Столичната община влиза в състезание с общини от ЕС за 1000 ваучера за изграждане на безплатни Wi-Fi зони в обществени пространства. Стойността на един ваучер е 15 000 евро и с него в София може да бъде пуснат безплатен интернет на още едно оживено място, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Инициативата WiFi4EU е на българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Очаква се онлайн платформата за кандидатстване да бъде пусната този месец. Предвижда се поне по 15 общини от всяка страна членка да получат финансиране за зони за безплатен интернет. Кои общини ще бъдат финансирани, ще зависи от реда на подаване на проектите, а общият бюджет на програмата е 120 млн. евро.

Столичният общински съвет даде съгласие в четвъртък общината да подготви проект и да се състезава.

“Това е още една възможност за изграждане на зони с безплатен интернет, от която искаме да се възползваме. София е дигитална столица с много млади хора. Безплатен интернет има в над 270 автобуса на градския транспорт, във всички метростанции, в много паркове, градини, част от пазарите и други обществени места. Сформирали сме екип, който е готов да подаде проекта в първата минута при отварянето на платформата за кандидатстване. Това е състезание - първият по време е първи по право”, обясни Фандъкова.

При подаването на проекта не е необходимо да се посочи мястото, на което ще се прави Wi-Fi зона. Затова и общината още не е избрала мястото, но Фандъкова подчерта, че водещият критерий ще бъде брой на хората, които ще могат да се възползват от безплатната услуга.

Иначе са подадени предложения от всички общински структури и районни кметове къде да се използва ваучерът, ако бъде спечелен. Сред тях са в останалите превозни средства на градския транспорт, всички общински болници, театри, галерии, училища, спортни площадки и други.