Софийските имоти поскъпват с 11,3%, столицата в топ 20 по ръст

На света няма пазар, на който съществува вечно поскъпване. Винаги идва един момент, в който търсенето и предлагането се срещат и нещата идват на мястото си, така че ръстът на цените остава само дългосрочен процес.

Точно това всички очакват всеки момент да се случи и на българския жилищен пазар. От началото на 2018 г. на два пъти БНБ предупреди банките да не се увличат в отпускането на ипотечни кредити, тъй като имотният пазар у нас показва признаци на прегряване. Макар и не в размерите от 2007 – 2008 г., когато цените растяха с по над 25% на годишна база и след като балонът се спука, се сгромолясаха с над 40%.

От своя страна брокери и предприемачи успокояват, че нещата постепенно си идват на мястото. За съжаление, последните за момента данни показват, че ако има охлаждане, то идва някак си твърде бавно.

Индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank постави преди две седмици

София на 18-о място

в света сред 150

града по най-силен

ръст на цените

на жилищата през първото тримесечие на 2018 г. Българската столица участва за втори път в индекса, като предната година бе на 19-о място. По същото време излязоха и данните на Евростат за цените на жилищата през първото тримесечие на 2018 г., според които ръстът на цените на годишна база в България се забавя, но все още е 7,1%.

Проблемът със София не е в самото придвижване нагоре, защото в такива класации то често се дължи не на конкретния резултат, а на това, че други градове падат надолу. Но все пак според Knight Frank цените на жилищата в българската столица отбелязват ръст от 11,3% на годишна база. Което е твърде много, имайки предвид, че поставя София в топ 20 на градовете по ръст на цените. Данните са за първото тримесечие на 2018 г. сравнено с първото на 2017 г. Класацията се прави два пъти годишно.

По принцип такъв род подреждания се изготвят в услуга на строителни предприемачи, имотни фондове и инвеститори, които да се ориентират къде по света има перспективи за по-висока доходност от вложения в имоти. От тази гледна точка

София показва

доста голяма

привлекателност

Още повече че обкръжението й в класацията далеч не е само от европейски градове, а и от населени места в държави, в които сигурността на инвестициите няма как да е голяма. Подреждането се оглавява от индонезийския град Сурат със скок на цените от 22% на годишна основа, следван от Измир в Турция с 16,5%, Хонконг с 15,6% и Ванкувър с 15,4%.

Специално за Сурат е посочено, че високият процент се е получил заради необичайно ниската база, с която се сравнява. Просто в края на 2016 и началото на 2017 г. хиперинфлацията там е довела до изтегляне на много банкноти с висок номинал и имотни сделки почти не е имало.

Другото, което прави впечатление, е, че нито един китайски град с изключение на Хонконг не присъства в топ 20 на най-бързо растящите жилищни пазари в света, въпреки че бяха доминиращи в последните години. Причината е, че китайското правителство взе специални мерки да предотврати жилищния балон и така затегна отпускането на кредити и ограничи спекулативните инвестиции на имотния пазар, че цените веднага реагираха.

Берлин е най-бързо растящият жилищен пазар в Европа с ръст на цените от 14,9%, следван от Ротердам с 14,8% и Будапеща с 14,1%. Преди София се нареждат още Единбург, Амстердам, Рейкявик, Франкфурт, Дъблин и др.

Спорд авторката на доклада към изследването Кейт Евърет-Алън специално за европейските градове растежът на цените се дължи на подобрените икономически перспективи и на дисбалансите между търсенето и предлагането. “Въпреки по-добрите перспективи пред икономиката на Стария континент, създаването на работни места и повишаването на доверието на потребителите

предлагането на

жилища се забавя

Въпреки стимулите на правителствата на някои пазари целта за брой завършени жилища не е постигната. Този дисбаланс между търсенето и предлагането подлага цените на натиск”, отбелязва Евърет-Алън.

Колкото до имотните цени в България там ръстът им ни поставя някъде около златната среда – на 11-о място в ЕС.

През първите три месеца на годината цените на жилищата у нас бележат повишение от 7,1% на годишна основа, което е най-бавният растеж от 2016 г. насам. Спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. цените на жилищата в България са се повишили с 0,9%. Средният за ЕС ръст на цените на жилищата на годишна база е 4,7%.

Най-голям годишен ръст на цените сред страните от ЕС регистрира Латвия (13,7%), следват Словения с 13,4%, Ирландия с 12,3%, Португалия с 12,2% и Словакия с 11,7%.

Минимален спад на цените на жилищата е отчетен само в Швеция и Италия с 0,4% и във Финландия с 0,1%.

Друго изследване на Евростат показва, че цените както на новите, така и на съществуващите жилища и апартаменти в страните от ЕС са варирали значително между 2006 и 2017 г. Годишният ръст в ЕС е бил около 8% през 2006 и 2007 г., последван от спад от 4% през 2009 г. в резултат на финансовата криза. Цените са започнали да растат отново през 2014 г.

В България след пиковия ръст от 28,9% през 2007 г. и 25% през 2008 г. цените на жилищата са се понижили рязко с 20,4% през 2009 г. вследствие на световната финансова криза и спукването на балона на жилищния пазар у нас и са се върнали към скромен растеж от 1,4% през 2014 г. Миналата година средният ръст на цените на жилищата в страната ни е достигнал 8,7%.

Следователно в момента има успокояване на ръста. Но твърде крехко.

Поскъпването на имотите в София не е спряло, макар че намали темповете си.
Поскъпването на имотите в София не е спряло, макар че намали темповете си.