365 човека са придобили в продължение на две години имоти в България на стойност над 500 хил. лева според прокуратурата. А към 400 души управляват свръхлуксозни возила. 

Какво точно обаче може да се купи за такива суми?

Ако човек често преглежда сайтове на агенции за недвижими имоти, може да остане с впечатлението, че поне две трети от жилищата, които се продават в България, са луксозни. Но ако тръгне на огледи, ще установи, че според брокерите думата “луксозно” може да се залепи за всеки апартамент с нова дограма, независимо къде се намира.

Някои от тях твърдят, че абсолютно всяко жилище в района на Докторския паметник в столицата, което се обяви за продан, влиза графата “луксозно”.

В действителност в този район в момента се предлагат

84 жилища с цени

над 500 хил. лв.

По-голямата част от тях са по 80-100 квадрата, често пъти в кооперации, чийто външен вид не вдъхва много доверие.

Най-скъпият имот е 1,4 млн. лв. - мезонет от 243 квадрата на 7-и етаж на улица “Шейново”. Немалко от най-скъпите жилища се намират в “Сан Стефано Плаза” - сградата, която бе издигната на мястото на бившата Прошекова фабрика срещу главния вход на БНТ. Въпреки че почти всички оферти в тази сграда са за над 1 млн. лв., апартаментите в нея далеч не са толкова просторни - някакви си 140-160 квадрата. Изключение правят някои ателиета на по два етажа, за които обявите гласят: “Цена по споразумение”.

Според един от най-добрите познавачи в тази област - Весела Илиева, шефка на “Юник естейт”, истински луксозните имоти на столицата се намират

в полите на

Витоша

Най-скъпата сделка, за която тя е посредничила, е за 3 млн. евро. За къща. Къде точно, е търговска тайна - този тип имоти не се купуват от хора, които биха разтръбили точния си адрес.

По-голямата част от купувачите са или мениджъри на висок пост в международни компании, или изявени хора в професии с много високи доходи. Все по-често сред купувачите се появяват и хора, които просто искат да спасят парите си и вместо да ги държат на депозит, предпочитат да купят луксозен имот. Обикновено веднага го дават под наем на посолство.

Малко по-известни са собствениците на луксозни коли. Защото колата все пак се движи по улиците и ако не днес, то утре немалко хора разбират кой кара въпросното забележително возило.

Моделите автомобили, които струват над половин милион лева, не са кой знае колко много.

Най-скъп си

остава Bugatti

Veyron

- 2,6 млн. лв., при това този модел има вече своя наследник - Chiron. Тази хиперкола бе собственост на бизнесмена Румен Гайтански. Тя бе най-бързата и мощна серийна кола в света, разполага с 16-цилиндров W-образен двигател и мощност 1001 к.с.

Но поддръжката на автомобила с максимална скорост над 400 км/ч не е лесна. Само смяната на маслото струва цяло състояние, защото количеството е 42 литра. Автомобилът харчи над 40 л/100 км в градски режим, а резервоарът от 100 литра свършва само след 12 минути пълна газ. Гумите са специална разработка на Michelin и са най-широките в света. Ако колата ви се развали и се нуждаете от смяна на съединител, който в случая е DSG, ще трябва да я изпратите в завода във Франция.

Поръчковата

Hennessey Venom

GT

струва 2,1 млн. лв.От няколко години Hennessey Venom GT може да бъде забелязана на яхтеното пристанище в Свети Влас. Venom GT е способна да ускори от 0 до 100 км/ч за 2,2 секунди, а максималната скорост да достигне впечатляващите 422 км/ч при “нормални” гуми и извън състезателни условия.

SSC Ultimate Aero най-бързата серийна кола и е карана в България от ексцентричния бизнесмен и кандидат за президент Веселин Марешки. Струва 1 милион лева. Автомобилът е снабден с 6,3-литров Biturbo-V8 агрегат, който разполага с 1287 конски сили и максимален въртящ момент от 1507 Nm. Цялата тази сила се изсипва върху задните колела.

Бруталното произведение на Shelby Supercars (SSC) има височина от едва 1,07 метра, но затова пък ширината е 2,10 м и дължината е съответно 4,47 м. Ускорението от място до 100 км/ч става за 2,78 секунди, 200 км/ч се стигат за едва за 6 секунди, а след 12 секунди на скоростомера показва 300 км/ч. Производителят дава максимална скорост на модела от 434 км/ч.

В света са произведени общо 50-ина бройки, като една оранжево-черна краси улиците на морската ни столица.

Porsche Carrera

GT

струва 770 000 лв. Автомобилът, в който намери смъртта си изпълнителят на главната роля в хитовата поредица “Бързи и яростни” Пол Уокър, е смятан за една от най-добрите скоростни коли, правени някога.

Цената на Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster е 760 000 лв. Кабрио версията бе описана от Lamborghini като “най-вълнуващия модел, правен някога”. Единственото нововъведение при открития “бик” обаче е покривът му от две части, изработени от въглеродни нишки и тежащи общо малко над 5,9 кг.

Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe е с дължина от 5,60 м и е най-голямата двуврата кола, която може да се купи с много пари в момента.

Над 730 000 лв. е цената на автомобила само на книга, но тя стига в повечето случаи далеч над 1 милион лева. В Drophead Coupe само специалните джанти са с цена над 30 000 лева.

Дизайнът на Phantom Drophead Coupe е създаден по подобие на състезателните яхти от 30-те години на миналия век, които се славят със скоростните си качества и с използването на естествени материали в интериора.

Ferrari F12 се

продава за 550

хил. лв.

Това е най-бързото Ferrari. F12 Berlinetta e машината, която заменя 12-цилиндровия F599 GTB Fiorano. Машината ускорява от място до 100 км/ч за само 3,1 сек. Дизайнът на F12 Berlinetta e съвместна разработка на Pininfarina и дизайнерския център на марката. Основната цел при създаването на формите е била аеродинамиката на купето.

Истински луксозните имоти в столицата се намират в полите на Витоша.
Истински луксозните имоти в столицата се намират в полите на Витоша.