Строителен бум, но наполовина от този преди кризата

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Строителен бум, но наполовина от този преди кризата

Активният сезон е през цялата година и зимните месеци вече не са за почивка

Професионалният празник на строителя Димитровден неслучайно е на 26 октомври. Това е сезон, който се приема като край на активния период за строителство и начало на почивка за строителите, която трае до пролетта.

Но през последните десетина години строителството на сгради, съоръжения и дори на пътища не замира през зимата. Според разпространените в петък данни на НСИ през януари 2018 г. строителството на сгради е с над 5% по-голямо, отколкото през декември, въпреки че януари е най-студеният месец в годината.

Отделно от това в сравнение с януари на 2017 г. ръстът при строителството на сгради достига рекордните 31,6%. При инженерните съоръжения също има раздвижване и годишният ръст е 15,5%. Средният годишен на строителството е 24,2% и това е рекорд за първия месец на годината от началото на кризата през 2008 г.

Зимата отдавна

не е мъртъв сезон

за строителството

и причините за това са няколко. Първо, при строителството на територията на летни курорти и изобщо на селища по морето лятото няма как да се използва, тъй като общините на тези места спират със заповеди такива дейности от април-май чак до октомври. За активна работа остават само зимните месеци.

Но и новите технологии в самото строителство днес вече позволяват много дейности да се извършват при минусови температури (виж карето).

Специално за силния ръст в момента има значение и това, че през 2014 и 2015 г. имаше истински бум в издаването на строителни разрешителни. През 2014 г. например издадените разрешителни бяха с почти 30% над тези от предходната година. През 2017 г. ръстът беше 23,4%. Очевидно в момента влизат в експлоатация точно сградите, чието строителство е започнало тогава.

И не на последно място – тази година зимата е доста мека и през януари температурите бяха благоприятни за всякакви дейности.

Въпреки ръстовете строителството все още е близо наполовина по-малко, отколкото по времето на строителния бум преди 2009 година.

Средно на тримесечие през 2017 г. в България е

започнало

изграждането

на около 1300

нови сгради,

повечето жилищни. Докато през 2008 г. средно всяко тримесечие са започнати малко над 2000 нови сгради. След това обаче имаше рязък спад и истинското възстановяване започна съвсем плахо през 2012-2013 г., за да се ускори през следващите 2-3 години.

По-интересното е обаче какво точно се строи и къде. Макар че не е някаква новост, инвестиционната активност в България е съсредоточена предимно в големите градове. Ако не става въпрос за изграждането на пътища и други съоръжения, финансирани с европейски пари, строежи изникват най-много в столицата и в следващите по големина четири-пет града – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора.

В това състезание убедително води столицата – почти всяка трета сграда, чието строителство е започнало през 2017 г., се намира тук. По принцип най-голямо влияние върху статистиката оказват жилищните сгради, чийто брой е най-голям, но в същото време тяхната застроена площ е доста малка и не се е увеличавала съществено през последните години.

Според справка на отдел “Архитектура и благоустройство” на столичната община през цялата 2017 г. на територията на София са издадени само 13 разрешителни за изграждане на сгради с разгъната застроена площ над 10 000 квадратни метра. Това са обаче и проектите, които са най-видими и променят пейзажа на столицата, а и инвестициите в тях са най-значими.

Сред тях са например нова многопрофилна болница в “Манастирски ливади”, логистичен център в Бусманци, нова сграда в “Бизнес парк” и две нови сради на територията на “София Тех парк”. Има и няколко многофункционални сгради, разполагащи едновременно с офисни и хотелски части, както и с жилища.

Освен това се очаква скоро

да завърши

процедурата за

разрешаване на

изграждането

на жилищно-офисен комплекс на мястото на бившия завод на “Балканкар”, намиращ се почти срещу “Пирогов”. Отделно от това съдът трябва да реши скоро каква ще е съдбата на поне три проекта за свръхвисоки сгради: “Парадайс тауър”, небостъргача в “Борово” и сградата на НИКМИ в “Стрелище”. И вероятно през 2018 г. ще започне строителството на проекта “Гран Каньон” в “Младост” на турската “Гаранти Коза”.

В Пловдив голяма част от новите обекти, които са получили строително разрешително през 2017 г. или чието изграждане вече е в ход, са свързани с избора на града за културна столица на Европа. Такива са например новият 2-километров мост над Марица, строежът на чисто нов булевард, който да свърже “Брезовско шосе” с моста над Адата, и реконструкцията на пет основни булеварда в града.

Наскоро стана ясно, че гигантът в превозите ПИМК, чието седалище е в Пловдив, започва изграждането на цял жилищен комплекс от високи блокове, в който с преференции ще купуват жилища негови служители. Засега е готов един от блоковете, намиращ се в район “Северен” с 40 апартамента, но има проект за още няколко такива сгради, в които общият брой на жилищата ще е 700.

Инвестиционната активност в строителството в Пловдив се допълва и от многобройните проекти на територията на “Тракия икономическа зона”.

Общините във Варна и Бургас са издали през 2017 г. съответно 489 и 444 разрешителни за строителство, като преобладаващата част от тях са за отделни жилищни сгради и дори за еднофамилни къщи. Сред по-значимите проекти във Варна е изграждането на новия булевард “Васил Левски”, който трябва да разреши транспортните проблеми на центъра на града, както и новата градска библиотека.

В Бургас сред по-значимите проекти е изграждането на зала “Арена Бургас”, спортния комплекс в жк “Славейков”, жилищна сграда на 22 етажа в жк “Зорница”, многофункционалния комплекс от офиси и жилищни части в жк “Славейков” и др.

През януари строителството е отбелязало рекорден ръст, но обемът му все още не е достигнал този преди кризата.

Технологиите позволяват и отливане на бетон през зимата

Един от най-разпространените напоследък методи за улесняване на строителната дейност през зимните месеци е прибавянето на противозамръзващи добавки в бетоновата смес, които пречат на водата вътре да замръзва, казват строителни специалисти. По същество това са електролити, които действат като антифриз. Те обаче са ефективни само до около 8 градуса под нулата.

При по-ниски температури излетият бетон веднага се обвива с 10-15- сантиметров слой от стъклена или минерална вата, който се покрива отгоре с полиетиленово фолио. Съществува и скандинавска технология, при която се използва парогенератор, затоплящ пространството под ватата поне до петия или до седмия ден след изливането на бетона, когато водата вече се е съединила с цимента и се е получило необходимото втвърдяване на бетона.

Сравнително по-слабо разпространена е канадската технология, при която се използва волтова дъга, загряваща бетона в момента на изливането му. Тя също предполага след това бетоновата конструкция да се топлоизолира за известно време.

Специалисти разказват, че през последните години в България има случаи предимно при строителството на хотели през зимата, когато тези изисквания не са спазени. Тогава се налага вече готовата конструкция да се укрепва, което излиза доста по-скъпо.

Технологиите, използвани зимно време при отливането на бетона, са почти същите и при измазването и довършителните работи по сградите. С тази разлика, че самите смеси съдържат в себе си добавки, които позволяват с тях да се работи и при минусови температури.

Противозамръзващи добавки има във всички смеси, които съдържащ цимент като свързващо вещество, и навсякъде, където има неорганични свързващи вещества от типа на цимент, вар и гипс. 

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

В Пловдив живеят и работят много богати хора - повече отколкото в София, сочи анкета на marica.bg. В топ 10 на всеки от основните 25 стопански отрасъла на българската икономика има най-малко две компании с пловдивски корени. На първо място е кметът на града Иван Тотев. Така смята всеки трети участник в анкетата,

"Юнион Ивкони" -  продадена

"Юнион Ивкони" - продадена

"Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса. Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Кой не е слушал за легендарния мавруд? А тези, опитали го веднъж, питат за още. Тракийската низина е известна и като район на мавруда, с който страната ни се е прославила. “Около Асеновград вирее най-добре, защото през лятото температурите са високи и така този сорт трупа захари”, казва Ламбрин Топузлиев,

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

Регистрираните по закона за данък върху добавената стойност лица, които не използват софтуер за управление на продажбите, а отчитат продажбите си само на фискално устройство, имат 2 седмици, за да ги сменят или модифицират, напомнят от НАП. Лицата, които не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност и не използват софтуер за

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Оферта от него се чака през април, “Инерком” и “Индия пауър” също остават в сделката ЧЕЗ е започнала преговори с трети купувач за придобиване на българските ѝ активи. Това потвърдиха пред “24 часа” от централата на компанията в Прага. Новината е съобщил вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач, цитиран от чешкото издание “Лидове новини”.

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Завършващата връзка, съединяваща морската и наземната част на газопровода Турски поток, беше заварена днес в Турция, съобщи операторът на проекта Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.), цитиран от ТАСС и БТА. В съобщението е посочено, че това "символизира завършването на целия комплекс от дейности по създаването на газопроводната

Завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция

Завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция

Проектната компания ICGB завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България, съобщиха от компанията. След открита процедура, комисията, сформирана от възложителя, консорциум "ТИБЕИ" е избран за изпълнител на проекта, допълниха от ICGB.

Най-коментирани

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

20-ят китайски форум за развитието, който е ежегодно международно събитие, ще се проведе от 23 до 25 март в Пекин, съобщава "Радио Китай". Тазгодишната му тема ще бъде „По-широко отваряне за взаимноизгодно сътрудничество". Участниците във форума ще се фокусират върху ключови въпроси като структурната реформа,

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

В Министерство на земеделието, храните и горите се проведе среща с Управителния съвет на Български ветеринарен съюз и областните колегии, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Тя е във връзка с извършени проверки в страната от екипи на Министерството за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор,

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Промените в изчисляването на пенсията са въведени, за да се спестят пари, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била 4,5 млрд. лв., докато сега е 3,8 млрд. "Това означава, че 700 млн. лв. държавата е "спестила" и плаща по-малко на НОИ днес.

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

През 2018 г. са извършени инвестиции за въвеждане в действие на две нови регионални дирекции включващи два нови командни пункта и 63 нови ракетни площадки при с. Тъжа, област Стара Загора и Хасково. Това заяви в отговор министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо равнище на европейската стартъп общност в румънския град Клуж-Напока. Пред ръководителите на най-големите стартъп компании, инвеститори, институции и журналисти тя представи европейската визия за развитието на този стратегически сектор на икономиката.

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Вчера стартира конкурсът за изграждането на честотния спектър за 5G мрежата в Германия. В отговор на въпрос дали китайската компания „Хуауей" ще участва в него, канцлерът Ангела Меркел заяви, че няма да изключи нито един кандидат в надпреварата, информира bulgarian.cri.cn. Вашингтон предупреди, че ако Германия използва технологиите на „Хуауей",

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Поръчка за подмяна на магистрален газопровод за 67 млн. лв. е спряна, след като италианската фирма “Салп Сочиета Апалто Лавори Публичи Спа” АД обжалва в КЗК. Тя е за подмяна на 45 км тръби от преносната система - от Беглеж до Дерманци и от Дерманци до Батулци. Предвижда се демонтаж на съществуващите газопроводни тръби и монтаж на нови.

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

Програмата се осъществява от Фондация “Бикоуз” и “Филип Морис България” Близо 2000 деца, 5000 възрастни хора и над 200 местни предприемачи са взели участие в програмата “Забавно лято, грижовна есен” от началото ѝ през 2015 г. Тя подпомага местното население в тютюнопроизводителните региони в България.

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, сме принудени да искаме от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото сме го купили. Това заявиха от трите електроразпределителни дружества по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

КЗК разреши сделката за най-голямата медийна група, за която Кирил и Георги Домусчиеви платиха 185 млн. евро Истинска техническа революция в Нова телевизия ще е първата стъпка на новите собственици на най-голямата медийна група в България. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на Нова тв,

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

Със 73% намалял приемът за администрация, с 60 на сто - за психология В 16 професионални направления в различни университети ще има нулев прием през следващата академична година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По този начин министерството иска да спре нерационалното търсене на висше образование.

Заличават регистрацията на 18 туроператора заради застраховки

Заличават регистрацията на 18 туроператора заради застраховки

Министерство на туризма започва процедура по заличаване на регистрацията на 18 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че дружествата не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, уточниха от Министерството на туризма.

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Петролните фючърси се понижават с над 1,5% по време на търговията в петък, отстъпвайки от техните вчерашните 4-месечни върхове с оглед на подновени притеснения относно забавящата се глобална икономика и преди новите търговски преговори между САЩ и Китай, които се очакват да стартират през следващата седмица в Пекин, предава БНР.

Половин милион българи и румънци работят в Германия

Половин милион българи и румънци работят в Германия

Половин милион българи и румънци работят в Германия пет години след отварянето на пазара на труда. Това е четири пъти повече в сравнение с 2013 година. Успоредно с това тройно е нараснал броят на българи и румънци, взимащи социални помощи – те са общо 150 000. В края на 2013 година само 2,6% от българите и румънците са били на помощи,

До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента

До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента

През изминалата 2018 година броят на регистрираните в страната патенти е достигнал 1,6 милиона, което представлява увеличение с 20% на годишна база. „И през настоящата година Китай ще продължи да подобрява законодателството в областта на защитата на интелектуалната собственост, като в същото време разширява международното сътрудничество",

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни