Още от лято 2018 г. ще се радваме на над 10 пъти по-ниски цени за роуминг, когато пътуваме в страните от Западните Балкани. Това съобщи българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел на брифинг за журналисти в представителството на ЕК в София.

"Вчера отворихме нова страница в пътната карта за намаляване на цените на роуминг. Както всички знаем в ЕС вече се радваме на еднакви цени при роуминг и при ползване на услугите на мобилните оператори, когато сме си у дома. Това

костваше

10 години

на упорита работа

и много тежки преговори. Броени месеци, след като това стана реалност, можем да представим пътна карта за реализиране на подобни предложения и на територията на Балканите", подчерта Мария Габриел.

Еврокомисарката съобщи, че още от 1 август ще видим значително намаляване на цените на пакетните данни за мобилен интернет в роумниг. "Получили сме ясен ангажимент от мобилните оператори във всички балкански страни да представят на своите потребители нови оферти за абонамент, както и нов подход против шоковите сметки, на които ставахме свидетели досега", каза Мария Габриел.

Цените за мегабайт през лятото ще паднат значително, за лятото на 2019 г. се предвижда цената да е под 70 цента, а година след това и 40 цента. "В дългосрочен план до 2021 г. очакваме

цената

да стане

20 евро цента

за един мегабат",

посочи комисарката по цифрова икономика.

Вчера на срещата на върха ЕС-Западни Балкани станахме свидетели за повратен момент, който най-добре може да бъде описан с една дума - свързаност, каза Габриел.

"Актът на подписване на Софийската декларация, маркира нещо ново в отношенията между ЕС и нашия регион, на което не сме ставали свидетели досега", посочи Габриел. Тя изрази благодарност към българския премиер Бойко Борисов за лидерската позиция, която ясно доказа пред ЕС и Балканите. Комисар Габриел подчерта и заслугата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на шефът на Европейския съвет Доналд Туск и на лидерите на балканските страни, които показаха как желанието води до реални резултати. "Постигнатото е послание, че, когато индустрията гледа в една посока, стъпките, които се предприемат, водят до реализирани ползи", каза тя.

Ще бъде започнат мониторинг, който ще бъде още един сигнал към европейските граждани и предприятия, че регионът на Западните Балкани не е съседен, а част от Европа.

"Пътната карта предвижда и

разширяване

на регионалното

роуминг споразумение,

което в момента съществува между операторите на Сърбия, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина от 2014 г. По време на дигиталната асамблея на 13 юни в София, то ще бъде разширено, така че да обхваща всички балкански страни", уточни Мария Габриел. Тя подчерта колко труден е бил процесът по водене на преговори и изрази благодарност към операторите за доброволните мерки, които предприемат, и на държавните лидери за това, че осъзнават колко е важно да се създадат условия за устойчиви инвестиции в региона.