Отварят три приемни и 5 изнесени гишета в София

Издаването на електронна кадастрална карта е безплатно, съобщи днес министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той представи напредъка във ведомството му по прилагане на правителствената инициатива за намаляване на бюрокрацията.

Безплатно било и нанасянето на промени по кадастралната карта. Става въпрос основно за собствеността на апартаментите, които доскоро не влизаха в кадастралната карта, допълни министърът. Ще бъдат включени и не само имоти от урбанизираната територия, но и на селскостопанската собственост. От 26 юни започваме обучение между кадастралните служби и службите по земеделие, посочи Нанков.

Останалите електронни услуги на Агенцията по геодезия, картография и кадастър пък били с 30% по-евтини от заявенитe на гише.

От петък агенцията по кадастъра отваря втора приемна за гражданите на ул. “Сердика” номер 5 в София, а от идната седмица ще заработи и трета. Има и изнесени работни места в общините Нови Искър, Подуяне, Люлин, Надежда и Илинден.

Според Нанков администрацията допуснала грешка, като не била уведомила хората за това какви услуги могат да получат по електронен път. Поради това те не търсели активно. Министърът даде пример, че в най-натоварената служба, която е в София, годишно постъпват около 70 хиляди заявления за всички услуги, от които под 10% са по електронен път.

Хората трябва постепенно във времето да се убедят в благонадеждността на електронната услуга, като това ще намали разходите и корупционния натиск, каза още Нанков.