Днес се навършват 40 г. от първия сателитен сигнал в България

200 тв и радио канала излъчва на ден телепортът "Плана", която е собственост на “Виваком”, съобщиха от телекома. Програмите са за Европа, Африка, Близкия изток и Азия. Телепортът разполага с 50 антени, а използваното оборудване е доставено от лидерите в съответната област.

За последните 7 г. “Виваком” е инвестирал 10 млн. лв. в модерницазията на станцията. От 2014 г. телепорт “Плана” е член на Word Teleport Association, а през 2015 г. става екслузивен партньор на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsa.

Днес се навършват 40 г. от първия сателитен сигнал в България, който е бил пуснат заради откриването на Универсиадата през 1977 г. на 17 август. Церемонията се предава пряко към космоса от новопостроена на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки "Шипка", сега с името "Плана". Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.
Прякото предаване от Националния стадион "Васил Левски" е започнало в 17,33 часа.

Сигналът е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам по аналогова радиорелейна линия е стигнал до станцията в Плана, откъдето към космоса е бил излъчван чрез 60-тонна сателитна антена с диаметър 12 метра. През тогавашния космически спътник "Мълния", за първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки "Интерспутник".

Станцията в Плана е построена в периода 1973 - 1976 г. в специално подбрана местност с голям брой слънчеви дни през годината и защитеност от радио смущения. Целият капацитет на съоръжението по това време е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала. Персоналът е бил 37 човека. В продължение на над 20 години през "Плана" минава международният видеообмен на Българска национална телевизия и голяма част от международния телефонен трафик на България.

Така изглежда станцията сега. За 7 г. "Виваком" е инвестирал 10 млн. лв. в модернизацията й.
Така изглежда станцията сега. За 7 г. "Виваком" е инвестирал 10 млн. лв. в модернизацията й.