Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Първият вариант е оборудването да стои на площадката и нищо да не се прави с него. “Това означава 3 млрд. лв., които са инвестирани в тях, да бъдат отписани. Това крие риск и за декапитализация на НЕК”, заяви Петкова и допълни, че съхранението на оборудването ще струва над 6 млн. лв. годишно.

Вторият вариант, който е за продажба на съоръженията, ще е с много големи загуби, защото няма да може да се достигне до платената цена и е почти невъзможно да се случи, като припомни, че е имало опити за продажба.

Третата опция е строителство на АЕЦ “Белене”, като са разработени няколко подварианта. Вариантът централата да е със 100% държавно участие е отхвърлен, защото НЕК няма нужните средства. При възможността за изцяло частен проект ядреният риск остава за България.

Енергийният министър заяви, че най-оптимален е вариантът, в който държавата да участва чрез НЕК в проекта. Надеждата е, че апортната вноска ще даде поне блокираща квота на НЕК в проекта.

В петък Петкова заяви пред журналисти, че тепърва ще бъде правена пазарна оценка на проекта, за да се даде информация с какъв дял ще може държавата да влезе в проекта.