2017 г. е започнала с охлаждане на жилищния пазар в България. Броят на сделките е по-малък, а ръстът на цените, много по-нисък от миналогодишния, заявиха от Националното сдружение за недвижими имоти.

През първото тримесечие спад при сделките има в почти всички големи градове, където по принцип този пазар е оживен. В София намалението е с 2,51% на годишна база, в Пловдив - 2,86%, в Стара Загора - 16,44%, а в Русе - 32,5%, каза шефът на сдружението Ирена Перфанова.

От цялото Черноморие ръст на сделките, и то с 3%, има само в Поморие. В Несебър и региона има 4% спад, но там принципно пазарът е голям и се сключват към 500-600 сделки годишно.

“Поначало първите месеци от годината имотният пазар не е силен, но такъв спад не е имало от години и по всяка вероятност този тренд ще е валиден за цялата 2017 година”, каза зам.-шефът на сдружението Добромир Ганев. Като основна причина той изтъкна факта, че голяма част от хората, които са искали да купят жилище, но са се въздържали от сделки в разгара на кризата, вече са направили такива, между 2012 и 2015 г.

За сравнение, през 2016 г. в България е имало 80% по-малко имотни сделки спрямо 2007 г., когато беше пикът на имотния бум. “Това, а и настъпилото сега охлаждане, показват, че няма основание да се опасяваме от нов имотен балон”, каза Перфанова.

Цените също се успокояват и очевидно се отива към равновесие между търсенето и предлагането, заяви още тя. След миналогодишния ръст от 8-10% и дори повече за някои видове жилищни имоти в началото на тази година има повишение с не повече от 4%. “Прогнозата ни за цялата 2017 г. е за не повече от 4-8% поскъпване на годишна база”, посочи шефката на сдружението.

Броят на разрешителните за строеж на нови жилищни сгради и на влезлите в експлоатация продължава да се покачва с по около 5% на годишна база. Те обаче не могат да окажат съществено въздействие върху статистиката за броя на сделките, защото са много по-малко от съществуващия жилищен фонд. Освен това жилищата ново строителство често се продават на разсрочено плащане и сделките стават факт след много време.

Новото строителство расте с по 5% годишно

Най-високата възможна годишна доходност от отдаването под наем на двустаен апартамент при актуалните цени на жилищата е в столичния район “Младост” - 5,8%. Такова жилище струва около 70 000 евро, може да се даде под наем за 330-340 евро месечно и да се изплати за около 17 години, казаха от Националното сдружение за недвижими имоти.

В другите столични райони доходността е по-ниска. В “Люлин” например за същия тип жилище е 5,4% и може да се изплати за около 18 години, в южните райони на столицата е 5,3%, а в “Лозенец” - 5,25%. Само че в “Лозенец” след 20 години това жилище ще струва много по-скъпо, отколкото в “Младост”, защото районът е с ограничени възможности за ново строителство.

При някои типове луксозни жилища може да се постигне и над 6% доходност, но такава инвестиция е по-рискова, изтъкна Александър Бочев от сдружението.

За сравнение в момента лихвите по едногодишните депозити в банките масово са под 1%. Има дори банки, които изплащат едва 0,08% за едногодишните депозити. На печалба от отдаване на жилища под наем обаче може да се разчита само в столицата и големите градове.