Строители , стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери и оператори на машини. Стотици свободни и незаети от месеци работни места за тези специалности е обявил врачанският бизнес. Защо няма кандидати за тях и как да се преодолее дефицитът?

Отговор на този въпрос се опита да даде пресконференция, организирана по инициатива на регионалното управление по образование във Враца. В срещата взеха участие ръководители на институции и представители на бизнеса във Враца, които се обединиха около мнението, че целта е да се подготвят по-успешно и повече кадри, които да се реализират тук и да работят за икономическото развитие на града. Според тях всеобщата мода сред младежите е да искат работа на компютър и да стават мениджъри. След VІІ клас повечето кандидатстват в гимназии, а интересът към професионалните училища е по-слаб.

„Какви грижи се положиха за това младите да заобичат техниката? Трябва да има младежки центрове за развитие, децата да усещат техниката, тя да излиза от ръцете им. А сега учащите не са мотивирани да учат каквато и да е професионална специалност“, каза директорът на Дома на науката и техниката Евелина Васкова.

Нейното мнение споделиха и останалите присъстващи, които бяха категорични, че децата трябва да направят своя информиран избор по отношение на професията и реализацията си след това на пазара на труда и да осъзнаят, че не отиват „на заточение“ в бизнеса, а в добре оборудвани и съвременни предприятия.

Представителите на местни фирми потвърдиха, че искат да посрещнат млади и качествени специалисти, на които могат да предложат добри възнаграждения и уютна работна среда.

„Смятам, че делегираните бюджети на училищата убиват желанието на децата. От 7 г. насам при нас идват да търсят работа хора, които нищо не са научили в училище. Имаме случаи, в които инженери по електроника не познават основни елементи. За какво качество на образованието говорим? Налага се да организираме 6-месечни менторски програми, по време на които да обучаваме новите си служители. Вкарваме милиони в нашия бизнес, а нямаме хора. Бизнесът ще оцелее, бъдете сигурни в това, но местата ще се автоматизират“, заяви Диана Върганова, мениджър на фирма, чиято продукция се изнася изцяло зад граница. Тя уточни, че при тях средната работна заплата е 800 лв, като служителите получават ваучери и допълнителни стимули.

„Ние се стремим да удовлетворим нуждите на местния бизнес от подходящи кадри. Именно затова ще бъде увеличен броят на професионалните направления. Надявам се и местният бизнес и училищата да си подадат ръка и работата в тази посока да продължи и в план-приема през следващите години“, каза пък шефката на РУО във Враца Галина Евденова.

Тя представи пред присъстващите предложението за новия държавен план-прием за училищата от община Враца.Тази година 7 клас завършват 579 ученици, a реалният брой на паралелките, в които през следващата учебна година ще може да се извърши приема за община Враца, е 23.

„Към тези паралелки прибавяме още три, като допускаме, че във Враца могат да пожелаят да дойдат да учат деца от съседните общини Криводол, Мездра и Борован. Така предложението ни за държавен план прием след 7-ми клас в община Враца за следващата учебна година е общо 26 паралелки, като от тях професионалните ще са 17”, уточни Евденова.