До юни ще са готови варианти за оборудването

Европейската инвестиционна банка направи заявка да участва в осигуряване на финансирането на АЕЦ “Белене”. Предстои да установим комуникация с банката. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на площадката на атомната централа в понеделник. Там тя инспектира как се съхранява изработеното оборудване, за което бяха платени 1,2 млрд. лв. Проверката установи, че то се съхранява съгласно изискванията на производителя.

В петък по БНР вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак заяви, че институцията би обмислила финансиране на проекта АЕЦ “Белене”, ако получи официално запитване от българското правителство. Той уточни обаче, че банката никога не е финансирала изграждането на нова ядрена централа.

От думите на Петкова става ясно, че такова запитване ще има. От министерството поясниха, че ще изпратят писмо до банката. Рано е още да се коментират каквито и да било финансови параметри, преди да е структурирана компанията за “Белене”, казаха от ведомството.

Време е да намерим решение за проекта, в него са вложени над 3 млрд. лв., заяви министърката.

Тя припомни, че интерес към “Белене” има и от най-голямата държавна китайска ядрена компания.

В министерството вече е създадена работна група, която да разработи варианти за използване на оборудването, които да бъдат готови да края на юни, както поиска парламентът.

Доверието на премиера Борисов, доверието на коалиционните партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги, ме задължават, каза Петкова във връзка с отказа на премиера да приеме оставката ѝ.