Производители на части за автомобили от Чехия се насочват към нас

ЧЕЗ си тръгва от България, но пък дойде Петр Келнер Чешкият милиардер Петр Келнер придоби 100% от Нова тв за 185 млн. евро.

Чешкият милиардер Петр Келнер придоби 100% от Нова тв за 185 млн. евро.
.

На 19 февруари Нова тв стана изцяло собственост на чешкия милиардер.

Тогава шведската компания MTG обяви официално, че продава своите 95% от “Нова броудкастинг груп” на управлявания от него холдинг PPF Group за 185 млн. евро. С тези пари Келнер изкупува и останалите 5% от медийната компания, които са притежание на изпълнителния директор Дидие Щосел и люксембургската фирма “Ийстърн юръпиън медиа холдингс”.

Три дни след сделката за Нова тв, на 22 февруари, от Прага дойде съобщение, че “ЧЕЗ Груп” продава активите на компанията в България на Гинка Върбакова и “Инерком” . Твърди се, че сумата по сделката е между 320 и 345 млн. евро, без заема от Европейската банка за възстановяване и развитие, който е 117 млн. евро.

Обявяването на сделката превърна Гинка Върбакова в най-обсъжданата личност в България. Последното, което стана ясно, е, че

българската държава

иска да стане

собственик на

блокираща квота

акции - 34%

от дружеството,

което държи електроразпределението. За влизането на държавата като съдружник обаче ще трябва да се произнесе продавачът - “ЧЕЗ Груп”, тъй като в договора има клауза за дългосрочен ангажимент да не се продават акциите.

И в бизнеса на

Върбакова има чешка

следа

“Инерком груп” е регистрирана в края на 2016 г. В началото на 2017 г. като основен акционер влиза фондът “Патрониус 3”, в който участие имат бившият екоминистър на Чехия Павел Дробил и словашкият бизнесмен Зденек Земек, който се занимава с транспорт и стомана. В средата на 2017-а фондът се е оттеглил от българската компания. Върбакова обясни пред “24 часа”, че милиардерът Земек се е доверил на нейната фирма, гарантирал е заем от словашка банка, а след изплащането му е напуснал общия бизнес с българката.

И докато държавната чешка компания продава бизнеса си в България, друга чешка фирма - “Енерго-Про”, държи тока на Североизточна България.

И поне засега няма сигнали за изтеглянето ѝ от България. Дори напротив, “Енерго-Про”, която е собственост на друг чешки милиардер - Яромир Тесарж, участва в търга за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. На другия ден след като бе одобрена сделката с “Инерком”, Тесарж обяви в чешките медии голямото си разочарование от непрозрачността на процедурата. Преди да стъпи в България, Яромир Тесарж Яромир Тесарж, собственикът на “Енерго-Про”, заяви ден след приключване на сделката за активите на ЧЕЗ в България, че процедурата е била непрозрачна.

Яромир Тесарж, собственикът на “Енерго-Про”, заяви ден след приключване на сделката за активите на ЧЕЗ в България, че процедурата е била непрозрачна.
основава през 1994 г. своята компания в Чехия, приватизирайки малки ВЕЦ-ове. Бизнесът се разраства и днес, 

собственикът на “Енерго-Про” е

сред 25-е най-богати чехи

Компанията притежава над 40 водни централи, като няколко са в България. Всъщност “Енерго-Про” е в България от 2002 г., когато купи първите си три веца, обединени в каскада “Санданска Бистрица” и два веца, обединени в каскада “Копринка”. През 2004 г. “Енерго-Про България” печели конкурс за приватизацията на три веца, в каскада “Петрохан”. През 2013 г. чешката компания купи още 9 веца от Гриша Ганчев.

Яромир Тесарж притежава вецове в Чехия, Грузия, Турция и Армения. От 2007 г. снабдява с ток 864 хиляди абонати в Грузия, което покрива 70 % от територията на тази държава и превръща чеха в най-големия чужд инвеститор там.

През юни 2012 г. немската Е.он се оттегли от бизнеса си в електроразпределението в България и го продаде на “Енерго-Про”.

Предпоследната голяма чешка сделка е

влизането на

“Карловарске

минерални води” в

България чрез

покупката на 99,59% от “Куадрант Бевъриджис”, която продава у нас продуктите на PepsiCo.

На 8 юни 2017 г. КЗК разреши сделката. Компанията e най-големият производител на минерална вода не само в Чехия, но и в Централна Европа. Тя бутилира минерална и изворна вода с марките Mattoni, Magnesia и Aquila и ги изнася в над 20 страни по света.

Фирмата е създадена през 1873 г. В по-ново време е приватизирана през 1994 г. Новият собственик е италианското семейство Паскуале. Една от гордостите на компанията е, че по време на чешкото председателство на ЕК са пили нейната минерална вода. Според преценки на новите собственици българският пазар може да допринесе с 5-7% към общите приходи на KMV.

“Карловарске води”

и Келнер остават

Преглед на чешките инвестиции у нас показва, че те не са многобройни, но са за внушителни суми.

1,413 млрд. евро

са вложенията на

чешките компании

в България

за периода 1996-2016 г. С тях Чехия е в първата дузина на инвеститорите у нас.

За 2015 г. преките инвестиции от Чехия са отрицателни -16,4 млн. евро. За 2016 г. са едва 18 млн. евро, а за първите три месеца на 2017 г. 2,3 млн. евро.

Бумът е през 2004 г. - 279,5 млн. евро, през 2006 г. са 273,9 млн. евро и през 2013 г. са 146,8 млн. евро. През тези три години ЧЕЗ и “Енерго-Про” правят големи сделки у нас.

Отиде си чешката

компания, която

правеше бира

Компания, която беше в топ 100 на инвеститорите, бе “СтарБев България” ЕАД (част от група “СтарБев” - Чехия). Неин правоприемник е пивоварната компания “Каменица” АД, Пловдив. В края на юли 2012 г. “СтарБев” е придобита от американската “Молсън Коорс Брюинг къмпани” (Molson Coors Brewing Company).

“Корадо” е друга чешка фирма, която е стъпила стабилно у нас от 1998 г., купувайки завода в Стражица. През 2013 г. стартира първи етап на модернизация и реконструкция производството си на радиатори и мащабна инвестиционна програма. Основният пазар на радиаторите е Чехия.

“Кох-И-Ноор” влиза в България през 2007 г., когато купува “Хемусмарк”.

Основни продукти под марката Jolly са цветните и чернографитни моливи, водни бои, флумастери, маркери. От 2008 г. насам са създадени нов дизайн флумастери и нова офис колекция. Продуктите се предлагат основно под марката Koh-I-Noor, традиционната Hemusmark, както и чрез марките на партньори.

Учреденото през 2004 г. дружество “Балкан-САСТ” е 100% собственост на “АЖД–Прага”, произвежда системи за управление и сигнализация за жп и автомобилния транспорт. Инвестициите са за 5 млн. евро. Компанията е доставяла системи за Дунав мост 2, софийското метро, модернизацията на жп линията София - Пловдив.

За известно време в застрахователния бизнес у нас бе и чешката “Нютон груп”, но през 2003 г. тя продава бизнеса си на ЦКБ. Чехи са инвестирали и в туристическата индустрия. “Кимекс България” влага 76 млн. лв. в изграждането на ваканционен комплекс “Романтика” в местността Камчия. Компанията кандидатства за клас “А” инвеститор и по данни на Агенцията за инвестиции си е изпълнила обявените ангажименти. В последните години България не беше във фокуса на чешкия бизнес, тъй като чехите по-скоро привличат инвестиции в страната си. Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев обаче каза за “24 часа”, че напоследък фирми от Чехия, които произвеждат автомобилни части, поглеждат към страната ни. И в момента се водят преговори с чешка компания, която произвежда електроника за автомобили и иска да развие производство в България. Причината производителите от автомобилния бранш да поглеждат към страната ни е, защото техният пазар е изчерпан откъм квалифицирана работна ръка.