“24 часа” и Министерството на регионалното развитие и благоустройството организират в понеделник, 28 май, дискусионен форум на тема “Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”.

Заради големия интерес, това е втора среща по темата, която медията и министерството организират във Велико Търново, първата беше преди година.

В събитието ще вземат участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, депутати от всички политически сили по маршрута на магистралата, кметове и областни управители от градовете по построената и бъдещата част на магистралата.

Ще участва ръководството на АПИ, други държавни институции, както и представители на бизнеса. 

Събитието е подкрепено от фирмите "Хидрострой", "Джи пи груп", "Геострой", "Евроалианс" и "Пътни строежи"-Велико Търново.

Основни акценти на срещата са:

• Какво се случи за „Хемус” след първата среща, какво предстои

• Какви възможности за икономиката на Северна България ще отвори

довършването на магистралата

На първата среща за "Хемус" през юни 2017 г. министър Нанков пое ангажимент минимум 75 км да бъдат завършени от магистрата до края на мандата на настоящото правителство, а целият аутобан да бъде готов за 7 години.

При първата среща предстоеше сключването на договор за строежа на „Хемус” от Ябланица до Боаза – сега вече участъкът се строи.

Тогава за въвеждането на толсистемата все още се говореше в бъдеще време, докато сега договорът за толсистемата е вече подписан и тя се изгражда.

Сред приоритетните теми на първата среща беше възможността за изграждане на нов мост над Дунав, както и на тунела под Шипка - теми, които със сигурност ще бъдат засегнати и на новата среща в понеделник.

Очаквайте подробности