Който иска да произвежда или да търгува с нефт и нефтопродукти, вече трябва да отговаря на законови изисквания. Такива производители и търговци ще трябва да предоставят банкова гаранция, за да защити държавата вземанията си, и да разграничи легалните от нелегалните. Това предвижда проект на закон за горивата, който влезе в парламента. Вносител е депутатът от “Обединени патриоти” Емил Димитров - Ревизоро и 32-ма негови колеги от различни парламентарни групи.

Българската петролна и газова асоциация поиска специален закон още през миналата година, като се мотивира с огромните загуби, които държавата търпи от сивия сектор при горивата.

Проектът предвижда всеки, който иска да произвежда или търгува с нефт и нефтени продукти, да влезе в регистър към икономическото министерство. Така ще бъдат ясни всички собственици на компании, бензиностанции, транспортни средства, които произвеждат, търгуват или внасят горива. Бензиностанциите пък вече ще могат да се отварят само в непреместваеми обекти, които са включени в кадастралните планове и имат одобрение на ДНСК.

“Тези, които вече са на пазара, няма да представят никакви нови документи за регистъра, ако покриват изискванията на ДНСК”, уточни за “24 часа” Димитров. За отварянето на нови или за такива, които не съответстват на изискванията, ще има 6-месечен срок да ги покрият.

Проектът въвежда изисквания към капитала и активите на компании, които искат да работят с нефт и продуктите му. Те трябва да имат 3 млн. лв. капитал или активи. За да се отвори бензиностанция, гаранцията трябва да е 20 000 лв. за всеки обект.