Китайската компания за телекомуникационно оборудване „Джунсин" (ZTE Corp) е подписала предварително споразумение с властите в САЩ, което ще позволи да бъде вдигната забраната за американски доставчици да правят бизнес с нея, съобщава bulgarian.cri.cn.

„Джунсин" бе принудена да преустанови по-голямата част от операциите си в САЩ, след като през април Вашингтон наложи 7-годишна забрана местни компании да ѝ продават части и компоненти, включително чипове, заради обвиненията, че е нарушавала американските санкции срещу Иран.

Когато забраната бъде вдигната, „Джунсин", в която работят около 80 000 души, се очаква да поднови големите си проекти в САЩ.

През 2017 г. китайската компания е платила на близо 200 американски доставчици, с които работи и сред които са фирми като „Интел", „Куалком", „Броудком" и „Тексас Инструментс", над 2,3 милиарда долара. Акциите на „Джунсин" също бяха спрени от търговия за почти два месеца, след налагането на забраната и загубиха почти половината от стойността си.

На 2 юли Министерството на търговията на САЩ даде „ограничено разрешение за извършване на услуги" на „Джунсин", което позволи на компанията за възобнови временно – до 1 август, за да поддържа съществуващите мрежи и оборудване на територията на страната.