В Турция днес започна строителството на АЕЦ Аккую в рамките на ограниченото разрешение за изграждане, получено от руската компания Росатом през октомври тази година, предаде ТАСС.

Началото на строителните работи бе отбелязано с церемония в град Мерсин, на която присъстваха генералният директор на Росатом Алексей Лихачов и турският заместник-министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

Ограниченото разрешение е лиценз, даващ право на Росатом да изгради така наречените неатомни елементи на електроцентралата.

Русия и Турция подписаха през 2010 г. междуправителствено споразумение за сътрудничество в строителството и експлоатацията на първата атомна електроцентрала в Турция. Проектът, чиято стойност се оценява на 20 милиарда долара, предвижда изграждане на четири енергоблока с обща мощност на реакторите 4800 мегавата.

През октомври Росатом получи ограничено разрешение за строителство, а основният лиценз ще бъде издаден през март следващата година, съобщи на пресконференция днес Фатих Дьонмез.

"Ние продължаваме интензивно работите по строителството на първия реактор и се надяваме, че това ще стане през 2023 г. Ще направим всичко възможно, за да ускорим сътрудничеството с руските ни колеги", каза турският заместник-министър.

Лихачов от своя страна определи АЕЦ Аккую като "гарант за развитието на отношенията между Турция и Русия".