Кметът Иван Портних откри обучителен семинар за предприемачи - част от кампанията на “24 часа” и Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и средния бизнес

Варна е градът, в който най-лесно може да се започне бизнес в Източна Европа. Тази оценка на Световната банка обяви пред десетки представители на малкия и средния бизнес кметът на морската столица Иван Портних.

Той откри обучителен семинар за предприемачи - част от кампанията за подпомагане на малкия бизнес в България, чиито инициатори са “24 часа” и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Партньори на инициативата са Министерството на икономиката, Конфедерацията на работодателите в България, Българската агенция за експортно застраховане и Пощенска банка.

Фокус на дискусията бяха възможностите за финансиране на проекти по Оперативна програма “Конкурентоспособност”, за увеличаване на продажбите и търсене на нови пазари чрез инструментите на ИАНМСП у нас и в чужбина, както и за разширяване на производството чрез

инвестиции в

нови машини с

помощта на

банкови кредити

През последните 2 г. работим активно по възможностите за оптимални условия за наши и чужди инвеститори - за изграждането на логистични паркове и индустриални зони. Включени са и съседните на Варна градове от областта - Аксаково, Девня, Белослав. Гледаме да използваме максимално наличните ресурси - пристанищата, жп и пътна инфраструктура, заяви кметът Иван Портних. Той съобщи, че предстои изграждането на нов завод.

“В план е проект около Варненското езеро и не закъсняват първите резултати - край Белослав предстои да се реализира завод за 40 милиона евро. Това са нови работни места и нови възможности. Ползва се наличната икономическа инфраструктура и нараства инвестиционният интерес, каза Портних.

Пред местния бизнес кметът на Варна обяви още, че се водят преговори с 4 компании за индустриални зони съответно на площ от 1800 до 5000 дка.

“Щастлив съм, че тази среща се провежда във Варна, защото малкият и средния бизнес са изключително важни както за града ни, така и за хората, които живеят в него. Община Варна полага изключително много усилия за промяна на облика на града ни, мащабни инфраструктурни проекти се реализираха през последните 2 години. С добро съчетание на средствата от общинския бюджет и от държавата и през тази година не само успяхме да запазим този темп на обновяване, но и да го ускоряваме.

Около 300 млн.

лв. през тази

година се

реализират

в различни направления по отношение на обновяването на инфраструктурата на града. Важно е да създаваме и по-добра среда за живот, образование и бизнес, младите хора да избират Варна като място, където да получат своето образование и да се реализират професионално, и именно тук е ролята на бизнеса. Извели сме няколко приоритета като морска община - туризъм, морска индустрия, добра основа за развитие в IT и аутсорсинг сектора. Варна бе избрана за един от 30-те дигитални хъба на Европейската комисия за Югоизточна Европа, което е безспорен успех и добра основа да започнем с общи усилия да надграждаме, добави Иван Портних.

Кметът се обърна към представители на бизнеса: “Знам с колко трудности се сблъсквате във вашите стъпки от бизнеса си. Работим ефективно за

облекчаване на

тези режими и

администрацията

да не спъва

бизнеса

Една такава среща е изключително полезна, за да се идентифицират проблемите и да се начертаят конкретни стъпки, които да облекчат бизнес средата в града ни”.

На форума фирмите разбраха как могат да си осигурят защита от държавата при неплащане, забавено плащане по търговска сделка или изпадане в несъстоятелност на партньорски фирми. Представителите на местния бизнес научиха още начини за допълнително финансиране, условията за кандидатстване по програми, възможностите за участия в международни панаири и помощта, която малките фирми могат да получат при подаване на заявления за участие. Предимство по някои от програмите за подпомагане имат новосъзданени фирми, както и прохождащите в бизнеса млади хора.