С около 10% ще поскъпне топлинната енергия от 1 юли за София, ако “Булгаргаз” внесе в КЕВР искане за увеличение на цената на природния газ с 15,69%, а комисията я одобри. Това показват изчисленията на експерти, с които “24 часа” разговаря. Първопричината за евентуалното поскъпване ще е възходящият тренд на петролните цени, които се отразяват с известно закъснение и върху цената на синьото гориво.

Изчисленията са правени, при положение, че делът на природния газ в разходите на топлофикациите, а оттам и в цената на топлинната енергия е към 68%. Когато цената на синьото гориво вървеше надолу, то и делът му в разходите на топлофикациите намаляваше. За 2015 и 2016 г. например беше към 57 на сто.

На 11 май газовата компания обяви прогноза за цена на синьото гориво от 1 юли 418,59 лв. за 1000 куб. м, при 361,82 лв. за настоящото тримесечие. Сегашната цена е по-ниска от тази, на която “Газпром” продава газа. При определянето на цената, влязла в сила от 1 април, комисията намали с над 5 млн. лв. разходите на “Булгаргаз”, тъй като в периода, когато горивото бе по-евтино, дружеството е надвзело пари над определените от КЕВР. Само че този резерв сега е към изчерпване.

Тези изчисления са прогнозни, тъй като газовата компания ще внесе заявление за новата цена на 8 юни, а дотогава могат да настъпят промени. В обосновката си от 11 май за прогнозното поскъпване “Булгаргаз” пише, че то се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, както и по-високия курс на щатския долар спрямо лева.

Възможно е регулаторът да потърси и резерви в самите топлофикации, с което да направи поскъпването по-малко.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви в понеделник, че ако цените на петрола продължат да растат, ни очакват по-високи цени на газа, парното, топлата вода и тока, произвеждан от топлофикациите. Правилото на комисията е, ако поскъпването на газа е под 5%, то да не се отразява в цената на топлоенергията, но ако е над този процент, тя нанася корекции.

През целия последен отоплителен сезон - от октомври 2017 г. до април 2018 г., в КЕВР са получени едва 147 жалби срещу топлофикационни дружества, сочи отчет на комисията, разпространен във вторник.

Заради големината на дружеството най-много от жалбите са срещу столичната топлофикация - 73. Но веднага след нея се нарежда двайсеткратно по-малката като клиенти пернишка топлофикация с общо 27 жалби. Причината е, че през последната зима топлофикационното дружество имаше непрекъснато аварии.

КЗП работи за индивидуални договори за топлото

Комисията за защита на потребителите (КЗП) работи за възможността за сключване на индивидуални договори между топлофикациите и потребителите на топлинна енергия, стана ясно вчера. “Сключването на такива договори е вариант, който може да разреши дългогодишния проблем с плащането на отоплението на общите части”, каза пред “24 часа” шефът на КЗП Димитър Маргаритов. Той допълни, че най-сигурният начин, за да са информирани потребителите как се таксуват и за какво, е да имат такива договори. Маргаритов уточни, че до дни трябва да има работна група, свикана от енергийното министерство.

ДИМИТЪР МАРГАРИТОВ
ДИМИТЪР МАРГАРИТОВ