Сръбските инвестиции у нас - в 35 бензиностанции

Над 50 фирми с български или смесен капитал са инвестирали в Сърбия. Други 20 имат представителства там. България е водеща с участието си в приватизацията в западната ни съседка и по инвестиции в нея, казват от българското Министерство на икономиката.

В какви сфери инвестират и към какви ниши на сръбския пазар са се насочили нашите фирми.

Пътностроителната компания “Трейс”

купи в периода

2014-2015 г. две

предприятия -

ПЗП “Ниш” и

ПЗП “Враня”

Българската фирма строи магистрални участъци по посока България и Македония.

Компанията “Капитални проекти” придоби “Нишка пивоварна” през 2015 г. за 1 100 000 евро с инвестиционен план за 5 000 000 евро. Търговският ни аташе в Сърбия Станислав Александров казва, че след едногодишни административни пречки предприятието е заработило и в момента има 70% пазарен дял от продажбите на бира в Югоизточна Сърбия.

“Калинел” разполага с производствен комплекс за спална конфекция във Вранска Баня. Българската фирма се опитала да открие производство в Босилеград, но неуспешно заради отношението на кмета Владимир Захариев и инвестицията е била пренасочена към нови мощности във Вранска Баня, казва Александров. На пазара на телекомуникационни услуги в Сърбия оперира “Булсатком” чрез дъщерното си дружество “Поларис”.

Инвестиции в сектора на преработка на вторични суровини е направила фирма “Унитрейд Клъстър”.

В Белград оперират още компаниите “Хенди”, която има около 150 магазина за продажба на телефони, “Алтерко”, която е в IT сектора. “Ареон” има магазини за автокозметика, а “Даниела комерс” е в дистрибуцията на козметиката.

Най-голямата българска инвестиция в Сърбия засега е заводът за стъкло в град Парачин. През март 2012 г. сръбската държавна газова компания “Сърбиягаз” продаде своя дял от 63,6% на българския производител на стъкла “Рубин” за 35 млн. евро. Всъщност купувач бе банкерът беглец Цветан Василев, който финансира покупката с 20 млн. евро от КТБ.

Василев обаче не успя да се справи с обслужването на заемите на фабриката в Сърбия и оръжейният търговец “ЦПР Импекс” купи 56% от фабрика в Парачин от Цветан Василев за 5 милиона евро.

Българските

инвестиции в

Сърбия през

миналата година

са 181,8 млн.

евро,

за 2015 г. са 180,4 млн. Най-много са през 2014 г. - 231 млн. евро. Българските компании започват да инвестират в западната ни съседка от 2007 г., това е първата година с по-значими вложения - 80,3 млн. евро

През следващите години се увеличават, като сумата е около 100 млн. евро, а от 2013 г. насам е от 157 млн. евро нагоре.

Сърбия по принцип не инвестира навън. Единствената по-голяма сръбска инвестиция у нас е тази на НИС (“Нефтна индустрия Сърбия”). Но тя всъщност е собственост на “Газпром”.

НЕС е собственик на 35 бензиностанции с марката “Газпром” у нас и на петролна база в Костинброд - обща инвестиция от 75 млн. евро. Планират откриването на още 35 бензиностанции.

Сред търговските ни партньори Сърбия е на 17 място в листата за износа и на 16-то при вноса.

За първите шест месеца на 2017 г. износът е за 219,623 млн. евро, увеличението е с 21,4%. Вносът e за 298,497 млн. евро, увеличението е с 66,6%. Стокообменът възлиза на 518,120 млн. евро, ръст от 43,9%. За първи път от 2007 г. салдото е отрицателно с -78,875 млн. евро.

Запознати казват, че наши фирми

внасят захар от

Сърбия, която

след това

изнасят за

други страни

Стокообменът през последните 10 г. на няколко пъти е надвишавал 1 млрд. лв. - така е през 2007, 2008, 2010 г. Възможно е и тази година да надмине отново милиард, но е далеч от този с Румъния, който за тази година се очаква да надмине 4 млрд. евро.

За Сърбия от България се изнасят нефтени масла, те държат 9,26% от общия износ. Второто перо за миналата година е износът на ток - 8,49 на сто. Сред стоките, които заемат челните места, са още рафинирана мед и медни сплави в необработен вид, петролни продукти, изделия и продукти на химическата и фармацевтичната и стъкларската промишленост.

От Събрия внасяме захар, 9,26 на сто от общия внос. Челните позиции се заемат основно от суровини и петролни продукти.