За 10 години след началото на приемането на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво България се превърна във водеща държава в неговото прилагане. До момента 64 български общини са участвали в присъждането му.  Този инструмент се придържа при спазване на принципите за добро управление на местно ниво. Те са фундаментът, към който трябва да се придържаме и да се стремим да развиваме. 

Това каза зам. -министърът на регионалното развитие Валентин Йовев на дискусията "Property, идеи и инвестиции", организирана от "24 часа" и списание .БГ.

Сред основните приоритети на министерството са ефективното управление на публичните средства чрез гражданско участие, откритост и прозрачност.

За нас е важно да поддържаме непрекъснат диалог между институциите и гражданите, каза Йовев.

В контекста на тези усилия МРРБ осигурява финансова подкрепа за обшините. От май до октомври към тях са трансферирани 1,46 млн. лв. към.

"Тук е мястото да призова представителите на местната власт към по-активна позиция", каза Йовев. 

Според него местната власт трябва да стимулира гражданите да използват електронни услуги. Всеки може да получи и заяви с електронен подпис скици, да не изисква документи от кадастъра, които могат да бъдат получени по електронен път. 

Той коментира, че много от службите продължават да изискват документите на хартия. 

Ако тази практика бъде преустановена ще бъдат облекчени и гражданите, и администрацията, каза той. 

Кадастралната карта ще се надгражда със специализирани. Такива вече са карта на Черноморието, дюните. 

В посока към подобряване на жилищната и бизнес политика е програмата за саниране. 93 840 души са облагодетелсвани от нея, каза зам.-министърът. 

"Изпълнението на програмата продължава", заяви той. 

Одобрени за реновиране и с вече сключени договори са 2022 многофамилни жилищни сгради.