия дизайн, за други той е неудобен, а и изтъкват, че той не предоставя кой знае колко много допълнителни функционалности.

Изцяло сгъваеми устройства обаче ще променят напълно ситуацията, като това ще е в състояние да промени напълно представата ни за смартфони и компактни таблети.
Огъваемите екрани съществуват от години, основният проблем при техническото реализиране на подобни джаджи обаче са другите компоненти. Процесор, платки, памети, батерии – всички те не могат и не бива да се огъват поради опасност от деформация. Решението е тези части да бъдат разпределени в двете крайни половини, които не се огъват, а само централната да служи като ръкав с меки връзки.

Да избързаш с иновациите

Пускането на прекалено революционни продукти в повечето случаи може да отблъсне потребителите. Затова и пътят към пазарното налагане на новите технологии обикновено е бавен и трънлив. Поради тази причина, почти сигурно Samsung, ако пусне сгъваемо устройство, то ще бъде отделно от традиционната линия флагмани на компанията. Ако изобщо технологичният гигант се реши на подобен ход. Защото, първо, са ограничени възможностите за производство на подобен хибрид, което означава, че няма как да се превърне в хитов модел. Второ, той ще бъде с доста висока цена поради факта, че за да поевтинее технологията, тя трябва да стане масова. Третият фактор са потребителите и тяхната реакция. Експертите са скептични относно навлизането на подобен смартфон през 2017 г., но Samsung може и да се опита да тества водите с модел с много ограничен тираж.

Очакванията са, че все пак компанията ще се фокусира върху изчистването и оборудването на новия флагман Galaxy S8 преди пазарния му дебют. За момента информацията сочи, че той ще разполага с нов гласов асистент, който е вътрешна разработка на Samsung, ще има промени в извития екран за Edge варианта, две основни задни камери и технология за разпознаване силата на натиска (подобна на 3D Touch в iPhone 7 и Apple Watch).

Дали това ще е достатъчно за да върне южнокорейската компания в играта или все пак тя ще се опита да въведе истинска иновация на пазара през 2017 г., тепърва ще разберем.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

Съдът в Кипър ще заседава по делото за фалита на застрахователя "Олимпик"

Съдът в Кипър ще заседава по делото за фалита на застрахователя "Олимпик"

Окръжният съд в Никозия ще заседава по делото за фалита на кипърския застраховател "Олимпик", предаде БНТ. Съдебният процес е от ключово значение за всички български потребители, чиито застраховки „Гражданска отговорност" изгоряха, след отнемането на лиценза на дружеството и бяха принудени да си купят нови.

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за