Към 30 септември общинският дълг в България е 1,22 млрд. лв., от които 552,6 млн. лв. вътрешен и 674 млн. лв. - външен дълг, сочат последните данни на финансовото министерство. Спрямо края на 2016 г. размерът му е намалял с 26,5 млн. лв.

Финансовото министерство оценява общините по пет критерия, като при нарушаването на три от тях едновременно общината се определя като финансово неустойчива и може да поиска безлихвен заем от държавата.

Много общини теглят и други заеми,

най-често за

инфраструктура

Процедурата не е забранена освен в случаите, в които същата община е в процедура по финансово оздравяване. Следи се и общата задлъжнялост, включително теглените кредити да не надвишават с повече от 50% общите разходи за предишната година, обясниха от ведомството.

14 общини ще изпратят 2017 г. в отлично финансово здраве, показва последният анализ на финансовото министерство за третото тримесечие на отиващата си година. С най-добри параметри на тези показатели са общините Столична, Варна, Панагюрище, Божурище, Раднево, Балчик, Банско, Несебър, Ямбол, Русе, Плевен, Родопи, Пловдив, Девня. 5 от тях - Столична, Варна, Пловдив, Бургас и Ямбол, имат бюджетен излишък.

С най-негативни тенденции по показателите за финансова самостоятелност, устойчивост и инвестиционна активност са Борино, Угърчин, Неделино, Доспат, Рила, Никола Козлево, Черноочене, Бойчиновци, Сатовча, Самуил, Белица, Батак, Антон.

За общините, които са в процедура по финансово оздравяване през 2017 г., данните към 30 септември показват, че

просрочените им

задължения са

за 91,7 млн. лв.,

като при 28 от общините делът им спрямо годишния размер на разходите все още надвишава законовото ограничение от 5%. Задълженията за разходи са в размер на 103,8 млн. лв., като при 19 от общините делът им спрямо годишния размер на разходите превишава допустимите 15%. Поетите ангажименти за плащания са за 185 млн. лв., като при 7 населени места делът им спрямо годишния размер на разходите все още надвишава допустимите 50%.

От началото на 2017 г. министърът на финансите е съгласувал планове за финансово оздравяване на 7 общини – това са Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен и Сунгурларе, които изготвиха и изпратиха за съгласуване оздравителни планове за тригодишен период. Просрочените задължения в края на септември 2017 г. спрямо края на 2016 г. на общините Перник, Белово, Септември и Сливен намаляват в размер, по-голям от отпуснатия безлихвен заем за финансово оздравяване, т.е. те са разплатили изцяло предвидените за погасяване просрочени задължения с предоставения от централния бюджет заем.

За какво обаче теглят най-често кредити общините. Община Пазарджик например изтегли през април т.г.

заем в размер на

15 000 000 лева

от Уникредит- Булбанк. Срокът за погасяване на дълга е 10 г., като първите две от тях са гратисен период.

Лихвата по заема е 2,5 процента. С 11 милиона от заема ще бъдат рефинансирани стари задължения на общината към ОББ и Уникредит Булбанк. С остатъчния размер от 2 812 500 евро ще бъде погасен облигационен заем от 2008 г. към ОББ, а с 5 431 490 лв. - стар кредит от 2012 година също към Уникредит Булбанк.

Останалите 4 милиона лв. ще бъдат използвани за съфинансиране на спечелени проекти по програмите на ЕС, по които общината е подписала договори за безвъзмездна финансова помощ.

Варненските общински съветници гласуваха тегленето на повече от 28 млн. евро кредити за дофинансирането на няколко големи проекта за града.

Кредитът по мащабните проекти ще бъде теглен от ЕБВР с лихвен процент между 2 и 2,6%.

Първият транш от 8 млн. евро е с 3-годишен гратисен период и 9 години за погасяване на главницата, а вторият - 2 млн. евро с падеж до 7 години с две години гратисен период.

Следващият кредит от 36 млн. лв. е необходим за строителството на булевардите “Левски” и “Сливница”.

За първи път от десетилетия в Пловдив се изгражда

чисто нов

булевард

Той ще свърже моста на Адата с “Брезовско шосе”. Стартът на строителството беше даден през лятото, но отчуждителни процедури може да забавят работата.

Новият булевард “Северен” се прави със заем от ЕБВР в размер на 30 милиона лева. С тези пари се реконструират още три възлови булеварда в града.

“Без този заем нямаше как да бъде обновена инфраструктурата”, коментира кметът Иван Тотев. Европейската банка отпусна заема при основна лихва 2,6% плюс надбавка от ЮРИБОР от 0,07%. Общината още е в гратисния период и изплащането му започва през 2019 г., като ще продължи до 2029-а.

Пловдив е теглил и 2,5 млн. лева от фонд ФЛАГ за съфинансиране на транспортния проект. Там лихвата е 1,3%.

“Заемите са изгодни. Лихвите по тях са по-ниски, отколкото е инфлацията”, каза Иван Тотев.