Строителен бум, но наполовина от този преди кризата

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Строителен бум, но наполовина от този преди кризата

Активният сезон е през цялата година и зимните месеци вече не са за почивка

Професионалният празник на строителя Димитровден неслучайно е на 26 октомври. Това е сезон, който се приема като край на активния период за строителство и начало на почивка за строителите, която трае до пролетта.

Но през последните десетина години строителството на сгради, съоръжения и дори на пътища не замира през зимата. Според разпространените в петък данни на НСИ през януари 2018 г. строителството на сгради е с над 5% по-голямо, отколкото през декември, въпреки че януари е най-студеният месец в годината.

Отделно от това в сравнение с януари на 2017 г. ръстът при строителството на сгради достига рекордните 31,6%. При инженерните съоръжения също има раздвижване и годишният ръст е 15,5%. Средният годишен на строителството е 24,2% и това е рекорд за първия месец на годината от началото на кризата през 2008 г.

Зимата отдавна

не е мъртъв сезон

за строителството

и причините за това са няколко. Първо, при строителството на територията на летни курорти и изобщо на селища по морето лятото няма как да се използва, тъй като общините на тези места спират със заповеди такива дейности от април-май чак до октомври. За активна работа остават само зимните месеци.

Но и новите технологии в самото строителство днес вече позволяват много дейности да се извършват при минусови температури (виж карето).

Специално за силния ръст в момента има значение и това, че през 2014 и 2015 г. имаше истински бум в издаването на строителни разрешителни. През 2014 г. например издадените разрешителни бяха с почти 30% над тези от предходната година. През 2017 г. ръстът беше 23,4%. Очевидно в момента влизат в експлоатация точно сградите, чието строителство е започнало тогава.

И не на последно място – тази година зимата е доста мека и през януари температурите бяха благоприятни за всякакви дейности.

Въпреки ръстовете строителството все още е близо наполовина по-малко, отколкото по времето на строителния бум преди 2009 година.

Средно на тримесечие през 2017 г. в България е

започнало

изграждането

на около 1300

нови сгради,

повечето жилищни. Докато през 2008 г. средно всяко тримесечие са започнати малко над 2000 нови сгради. След това обаче имаше рязък спад и истинското възстановяване започна съвсем плахо през 2012-2013 г., за да се ускори през следващите 2-3 години.

По-интересното е обаче какво точно се строи и къде. Макар че не е някаква новост, инвестиционната активност в България е съсредоточена предимно в големите градове. Ако не става въпрос за изграждането на пътища и други съоръжения, финансирани с европейски пари, строежи изникват най-много в столицата и в следващите по големина четири-пет града – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора.

В това състезание убедително води столицата – почти всяка трета сграда, чието строителство е започнало през 2017 г., се намира тук. По принцип най-голямо влияние върху статистиката оказват жилищните сгради, чийто брой е най-голям, но в същото време тяхната застроена площ е доста малка и не се е увеличавала съществено през последните години.

Според справка на отдел “Архитектура и благоустройство” на столичната община през цялата 2017 г. на територията на София са издадени само 13 разрешителни за изграждане на сгради с разгъната застроена площ над 10 000 квадратни метра. Това са обаче и проектите, които са най-видими и променят пейзажа на столицата, а и инвестициите в тях са най-значими.

Сред тях са например нова многопрофилна болница в “Манастирски ливади”, логистичен център в Бусманци, нова сграда в “Бизнес парк” и две нови сради на територията на “София Тех парк”. Има и няколко многофункционални сгради, разполагащи едновременно с офисни и хотелски части, както и с жилища.

Освен това се очаква скоро

да завърши

процедурата за

разрешаване на

изграждането

на жилищно-офисен комплекс на мястото на бившия завод на “Балканкар”, намиращ се почти срещу “Пирогов”. Отделно от това съдът трябва да реши скоро каква ще е съдбата на поне три проекта за свръхвисоки сгради: “Парадайс тауър”, небостъргача в “Борово” и сградата на НИКМИ в “Стрелище”. И вероятно през 2018 г. ще започне строителството на проекта “Гран Каньон” в “Младост” на турската “Гаранти Коза”.

В Пловдив голяма част от новите обекти, които са получили строително разрешително през 2017 г. или чието изграждане вече е в ход, са свързани с избора на града за културна столица на Европа. Такива са например новият 2-километров мост над Марица, строежът на чисто нов булевард, който да свърже “Брезовско шосе” с моста над Адата, и реконструкцията на пет основни булеварда в града.

Наскоро стана ясно, че гигантът в превозите ПИМК, чието седалище е в Пловдив, започва изграждането на цял жилищен комплекс от високи блокове, в който с преференции ще купуват жилища негови служители. Засега е готов един от блоковете, намиращ се в район “Северен” с 40 апартамента, но има проект за още няколко такива сгради, в които общият брой на жилищата ще е 700.

Инвестиционната активност в строителството в Пловдив се допълва и от многобройните проекти на територията на “Тракия икономическа зона”.

Общините във Варна и Бургас са издали през 2017 г. съответно 489 и 444 разрешителни за строителство, като преобладаващата част от тях са за отделни жилищни сгради и дори за еднофамилни къщи. Сред по-значимите проекти във Варна е изграждането на новия булевард “Васил Левски”, който трябва да разреши транспортните проблеми на центъра на града, както и новата градска библиотека.

В Бургас сред по-значимите проекти е изграждането на зала “Арена Бургас”, спортния комплекс в жк “Славейков”, жилищна сграда на 22 етажа в жк “Зорница”, многофункционалния комплекс от офиси и жилищни части в жк “Славейков” и др.

През януари строителството е отбелязало рекорден ръст, но обемът му все още не е достигнал този преди кризата.

Технологиите позволяват и отливане на бетон през зимата

Един от най-разпространените напоследък методи за улесняване на строителната дейност през зимните месеци е прибавянето на противозамръзващи добавки в бетоновата смес, които пречат на водата вътре да замръзва, казват строителни специалисти. По същество това са електролити, които действат като антифриз. Те обаче са ефективни само до около 8 градуса под нулата.

При по-ниски температури излетият бетон веднага се обвива с 10-15- сантиметров слой от стъклена или минерална вата, който се покрива отгоре с полиетиленово фолио. Съществува и скандинавска технология, при която се използва парогенератор, затоплящ пространството под ватата поне до петия или до седмия ден след изливането на бетона, когато водата вече се е съединила с цимента и се е получило необходимото втвърдяване на бетона.

Сравнително по-слабо разпространена е канадската технология, при която се използва волтова дъга, загряваща бетона в момента на изливането му. Тя също предполага след това бетоновата конструкция да се топлоизолира за известно време.

Специалисти разказват, че през последните години в България има случаи предимно при строителството на хотели през зимата, когато тези изисквания не са спазени. Тогава се налага вече готовата конструкция да се укрепва, което излиза доста по-скъпо.

Технологиите, използвани зимно време при отливането на бетона, са почти същите и при измазването и довършителните работи по сградите. С тази разлика, че самите смеси съдържат в себе си добавки, които позволяват с тях да се работи и при минусови температури.

Противозамръзващи добавки има във всички смеси, които съдържащ цимент като свързващо вещество, и навсякъде, където има неорганични свързващи вещества от типа на цимент, вар и гипс. 

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Стоки за 2,2 млрд. евро средно изнася България всеки месец през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на наградите “Експортьор на годината”. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция. Китай все по-бързо се доближава до първите 10 дестинации за износ на българския

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

В концертната зала на Централния военен клуб в столицата започна връчванета на годишните награди в туризма. Те са разделени в 16 категории,като тази година има общо 125 участници. Очаквайте

Мисия “Безопасност за потребителите”

Мисия “Безопасност за потребителите”

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки за фалшиви намаления Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе масирани проверки по търговските обекти за нелоялни търговски практики, фалшиви намаления и дали потребителите са в безопасност, докато пазаруват или пътуват. Върху това акцентира дейността си комисията.

Рекорди в туризма на Балканите

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Американската компания влага 2 милиона лева за ремонт на стадиона в Гълъбово "Производството на енергия от въглища е изключително важно за България. Няма никакво съмнение, че в краткосрочен план от 5-10 години, не само нашата централа, но и всички централи в Маришкия басейн, както и мини "Марица изток",

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

1000 строителни машини ще бъдат изкарани на бул. "Цариградско шосе" утре между 7:00 и 12:00 часа в знак на протест срещу целенасочената кампания за дискредитиране на строителните фирми в България. Това съобщи председателят на управителния съвет в Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Също утре в Народното събрание,

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 10,1% от януари до края на септември спрямо същия период на миналата година, показва статистиката, цитирана от БТА. Изнесени са стоки за 28, 147 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика, предаде БТА.