51 администрации искат от гражданите 5985 хартии.

До септември ще е ясно кои от тях отпадат

До края на деня всеки министър да издаде заповед и да командирова лице в агенция “Електронно управление”. Това разпореди на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов.

Идеята е на шефа на агенцията Росен Желязков, който предлага да се създаде инкубатор на специалисти на едно място, които да се справят с бюрократичната тежест. “Ние ще създадем необходимите предпоставки така, че тези експерти да работят за своето министерство, но използвайки инфраструктурата на агенцията, ” казва той.

51 администрации извършват 1425 услуги, за които от гражданите се изисква 5985 документа, показва отчета на министерствата, който поръча миналата сряда премиерът. Желязков заяви, че в голямата си част исканите близо 6000 документа се повтарят. Кабинетът дава срок до септември да стане ясно кои ще отпаднат.

Анализите, които ще се правят са три: на режимите, които могат да отпаднат след промяна на нормативните актове; на режими, при които документите могат да бъдат редуцирани; и на документи, които следва да бъдат обменяни, без да се искат на хартия.

Желязков заяви още, че от есента държавните такси ще могат да се плащат през виртуални и физически постерминали. Направи угоровката, че това все пак зависи от лицензи, издавани от БНБ.

Пак от есента администрацията ще обменя документи по електронен път. Досега това не можело да става, тъй като системите за документооборота на ведомствата са различни.

Един от основните дебати на заседанието е за документите на българите в чужбина. Външният министър Екатерина Захариева казва, че трудностите ще паднат с електронното издаване на документи.

Премиерът Борисов заявява по време на заседанието, че ще помоли всички парламентарни групи да променят тези 34-35 закона до лятната ваканция.

Министърът на икономиката Емил Караниколов припомни, че неговото ведомство облекчава 113 административни услуги. Новото е, че започва анализ на ОП “Иновации и конкурентоспособност”, за да се види административната тежест и проектите с европари. Евентуалното облекчаване на тези административни режими ще бъде от помощ за малкия и среден бизнес.