Високотехнологичен завод за преработка на отработени масла, предприятие за производството на парфюмерийна и козметична продукция, както и компания за трикотажни изделия са част от успешните български примери в Узбекистан. Това е станало известно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Камолиддин Ишанходжиев, заместник-председател на Комитета по международните и приятелските отношения с чуждестранни страни към Министерския съвет на Узбекистан и Шокир Жураев, съветник на председателя на Търговско-промишлената палата на страната, съобщиха от Министерството на икономиката.

България и българските стоки са добре познати на узбекския пазар и има сериозен потенциал за ръст на износа, е отбелязано на срещата. Като сектори от взаимен интерес са дискутирани търговията, туризмът, строителството и инвестициите. Двете страни ще работят и за организирането на заседание на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Нашите фирми разполагат със значителен капацитет и могат да бъдат ценен партньор при реализирането на инфраструктурни проекти на територията на Узбекистан, е посочил още Александър Манолев. Той е предложил и да се проучат възможностите за организиране на двустранен бизнес форум. Камолиддин Ишанходжиев е акцентирал върху възможността двете страни да си партнират и в обмена на кадри в обслужващия сектор.