В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му.

"Казвам, че няма проблем не, защото съм от управляващото мнозинство, а защото това заявиха службите по време на изслушването. Успяхме в този период от няколко седмица да получим повече информация и от ДАНС, и от разузнаването, които по време на заседание в открита част, и закрита част, казаха, че са следили този процес и нямат притеснение относно купувача. Ние нямаме особени притеснения, защото има текстове в Закона за енергетиката, с които КЕВР има огромни правомощия да контролира, който и да е собственик на ЕРП в България. Това е уникално в закона за енергетиката, има го само тук. Регулаторният орган може да отстрани мениджмънта на някое енергийно дружество и да назначи на негово място такива, определени от регулатора. От една страна контролът, ако не се изпълнява качествено услугата, а от друга страна цената, която се взема от страна на ЕРП за предоставяне на услугата, не я определя самото ЕРП, тя се определя от регулатора. Той определя цената без значение кой е собственикът", заяви Добрев.

По думите му не трябва да има промяна в закона в посока дали да се одобрява сделката между две частни фирми, юридически лица в този сектор и държавата трябва да се меси премерено в частния сектор. Той коментира още, че въпросът е дали трябва да прави нещо българската държава, или законодателят. "Ние трябва да бъдем внимателни с разширяване на правомощията на регулатора, тъй като той има огромни", каза още Добрев.