Изложението „Ваканция и спа Експо“ посреща над 20 хил. гости от 22 страни и за България това е огромна чест, привилегия и доверие. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на едно от най-големите туристически изложения у нас - международната туристическа борса „Ваканция и спа Експо“, чието 35-о издание ще се проведе от 14 до 18 февруари, предаде „Фокус“.

„За мен е огромна чест и удоволствие за 35-и пореден път да открием „Ваканция и спа Експо“ особено сега, по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Изключително съм радостна, че за 35-и пореден път посрещаме повече от 350 изложители и над 20 хил. гости от над 22 различни страни. Това е огромна чест, привилегия и доверие за това, че имаме такава международна борса и в София, която Министерството на туризма ще продължи да подкрепя и да надгражда. И доказателство за това е, че за първи път има държава партньор – Сърбия, на която искам най-сърдечно да благодаря за доверието“, каза още Ангелкова.

Тя припомни, че вчера се е провела неформалната среща на високо ниво на министрите на туризма в рамките на Българското председателство. „Основните теми, които обсъдихме там, бяха свързани с това колко е важен туризмът за икономиката на нашите страни, за икономиката на Европа и колко е важно с обединени усилия да промотираме Европа като дестинация. Туризмът интегрира хората, стоките и услугите, но той е и проводник на мира, на приятелството и на добрите взаимоотношения. И аз искрено вярвам, че именно на днешната борса ще се създадат нови бизнес взаимоотношения, нови приятелства, нови възможности и нови перспективи. Ще бъдат показани регионите и общините на нашата страна и цялото културно-историческо наследство и красотите на България“, обясни министърът.

Ангелкова уточни, че туризмът е не само основен приоритет на българското правителство, но той формира и 13% от БВП на страната. „Само за миналата година ние посрещнахме над 8,8 млн. чуждестранни туристи, което е със 7,6% ръст. И тази година отново очакваме да отбележим ръст. Приблизително 7 млрд. лева са приходите от международен туризъм през 2017 г. и над 10% ръст. Това ни нарежда на едни от водещите места в Европа като предпочитана дестинация за туризъм. И това ни прави още по-отговорни и ни задължава да предлагаме още по-качествен туристически продукт. Затова правителството и бизнеса продължаваме да разработваме политиките, които да доведат до повишаването на това качество, и България да се позиционира във високия клас туризъм, защото заслужава това“, каза още тя.