Строителен бум, но наполовина от този преди кризата

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Строителен бум, но наполовина от този преди кризата

Активният сезон е през цялата година и зимните месеци вече не са за почивка

Професионалният празник на строителя Димитровден неслучайно е на 26 октомври. Това е сезон, който се приема като край на активния период за строителство и начало на почивка за строителите, която трае до пролетта.

Но през последните десетина години строителството на сгради, съоръжения и дори на пътища не замира през зимата. Според разпространените в петък данни на НСИ през януари 2018 г. строителството на сгради е с над 5% по-голямо, отколкото през декември, въпреки че януари е най-студеният месец в годината.

Отделно от това в сравнение с януари на 2017 г. ръстът при строителството на сгради достига рекордните 31,6%. При инженерните съоръжения също има раздвижване и годишният ръст е 15,5%. Средният годишен на строителството е 24,2% и това е рекорд за първия месец на годината от началото на кризата през 2008 г.

Зимата отдавна

не е мъртъв сезон

за строителството

и причините за това са няколко. Първо, при строителството на територията на летни курорти и изобщо на селища по морето лятото няма как да се използва, тъй като общините на тези места спират със заповеди такива дейности от април-май чак до октомври. За активна работа остават само зимните месеци.

Но и новите технологии в самото строителство днес вече позволяват много дейности да се извършват при минусови температури (виж карето).

Специално за силния ръст в момента има значение и това, че през 2014 и 2015 г. имаше истински бум в издаването на строителни разрешителни. През 2014 г. например издадените разрешителни бяха с почти 30% над тези от предходната година. През 2017 г. ръстът беше 23,4%. Очевидно в момента влизат в експлоатация точно сградите, чието строителство е започнало тогава.

И не на последно място – тази година зимата е доста мека и през януари температурите бяха благоприятни за всякакви дейности.

Въпреки ръстовете строителството все още е близо наполовина по-малко, отколкото по времето на строителния бум преди 2009 година.

Средно на тримесечие през 2017 г. в България е

започнало

изграждането

на около 1300

нови сгради,

повечето жилищни. Докато през 2008 г. средно всяко тримесечие са започнати малко над 2000 нови сгради. След това обаче имаше рязък спад и истинското възстановяване започна съвсем плахо през 2012-2013 г., за да се ускори през следващите 2-3 години.

По-интересното е обаче какво точно се строи и къде. Макар че не е някаква новост, инвестиционната активност в България е съсредоточена предимно в големите градове. Ако не става въпрос за изграждането на пътища и други съоръжения, финансирани с европейски пари, строежи изникват най-много в столицата и в следващите по големина четири-пет града – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора.

В това състезание убедително води столицата – почти всяка трета сграда, чието строителство е започнало през 2017 г., се намира тук. По принцип най-голямо влияние върху статистиката оказват жилищните сгради, чийто брой е най-голям, но в същото време тяхната застроена площ е доста малка и не се е увеличавала съществено през последните години.

Според справка на отдел “Архитектура и благоустройство” на столичната община през цялата 2017 г. на територията на София са издадени само 13 разрешителни за изграждане на сгради с разгъната застроена площ над 10 000 квадратни метра. Това са обаче и проектите, които са най-видими и променят пейзажа на столицата, а и инвестициите в тях са най-значими.

Сред тях са например нова многопрофилна болница в “Манастирски ливади”, логистичен център в Бусманци, нова сграда в “Бизнес парк” и две нови сради на територията на “София Тех парк”. Има и няколко многофункционални сгради, разполагащи едновременно с офисни и хотелски части, както и с жилища.

Освен това се очаква скоро

да завърши

процедурата за

разрешаване на

изграждането

на жилищно-офисен комплекс на мястото на бившия завод на “Балканкар”, намиращ се почти срещу “Пирогов”. Отделно от това съдът трябва да реши скоро каква ще е съдбата на поне три проекта за свръхвисоки сгради: “Парадайс тауър”, небостъргача в “Борово” и сградата на НИКМИ в “Стрелище”. И вероятно през 2018 г. ще започне строителството на проекта “Гран Каньон” в “Младост” на турската “Гаранти Коза”.

В Пловдив голяма част от новите обекти, които са получили строително разрешително през 2017 г. или чието изграждане вече е в ход, са свързани с избора на града за културна столица на Европа. Такива са например новият 2-километров мост над Марица, строежът на чисто нов булевард, който да свърже “Брезовско шосе” с моста над Адата, и реконструкцията на пет основни булеварда в града.

Наскоро стана ясно, че гигантът в превозите ПИМК, чието седалище е в Пловдив, започва изграждането на цял жилищен комплекс от високи блокове, в който с преференции ще купуват жилища негови служители. Засега е готов един от блоковете, намиращ се в район “Северен” с 40 апартамента, но има проект за още няколко такива сгради, в които общият брой на жилищата ще е 700.

Инвестиционната активност в строителството в Пловдив се допълва и от многобройните проекти на територията на “Тракия икономическа зона”.

Общините във Варна и Бургас са издали през 2017 г. съответно 489 и 444 разрешителни за строителство, като преобладаващата част от тях са за отделни жилищни сгради и дори за еднофамилни къщи. Сред по-значимите проекти във Варна е изграждането на новия булевард “Васил Левски”, който трябва да разреши транспортните проблеми на центъра на града, както и новата градска библиотека.

В Бургас сред по-значимите проекти е изграждането на зала “Арена Бургас”, спортния комплекс в жк “Славейков”, жилищна сграда на 22 етажа в жк “Зорница”, многофункционалния комплекс от офиси и жилищни части в жк “Славейков” и др.

През януари строителството е отбелязало рекорден ръст, но обемът му все още не е достигнал този преди кризата.

Технологиите позволяват и отливане на бетон през зимата

Един от най-разпространените напоследък методи за улесняване на строителната дейност през зимните месеци е прибавянето на противозамръзващи добавки в бетоновата смес, които пречат на водата вътре да замръзва, казват строителни специалисти. По същество това са електролити, които действат като антифриз. Те обаче са ефективни само до около 8 градуса под нулата.

При по-ниски температури излетият бетон веднага се обвива с 10-15- сантиметров слой от стъклена или минерална вата, който се покрива отгоре с полиетиленово фолио. Съществува и скандинавска технология, при която се използва парогенератор, затоплящ пространството под ватата поне до петия или до седмия ден след изливането на бетона, когато водата вече се е съединила с цимента и се е получило необходимото втвърдяване на бетона.

Сравнително по-слабо разпространена е канадската технология, при която се използва волтова дъга, загряваща бетона в момента на изливането му. Тя също предполага след това бетоновата конструкция да се топлоизолира за известно време.

Специалисти разказват, че през последните години в България има случаи предимно при строителството на хотели през зимата, когато тези изисквания не са спазени. Тогава се налага вече готовата конструкция да се укрепва, което излиза доста по-скъпо.

Технологиите, използвани зимно време при отливането на бетона, са почти същите и при измазването и довършителните работи по сградите. С тази разлика, че самите смеси съдържат в себе си добавки, които позволяват с тях да се работи и при минусови температури.

Противозамръзващи добавки има във всички смеси, които съдържащ цимент като свързващо вещество, и навсякъде, където има неорганични свързващи вещества от типа на цимент, вар и гипс. 

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Синдиците на КТБ ще погасяват  заеми, взети от банката  Още два имота, собственост на фирми, близки до банкера беглец Цветан Васиев, се продават от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ, научи “24 часа”. На търг са пуснати Издателско-полиграфически комплекс “Родина” и “Родина тауър” - т.нар.

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на "синьо гориво", коментира онлайн изданието "Росийский диалог" изявления на външния министър на федерацията Сергей Лавров. Москва е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Ведомствените  бензиностанции без обезпечения

Ведомствените бензиностанции без обезпечения

Регистрираните земеделски производители, които извършват зареждане с течни горива на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника, няма да издават обезпечение за горивата, които ползват за собствено потребление. Това предвиждат промени в Правилника за ДДС, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Според Пламен Димитров евентуално отпадане на минималните осигурителни доходи минава само през заменяне на съществуващите модели с по-добри, а не с по-лоши. Президентът на КНСБ коментира пред журналисти изказването на социалния министър Бисер Петков, че е възможно да се постигне съгласие със социалните партньори за отпадането на минималните

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

Заради дълг от 15,6 милиона лева частният съдия - изпълнител Стоян Якимов №844 в регистъра е пуснал на търг емблематичната за българския спорт зала "Универиада". началната цена е 15 602 028,30 лева.  Треньор на "Левски Лукойл" Константин Папазов е определен за пазител на имота. Според търговския регистър той е представител на "Универсиада" ЕАД,

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Най-дългият магистрален тунел в Турция - тунелът Овит, преминаващ през планината Овит в североизточната част на страната, бе открит вчера с церемония, на която присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Когато за първи път стартирахме този проект, хората казваха, че това е само мечта. Но ние го осъществихме.

Най-коментирани

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Конференцията "Иновативна седмица на предприемачеството - Финансови инструменти за насърчаване на научните изследвания и иновациите" ще се състои утре в "София тех парк" и на нея ще бъде представен новият седемгодишен план за иновации на Европейската комисия на стойност 100 милиарда евро. България е домакин на конференцията на най-високо равнище

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

България ще кандидатства в един и същи ден за чакалнята на еврото ERM II и за Европейския банков съюз. Това съобщи финансовият министър на конференция в София. Така той опроверга спекулациите, че кабинетът ще кандидатства само за еврозоната, но не и за банковия съюз. Министърът подчерта, че тъй като сме първата държава,

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

В периода 6-7 юли в София ще се състои седмата среща на върха "16+1" заедно със съпътстващ бизнес форум, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирана от БТА. Седмата годишна среща ще събере заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Предстои разработването и на бранд Черно море На 18 и 19 октомври министрите на туризма от страните в Дунавската стратегия ще проведат голям форум „Икономически растеж и териториално сближаване чрез инвестиции в туризма” – съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Гърция се намира на финалната права за успешен изход от спасителната програма, заяви заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис са конференция на Economist в Атина, предаде агенция АНА-МПА. Домбровскис заяви още, че "през последните години станаха явни реформаторските усилия за справяне с предизвикателствата,

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

В наддаването има и инвестиционен фонд   Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди. Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr.

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

Делът на тока от възобновяеми източници за ЕС да стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година. За това се договориха само преди ден Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС. Директивата за възобновяема енергия е била затворена късно вечерта в четвъртък след 9-часови разговори. Това съобщи зам.

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

Комисията за енергийно регулиране /КЕВР/ предлага увеличение с 10,81 на сто на природния газ от 1 юли, вместо исканите от "Булгаргаз" 18,5 процента. Това става ясно от доклад на работна група към КЕВР, качен днес на сайта на енергийния регулатор. Цената от 1 юли, по която "Булгаргаз" следва да продава природен газ през следващите три месеца,