Бизнесът и синдикатите да не се карат като политиците, призова ги  Горанов

Спорът дали трябва да отпадне “клас прослужено време” ще се решава наесен. Въпросът трябва да бъде отново обсъден от синдикатите и бизнеса след лятната ваканция по време на първото заседание на тристранката през септември. Това стана ясно, след като четирите работодателски организации се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да искат подкрепа за отпадане на класа.

“Нашата позиция е, че това не ни е основният приоритет, а класът не е на дневен ред за правителството. Имаме по-важни неща да решаваме”, заяви след срещата финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче обясни, че

работодателите

са внесли

предложението

за отпадането на класа в Тристранния съвет, но не се ангажира правителството да бъде арбитър в този диалог.

Бизнесът иска класът да отпадне, да се включи еднократно в основната заплата и да не се начислява вече. Според синдикатите обаче това ще замрази и така ниските доходи на хората.

Няма затворени теми за преговори, те ще продължат да се водят общо по темата доходи, каза след разговора на “Дондуков” 1 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според работодателите по-високи доходи могат да дойдат от по-висок икономически растеж и производителност на труда, за което са нужни подготвени човешки ресурси, по-добра бизнес среда, привличане на инвестиции и увеличаване на местните вложения.

В понеделник работодателите нарекоха работниците “търтеи”, а синдикатите - “вредни”.

“Обидите и личностните нападки в ефир не са добрият начин за правене на социален диалог, и премиерът го сподели. Не ни харесва, че се заразяват от политиците и започват, вместо да дават добрия пример на политиците, да вземат лошото от начина, по който ние водим дебат”, каза Горанов. И пак подчерта, че диалогът трябва да се води по време на тристранката , а не пред камерите.

Велев, който единствен от шефовете на работодателски организации говори след срещата, информира, че са били обсъдени и приоритетите в икономическото развитие на страната и реформите, които се подкрепят от работодателите. Бизнесът дал висока оценка на постигнатите резултати при ограничаването на административните тежести. “Бяхме представили 10 най-остри проблема, които от 10 г. стоят нерешени, има всички изгледи

5 от тях да бъдат

решени до края

на годината

В това число един вече е решен - няма да се изисква да доказваме задължения към фиска при участие в обществени поръчки, проекти”, посочи Велев.

Преговорите ще продължат и за предложението на бизнеса за механизъм, по който да се договаря минималната заплата - в диапазон между линията на бедността и средното съотношение между минималната и средната заплата за държавите от ЕС. Линията на бедността е 314 лв., т.е. по-ниска от сега фиксираната минимална заплата от 460 лв.

БСП: Никой няма право да нарича работещите хора “търтеи”!

“Абсолютно не приемаме работещите хора да се определят като “търтеи”, възмути се соцлидерката Корнелия Нинова след вчерашното заседание на червеното ръководство, визирайки думите на шефа на БСК Божидар Данев.

Тя попита дали според управляващите са търтеи миньорите от Бобов дол, които работят при нечовешки условия и чакат заплати от много време, или затворените в цеховете без право на почивка шивачки.

Нинова призова премиера и министрите да решат какво ще правят с клас прослужено време. Тя обвини кабинета, че е взривил тристранния диалог, след като Бойко Борисов обеща на синдикатите класът да не се отменя, докато вицепремиерът Валери Симеонов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ подкрепят отпадането му.

“Казаха се много тежки думи между партньорите. За нас е непонятно как те вече ще седнат на една маса и ще вземат отговорни решения”, заяви още Нинова. 

Работници: 3 милиона сме повече от 3 прасенца

3 млн. търтея са много повече от 3 прасенца, така че внимавайте какво говорите. Това написаха обидени синдикалисти в отворено писмо до работодателите.

Спорът на работодателите със синдикатите за отпадането на “класа” се ожесточи в понеделник, когато водещите бизнес организации излязоха заедно с остри изказвания, според които работниците са “търтеи” и “мързеливи”, а синдикатите са “вредни” за икономиката.

“Ние, търтеите, които ви изкарват заплатите всеки ден, ви поздравяваме”, пише още в отвореното писмо.

Според синдикатите евентуалното отпадане на добавката ще доведе до замразяване на доходите и ще обезлюди пазара на труда.

Преди седмица те се заканиха, че наесен може да излязат на протест, ако добавката за стаж отпадне.