“Дънди Прешъс Металс” инвестира в образование и култура

Минният бизнес е предизвикателство и реализирането на един проект изисква дълго време - от първите стъпки на проучването до осъществяването на реалния добив.

“Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД вече 14 години инвестира в разработването на открит рудник в участъка “Ада тепе” на находището “Хан Крум” край Крумовград. Реализирането на проекта стана възможно благодарение на диалог с общността и открито обсъждане на намеренията на дружеството. В края на 2016 г. беше дадено начало на строителните дейности.

В хода на подготвителните дейности важна стъпка беше провеждането на спасителни археологически проучвания. Възможността да се води диалог прерасна в дългогодишно партньорство и развитие на новата за България научна дисциплина “Минна археология”.

Осигурявайки финансирането на спасителните археологически проучвания на Ада тепе, “Дънди Прешъс Металс Крумовград” съдейства за съхраняване на важна за културно-историческото наследство на България информация и осигури възможност за популяризиране историята на региона и на минерално-суровинния бранш. Множеството събрани досега данни и над 20 т керамика свидетелстват колко тясно свързани с историята на нашите земи са рударството и металургията. Партньорството между “Дънди Прешъс Металс Крумовград” и Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките показва пътищата, по които минният бизнес и науката могат да си сътрудничат.

Историята на археологическите проучвания на Ада тепе води началото си от 2001 г., когато на върха се проучва малко тракийско светилище. През 2005 г. започват първите проучвания на следите от стар златодобив. През цялото време “Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД финансира и подкрепя тези проучвания. Резултатите от това партньорство показват, че златодобив на върха е имало още в средата на ІІ хил. пр. Хр. - времето на Микена и на Троя.

Днес част от находките са изложени в регионалния исторически музей в Кърджали, а ценни артефакти от историята на рудодобива в района бяха показани в Музея на историята на изкуството във Виена в началото на 2017 г. Изложбата "Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа” е част от проекта “Златният път на Балканите през бронзовата епоха - Златото от Ада тепе: производство и разпространение” на Националния археологически институт с музей при БАН и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките.

Наред с грижата за историческото наследство, инвестициите, които дружествата на “Дънди” в България правят в образование, са сред най-добрите примери за корпоративна социална отговорност. “Дънди Прешъс Металс Челопеч” и “Дънди Прешъс Металс Крумовград” влагат средства и усилия, за да могат младите хора да получат добро образование и възможности за професионална реализация. Стажантските програми са с различна продължителност - от 1 месец до 2 години, а всеки стажант получава съответно заплащане.

“Дънди Прешъс Металс” поддържа Частната профилирана гимназия с чуждоезиково обучение “Челопеч” в село Челопеч. Създадена през 1995 г. в партньорство между рудодобивното дружество и община Челопеч, това е единствената в България частна фирмена профилирана гимназия, която устойчиво демонстрира високи резултати и се нарежда сред 50-те най-добри училища в страната.

Създадената през 2007 г. Програма за практическо професионално обучение се развива в успешно партньорство както с професионални училища в региона на Средногорието, така и с други индустриални партньори, работещи близо до рудник "Челопеч". Тя дава възможност младежи, завършили средното си образование, да придобият практически умения в реална работна среда и да надградят теоретичните си знания в две направления - “Механоподдръжка” и "Електро и КИПиА поддръжка”, в обогатителна фабрика “Челопеч”. Тази програма вече работи и в Крумовград.

Със стажантски си програми от години “Дънди Прешъс Металс” предоставя възможност на ученици и студенти да учат и придобиват опит през лятото. Дружеството е подкрепило десетки студенти по пътя им към специализирани области като геология, геомеханика, маркшайдерство и минно инженерство. Заради големия интерес на студенти от различни университет за стаж в рудник “Челопеч” компанията всяка година обновява и развива своята стажантска програма.

През последните 3 години студенти от Крумовград и района се обучават в “Дънди Прешъс Металс Челопеч” и се подготвят практически за бъдещото производство в града.